KRAJ JEDNE ERE

Alisa Spahić završila reprezentativnu karijeru

Želi vidjeti nova lica u ženskom fudbalu

Spahić: Cijeni svaki trenutak proveden u reprezentaciji BiH. NSBiH

Avaz Sport

12.6.2019

Početak prijateljskog susreta ženskih A selekcija BiH i Crne Gore obilježila je mala svečanost u kojoj se od dresa s najdražim grbom oprostila Alisa Spahić.

- Divno je bilo biti dio nacionalne selekcije. Svi sportisti imaju za cilj da nekad budu reprezentativci svoje zemlje. Ja sam imala tu mogućnost da godinama igram za reprezentaciju, prvo juniorsku pa onda i seniorsku i nosim zaista prelijepa sjećanja na taj period. Moj život je nogomet i nastavit ću da radim u tom sportu, samo kao trenerica -  kaže Alisa Spahić.

Naša doskorašnja reprezentativka želi vidjeti nova lica u ženskom fudbalu. 

- Zahvaljujem i NSBiH na organizaciji mog oproštaja i što je učinjeno mnogo da se ženski nogomet približi muškom. Također, podržavam sve djevojke koje se žele u budućnosti baviti trenerskim poslom, da što prije krenu sa edukacijom. Igračka karijera je kraća, te ako žele da ostanu u nogometu, to je najbolji način. Ja sam primjer kako se odmah po završetku igračke karijere može uspješno uploviti i u trenerske vode, jer ću nastaviti raditi u reprezentaciji kao trenerica u U-17 selekciji - kazala je Alisa.

Spahić ne može izdvojiti jedan detalj, već cijeni svaki trenutak proveden u A-timu. 

- Čim obučem majicu sa državnim grbom, ja sam motivirana. Bilo je tu mnogo detalja, lijepih i manje lijepih. Mi se svi trudimo da pamtimo samo one lijepe i sva druženja, putovanja, takmičenja pod zastavom naše zemlje su definitivno najljepše stvari iz moje igračke karijere - smatra ona.  

Alisi su danas prigodne poklone uručili član Izvršnog odbora NSBiH Muhamed Begagić, članica Komiteta za ženski nogomet Safija Mahmić i selektorica reprezentacije BiH Samira Hurem. 

Alisa Spahić je rođena 22. novembra 1990. godine u Sarajevu.  Od 2003. nastupa za najtrofejniji bh. klub SFK 2000 Sarajevo, u kojem je kapitenka od 2012. godine i s kojim redovno učestvuje u UEFA Ligi prvaka za žene. 

Za U-19 reprezentaciju Bosne i Hercegovine nastupala je od 2006. do 2009., gdje je također nosila kapitensku traku. Alisa Spahić je debi za A reprezentaciju upisala 2009. i od tada je neizostavni član naše najbolje ženske selekcije. 

Uporedo s igračkom karijerom, Alisa je gradila i trenersku, te je danas nosilac UEFA B licence.  U Školi fudbala SFK 2000 radila je kao trenerica tri godine, a od 2012. je glavna trenerica kadetske selekcije SFK 2000 Sarajevo. Uz to je ove godine imenovana i za pomoćnu trenericu u ženskoj U-17 reprezentaciji naše zemlje. 

Nogometni savez Bosne i Hercegovine zahvaljuje Alisi za sve što je učinila kao reprezentativka BiH i za profesionalan odnos u dresu sa nacionalnim grbom, te joj želimo sve najbolje u nastavku sportske karijere - poručili su iz NSBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.