SLOVENIJA

Senijad Ibričić za "Avaz": Neću dozvoliti da na terenu ispadam smiješan

Ibričić: Sa Domžalama ide u Evropu. Agencije

Piše: G. ŠUMAR

30.6.2019

Nekadašnji fudbalski reprezentativac Bosne i Hercegovine Senijad Ibričić (33) i u predstojećoj sezoni kao kapiten predvodit će slovenske Domžale, koje ovog ljeta očekuju kvalifikacije za Evropsku ligu. 

Prvi rival bit će im malteški Balzan.

- Počeli smo pripreme. Tu sam gdje sam i završio prethodnu sezonu - rekao je Ibričić za "Dnevni avaz".

Ponuda iz Tuzle

Iskusni ofanzivni veznjak od jula 2017. je član Domžalama u koje je stigao iz redova slovenskog rivala, ekipa Kopera. U prošloj sezoni igrao je odlično, kao jedan od najzaslužnijih za osvajanje trećeg mjesta u šampionatu Slovenije i izlazak u Evropu.

- Tu sam u Domžalama, spremamo se za evropske utakmice, jer su one prve na redu. Nakon njih ćemo razmišljati o prvenstvu. Mislim da imamo dobru ekipu i da bi se i u predstojećoj sezoni trebali boriti za prva tri mjesta u ligi. A što se tiče Evrope, probat ćemo proći što dalje - kaže Ibričić.

Da li je istina da Vas je nedavno zvao predsjednik Tuzla Cityja Azmir Husić i ponudio Vam sjajne uvjete za povratak u domaći fudbal?

- Zvalo me "milion" ljudi. Ne znam ko sve nije. Međutim, ne želim razgovarati o imenima.

Do kada planirate igrati?

- Dok me bude služilo zdravlje i sve dok vidim da mogu. Naravno, svjestan sam da mojoj igračkoj karijeri polako dolazi kraj, ali sve dok se budem mogao maksimalno nositi sa ovim mladim igračima, nema razloga za oproštaj od fudbala.

Kada vidim da to više ne ide, onda ću lagano stati, jer nikada nisam igrao "na pola", pa tako to neću dozvoliti sebi ni na kraju karijere. Ne želim, kako se ono kaže, da na terenu u ovim godinama ispadnem smiješan. Ali, bar zasad, hvala Bogu, ide super. Najbitnije je da me posluži zdravlje. Vjerujem da ću izgurati još ovu sezonu, a poslije, vidjet ćemo.

Očekujete li da će Vam Nogometni savezu BiH organizirati oproštajnu utakmicu s obzirom na dubok trag koji ste ostavili u reprezentaciji?

- To će se jednog dana desiti sigurno. Bit će ta oproštajna utakmica, a onda ćemo vidjeti sve ostalo, gdje, šta i tako dalje.

Šta planirate raditi nakon završetka igračke karijere, budući da ste već napravili dvije zgrade u Splitu. Da li je Vaš budući posao građevinarstvo?

- Planiram sigurno biti u fudbalu, jer čitav život sam u tome, nema smisla da ne pokušam ostatim i dalje. A sad, šta ću tačno biti, to ćemo vidjeti vremenom.

Što se tiče ovog drugog, građevinarstvo, to je, tako da kažem, "sa strane". I sada se radi pomalo, a toga će sigurno biti još i dalje. Međutim, ono u čemu se vidim i u budućnosti je fudbal, definitivno.

Državni tim

Kako ocjenjujete naš novi državni tim i rad selektora Roberta Prosinečkog?

- Mislim da je sve dobro. Selektoru i igračima treba dati vremena, jer je na sceni smjena generacija. Nije to lako obaviti, niti se to može uraditi preko noći.

Iskreno vjerujem u njih, smatram da imamo odličnog selektora i veoma solidnu ekipu. Zato im treba dati vremena, da se sve to posloži. Očekujem da će naša reprezentacija iz utakmice u utakmicu igrati bolje.

Nadu nam daje posljednji meč u Italiji  

Može li naša reprezentacija kroz kvalifikacije ostvariti cilj, a to je plasman na završni turnir Evropskog prvenstva 2020. godine?

- Iskreno, bit će borbe. Grupa je veoma izjednačena, što se i vidjelo u ovim prvim utakmicama. Sve reprezentacije su tu negdje, smatram da će tako biti i do kraja kvalifikacija. Nadu nam daje posljednja utakmica u Italiji (1:2, op. a.), gdje smo izgubili, ali smo odigrali zaista odlično.

Ako u nastavku kvalifikacija budemo na nivou kao u Torinu, onda ne bi trebalo biti problema. Naravno, i da selektoru Prosinečkom na raspolaganju budu svi igrači, da nema povrijeđenih. Jer, sada je u svlačionici naše reprezentacije napravljena dobra grupa igrača. Ako svi oni budu na svom maksimumu, onda se imamo čemu nadati.

Napravio dvije zgrade

Ibričić je nedavno završio izgradnju poslovne zgrade u Splitu, gdje je u dresu Hajduka ostavio dubok trag.

Nekoliko godina ranije, zajedno s kapitenom naše reprezentacije Edinom Džekom, finansirao je izgradnju luksuzne stambene zgrade.

Stigao i do Irana

Ibričić je imao bogatu igračku karijeru. Počeo je u matičnom Podgrmeču iz Sanskog mosta. Prije tačno 15 godina postao je član Zagreba. U Hrvatskoj je nastupao još za splitski Hajduk.

Slijedili su potom ruski Lokomotiv Moskva, turski Gazijantep, Kasimpaša, Kajzeri i Karšijaka, makedonski Vardar te iranski Sepahan iz kojeg je u julu 2016. stigao u Sloveniju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.