EURO 2020

Davor Jozić iz Italije za “Avaz”: Mančini je dobro složio tim

Jozić (desno): Dobro upućen

Goran ŠUMAR

11.6.2019

Davor Jozić (58), direktor omladinskog pogona italijanske Čezene, u ekskluzivnom razgovoru za “Dnevni avaz” najavio je večerašnje gostovanje našeg državnog tima u Torinu.  

Mladi igrači

- Italijani su podmladili reprezentaciju, a ostavili su kostur ekipe od igrača Juventusa. Već sada imaju dosta dobar kolektiv - rekao je Jozić, nekadašnji reprezentativac bivše Jugoslavije, koji je najdublji trag ostavio u FK Sarajevo, a igrao je i za Čezenu, Speciju i meksički Klub Amerika.

Može li naša reprezentacija protiv favoriziranog protivnika doći bar do remija?

- Ne znam, bit će teško, baš teško. Italijani imaju dosta mladih igrača, koji su voljni da se stave u službu kolektiva, a i svi su željni dokazivanja u svakoj utakmici. Zbog toga će biti veoma, veoma teško.

Koja je glavna snaga nove, Mančinijeve reprezentacije Italije? Jesu li to ta mladost i, kako kažete, želja za dokazivanjem, pokretljivost...

- Pokretljivost, posebno prema naprijed, to su sve brzi, okretni i neugodni igrači za čuvanje. S druge strane, nazad su čvrsti, iskusni. No, znate kako to ide u današnjem fudbalu, može se svašta desiti.

Mančini je, u svakom slučaju, dobro složio tim, koji je odlično izbalansiran na svim pozicijama. Italijani sigurno neće ne potcijeniti, ali ni precijeniti BiH. Igrat će svoju igru.

 Najbolji izlog

 Imaju li Italijani nekih mana, jer svaka ekipa uglavnom ima i to.

- Šta da vam kažem, kraj je sezone, svi igrači samo čekaju kraj predstojećih utakmica pa da odu na godišnji odmor. Italijani, međutim, sigurno neće biti opušteni, pogotovo to neće biti njihovi mlađi igrači, jer su, ponavljam, željni dokazivanja, a i mnogi od njih su u pregovorima o prelasku u druge, veće ili bolje klubove. A reprezentacija je najbolji izlog.

Atmosfera na stadionu sigurno će biti paklena.

- Stadion Juventusa je strašno akustičan, a kako vidim iz medija, atmosfera se već dobro zagrijava. Reprezentacija Bosne i Hercegovine se i s te strane treba dobro pripremiti.

Nova funkcija 

Jozić je nedavno imenovan za direktora omladinskog pogona Čezene, gdje je prethodno bio trener.

- Sad sam non-stop u nekoj trci, frci tako da neću moći ni otići na utakmicu u Torinu - rekao je Jozić te je dodao:

- Čak sam morao i prolongirati odlazak na godišnji odmor. Naravno, i ove godine ću doći do BiH, do rodnog Konjica, Sarajeva... Ne, ne žalim se, dobro je, ali ima previše posla. Kraj je sezone, radio sam nešto drugo tako da moram sve ispočetka.

169

utakmica za Sarajevo odigrao je Jozić u periodu od 1979. do 1987. godine i postigao 15 golova.

2

gola na Svjetskom prvenstvu 1990. godine za reprezentaciju bivše Jugoslavije postigao je defanzivac Jozić - u porazu (1:4) od kasnijeg svjetskog prvaka Njemačke i pobjedi (1:0) nad Kolumbijom.

27

utakmica za bivšu reprezentaciju Jugoslavije odigrao je Jozić, koji je u prvoj polovini devedesetih godina prošlog stoljeća igrao i za reprezentaciju BiH u humanitarnim utakmicama.

ČESTITAM

osvajanje duple krune FK Sarajevo. Ipak je to moj klub, krv nije voda.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.