STRUČNJACI

Secirao i Barcelonu i Gvardiolu: Van Gal otkrio kako je Aguero postao bolji igrač

On je oštro kritizirao Barcelonin menadžment jer nije iskoristio peterostrukog osvajača Zlatne lopte

Van Gal izuzetno cijeni Gvardiolu. Arhiv

A. Ču. / Avaz.ba

25.6.2019

Iskusni, 67-godišnji bivši trener Luis van Gal (Van Gaal) kazao je da bi se Lionel Mesi (Messi) trebao zapitati zašto nije osvojio Ligu prvaka od 2015. 

- Pogledajte Barcelonu. Koliko je Liga prvaka osvojila s igračem za kojeg svi kažu da je najbolji na svijetu - kazao je bivši trener Barcelone španskom "El Paisu".

Nije poštedio ni Nejmara (Neymar).

- Pogledajte Nejmara u PSG-u. Koliko je Liga prvaka osvojio? Cijenim ih obojicu kao individualce, ali kao timske igrače - ne. Vjerujem da nema ništa važnije od timskog igrača. Barca pati od toga. Mislim da bi se Mesi trebao zapitati kako je moguće da on tako dugo nije osvojio ovo prestižno takmičenje. 

On je najbolji individualac na svijetu jer su njegove statistike nevjerovatne, ali kao kapiten, morate se zapitati zašto ekipa ne pobjeđuje u Evropi. Barca ima fantastičnu ekipu. Mislim da je Mesi, također, odgovoran za ono što se događa u Barceloni, a ne samo za trener - kazao je. 

Luis Enrike (Enrique) je posljednji put poveo Barcelonu do naslova Lige prvaka kada je njegova ekipa pobijedila Juventus 3:1 na "Olympiastadionu" u Berlinu 2015. godine.

Van Gal nije jedini koji je kritičan prema Barceloninom neuspjehu prošle sezone. Brazilska legenda Ronaldo kritizirao je dvostruke standarde, s obzirom na to koliko je ljudi odlučilo ne okriviti Mesija za njihov poraz od Liverpula. 

Van Gal je, također, oštro kritizirao Barcelonin menadžment jer nije iskoristio peterostrukog osvajača Zlatne lopte na učinkovit način kao Pep Gvardiola (Guardiola).

- Imaju ekipu od 30 igrača i vjerujem da bi se Mesi trebao prilagoditi timu, a ne obrnuto. Gvardiola ga je natjerao da igra u korist ekipe, ali posljednjih nekoliko trenera se previše prilagodilo Mesiju umjesto da štite timski duh. Timski duh je najvažnija stvar. Gvardiola je osvojio Ligu prvaka jer nije dopustio da Mesi igra na svoj način. To je razlika. Pep je postigao najtežu stvar: da se igrači kreću u pravom smjeru tačno u pravo vrijeme. Da bi učinio nešto takvo, moraš stvoriti jezik, timski duh, zajednicu - riječi su Van Gala. 

On je svoje tvrdnje potkrijepio primjerom iz Mančester sitija.

- Pogledajte Serhija Aguera. Igrao je za sebe sve dok ga Gvardiola nije promijenio. On se sada kreće kada i kako treba. To je umjetnost treniranja - pohvalio je Holanđanin trenera Sitija.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.