ISTRAŽIVANJA Objavljen zanimljiv podatak

Mesi zaradi dvostruko više od njih 1.693 zajedno: UN traži da se povećaju plaće nogometašicama

Svjetlo na ovaj problem bačeno je na aktuelnom Svjetskom prvenstvu za žene u Francuskoj

A. Ču. / Avaz.ba
25.06.2019 14:48

Mesi: Masno plaćen

Foto: Arhiv

Ujedinjeni narodi su na svojoj Facebook stranici objavili zanimljiv podatak prema kojem Leo Mesi (Messi) godišnje zaradi dvostruko više od 1.693 nogometašice! 

Njegova godišnja ukupna zarada nakon plaće, bonusa i svih reklama je 84 miliona eura, dok 1.693 nogometašice u najjačih sedam liga na svijetu zarade tek 42,6 miliona eura.  

Svjetlo na ovaj problem bačeno je na aktuelnom Svjetskom prvenstvu za žene u Francuskoj, gdje se dosta nogometašica pobunilo i zatražilo veće bonuse za nastupe. 

Američke nogometašice su otišle toliko daleko da su tužile američki nogometni savez zbog spolne diskriminacije. Smatraju da se nogometaši favoriziraju u vidu priprema, medicinskog osoblja i putovanja. 

Savez se pravdao da od nogometaša imaju više dobiti, ali podaci iz 2018. pokazali su da su nogometašice zaradile 51 milion dolara, milion više od muških kolega, a većina toga je od ulaznica.

Cilj Ujedinjenih naroda i njihove kampanje je povećanje plaća za nogometašice jer sigurno zaslužuju više od trenutnih primanja. Toliko su daleko došli.

Tagovi

UN Lionel Messi

Komentari

NA VRH