NOGOMET

U petak počinje Afrički kup nacija: Salahov Egipat favorit za titulu

Prvobitno se takmičenje trebalo održati u Kamerunu

Afrički Kup nacija: Salahov Egipat prvi favorit za naslov. AFP

Avaz Sport

20.6.2019

Afrički kup nacija počinje u petak u Egiptu. Nogometno prvenstvo Afrike održat će se od 21. do 19. juna ove godine. Prvobitno se takmičenje trebalo održati u Kamerunu, no zbog kašnjenja radova te straha od napada terorističke skupine Boko Haram, koja djeluje u Nigeriji i Kamerunu, prvenstvo je prebačeno u Egipat. Upravo je zemlja domaćin glavni favorit za naslov prvaka. 

Egipat koji predvodi Liverpulov napadač Mohamed Salah nada se trofeju. 

– Egipat je glavni favorit, ne govorim to jer sam Egipćanin. Jednostavno, Egipat ima najkvalitetniji sastav, a imat će i prednost domaćeg terena – smatra legendarni egipatski napadač Ahmed Mido Hosam (Hossam). 

Prije dvije godine igrali su u finalu. Od Kameruna su izgubili 1:2, a ove godine smatraju da su sve karte u njihovim rukama. 

Egipćani su i rekorderi sa sedam naslova afričkog prvaka, dok je na drugom mjestu Kamerun s pet titula. Najbolji strijelac u povijesti afričkih prvenstva je Kamerunac Samuel Eto (Samuel Eto'o) s 18 golova. 

Loran Poku (Laurent Pokou) iz Obale Slonovače zabio je 14 pogodaka, a Nigerijac Rašidi Jekini (Rashidi Yekini) upisao je 13.

Ovo izdanje nogometnog prvenstva Afrike bit će prvo na kojem će nastupiti 24 reprezentacije, osam više nego do sada.

Madagaskar, Burundi i Mauritanija imat će svoj debi na afričkom Kupu nacija baš kao i VAR koji će se koristiti prvi put u ovom takmičenja. Prva utakmica prvenstva igra se u petak od 22 sata između Egipta i Zimbabvea.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.