NOGOMET

UEFA mijenja sistem takmičenja na EP U-21

Španija u jučerašnjem finalu savladala Njemačku

Reprezentacija Španije savladala u finalu Njemačku. AFP

Fena

1.7.2019

Sljedeće Evropsko nogometno U-21 prvenstvo, koje će se 2021. godine održati u Sloveniji i Mađarskoj, imat će 16 reprezentacija, potvrdio je prvi čovjek Evropske nogometne federacije (UEFA) Aleksander Čeferin. 

Na posljednja dva Eura za mlade (2017. i 2019.) nastupilo je po 12 reprezentacija, a prije toga na prvenstvima je sudjelovalo po osam reprezentacija.

- Već duže vrijeme razmišljamo proširiti EP na 16 ekipa i to ćemo učiniti za idući ciklus. To je najbolja solucija kako se ne bi ponovila situacija kao s Italijom na ovom prvenstvu - rekao je Čeferin za Rai sport, prenose agencije.

Na EP-u, koje je u nedjelju završilo pobjedom reprezentacije Španije, sudjelovalo je 12 reprezentacija, po tri u četiri grupe, a samo su pobjednici grupa imali osiguran plasman u polufinale te najbolja drugoplasirana ekipa. Italija je ostala bez polufinala nakon remija Francuske i Rumunije.

Prema novom sistemu, na EP-u će se igrati četiri grupe sa po četiri reprezentacije i dvije najbolje iz svake grupe nastavit će takmičenje.

Na jučer okončanom EP-u u Italiji i San Marinu reprezentacija Španije je u finalu u Udinama pobijedila Njemačku 2:1.

Za mlade španske nogometaše to je rekordni peti naslov prvaka nakon što su bili najbolji 1984., 1998., 2011. i 2013. godine, a pet naslova još jedino ima Italija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.