PARIZ

Safet Sušić: Platini ima veliku podršku Francuza

Dosta se govori da je Sarkozi pomogao Kataru, ali svako gleda interes svoje države, kaže bivši selektor reprezentacije BiH

Sušić: Platini ima veliku podršku

Piše: N. DEMIROVIĆ

20.6.2019

Krajem osamdesetih godina veliki Mišel Platini (Michel) bio je itekako ljut na Safeta Sušića. Zabio je popularni Pape Francuzima gol i Jugoslavija je slavila protiv Francuske sa 3:2. Platinija je povrijedilo to što je Sušić bio francuski državljanin i što je zahvaljujući njemu tim Mišela Platinija poražen. 

Poslije su izgladili odnose, a skoro tri decenije kasnije oni sigurno ne mogu imati takav nesporazum. Danas legendarni francuski fudbaler bije neke druge bitke. Nisu povezane sa Sušićem, ali jesu sa fudbalom. 

Suočava se s optužbama za korupciju u fudbalu dok je bio na funkciji prvog čovjeka Evropske fudbalske federacije (UEFA). Konkretno, uhapšen je u utorak (kasnije pušten) pod sumnjom da je na nelegalan način pomogao Rusiji i Kataru da dobiju domaćinstvo Svjetskog prvenstva.

Sušić niz godina živi u Francuskoj i za „Dnevni avaz“ govorio je o situaciji vezanoj za Platinija.

- Puno se pričalo tu u Francuskoj da je Katar dobio Svjetsko prvenstvo najviše zahvaljujući Nikolasu Sarkoziju. Teško je tu znati detalje, a preovladava mišljenje da svako gleda interes svoje države, pa tako je radio i Sarkozi – kaže Sušić.

Kada se govori konkretno o Platiniju, Sušić je mišljenja da istraga neće donijeti ništa što bi moglo naštetiti legendarnom francuskom fudbaleru.

– On je rekao da je njegova želja bila da domaćinstvo dobije zemlja koja to ranije nije imala, a u tom trenutku je to bio Katar. Tu su mediji objavili da je dao izjavu i da su ga čak pitali i za domaćinstvo Evropskog prvenstva 2016. u Francuskoj, što možda dovoljno govori. Valjda svako ima pravo raditi za svoj savez. U svakom slučaju, ne mislim da se tu može išta spektakularno dogoditi – naglašava bivši selektor reprezentacije BiH.

Sušić dobro poznaje kako diše javnost u Francuskoj, a poštovanje u ovoj zemlji za Platinija je neupitno.

- Platini je velika legenda i u Francuskoj sportski radnici stoje iza njega. Javi se predsjednik Liona, drugi ljudi i sto posto stanu iza njega i nakon što je priveden. Ima veliku podršku i mislim da se neće desiti ništa, bez obzira na ova saslušanja koja su se dogodila – mišljenja je najbolji fudbaler BiH u historiji.

Potpuno nepravedno

Nakon što je pušten iz policije u Natereu kod Pariza, Platini je rekao da osjeća da je sve što se događa potpuno nepravedno. Prema njegovim riječima, pozvan je da da iskaz o Evropskom prvenstvu 2016. godine, Svjetskom prvenstvu u Rusiji, Svjetskom prvenstvu u Kataru, o PSG-u i određenim stvarima u Svjetskoj fudbalskoj federaciji (FIFA).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.