ITALIJA

Mato Jajalo za "Avaz" otkrio o čemu prije nije želio pričati: Volio bih ponovo obući dres "Zmajeva"

Sedam utakmica je odigrao veznjak za naš državni tim

Jajalo: Ne krije emocije prema bordo klubu. Arhiva

Goran ŠUMAR

3.7.2019

Bosanskohercergovački nogometaš Mato Jajalo (31), koji je ovoga ljeta napustio Palermo i pojačao italijanskog prvoligaša Udineze, minuli vikend je proveo u Sarajevu. Iskusni veznjak je u našem glavnom gradu od 11. februara do 30 juna 2014. godine nosio bordo dres i osvojio Kup BiH. 

Lijepe uspomene

- U petak sam došao u Sarajevo, evo me upravo sa prijateljom Kemalom, odmaram - rekao je Jajalo u razgovoru za "Dnevni avaz".

Dodaje da mu je žao što ne može ostati duže, jer je već počeo da treniram individualno u Mostaru:

- Pripreme Udinezea počinju 7. jula, tako da sam samo preko vikenda skoknuo do Sarajeva da vidim prijatelje. Dođem svake godine, jer me za Sarajevo vežu lijepa sjećanja, dok sam igrao za klub s Koševa. Inače, volim doći u Sarajevo i malo se odmoriti.

Znači, i klub i grad su Vam ostali samo u lijepom sjećanju... 

- Naravno. Ja sam i dalje, naravno, navijač FK Sarajevo.

Pratite li utakmice kluba s Koševa, koji je u prethodnoj sezoni osvojio historijski rezultat i osvojio duplu krunu?

- Redovno. Pošto ovi moji prijatelji iz Sarajeva uglavnom navijaju za Željezničar, uvijek ima podbadanja. Tu uvijek ima raznih priča, oko svega, tako da se dobro opustim.

Nakon odlične sezone u Palermu preselili ste u Udine. Kakve su prve impresije o novom klubu?

- Imao sam priliku da potpišem ugovor sa Udinezeom, što sam naravno odmah prihvatio. Ipak, to je jedan od boljih klubova u italijanskoj Seriji A, dobro organiziran. Udineze je jedan, tako da kažem, standardni klub u prvom stepenu takmičenja, tako da mi je, da budem iskren do kraja, godio njegov interes. Zbog toga sam odmah pristao na njihovu ponudu.

 S obzirom na da igrate na vrhunskom nivou i da ste član kluba iz najvišeg razreda italijanskog fudbala, očekujete li ponovo poziv u naš državni tim?

- Nikada oko toga nisam htio davati nikakve izjave.

Ipak, činjenica je da bi još mogli pomoći našoj reprezentaciji, jer igrate u veznom redu, centralnog veznog, gdje selektor Robert Prosinečki nema puno rješenja...

- Uvijek mi je bila velika čast igrati za Bosnu i Hercegovinu. Uvijek sam spreman da zaigram, ukoliko me selektor pozove. Mislim da sam sada napravio dobar korak naprijed u karijeri.  Ako sve bude onako kako treba, a nadam se da hoće, daj Bože zdravlja, želim ponovo da se nametnem. Poziv selektora Prosinečkog bih prihvatio u sekundi, bez ikakvog razmišljanja. Tu nema dileme. 

Nije mjerilo

Posljednju utakmicu za reprezentaciju BiH ste odigrali 7. oktobra 2017. godine protiv Belgije (3:4) kad je selektor bio Mehmed Baždarević. Da li Vas je od tada zvao neko iz Saveza ili novi selektor?

- Nije, ali ja to apsolutno razumijem. To je nogomet, selektor vjerovatno nema ni vremena da zove sve igrače, niti da ih obilazi. Međutim, nisam se previše zamarao oko toga. Svjestan sam da sam prošle godine igrao u Seriji B i da italijanska druga liga nije neko mjerilo.

 Zašto nije, i u Seriji B ima dobrih klubova i igrača...

- Svjestan sam da drugi igrači igraju u boljim klubovima. Što se toga tiče, apsolutno sam realan.

Međutim, sada ste ponovo u respektabilnom klubu...

- Pa dobro, sezona tek počinje. Naravno, prvo se svojim igrama moram nametnuti u klubu. Potpis za Udineze, sam po sebi, ništa ne znači, odnosno ne donosi poziv u reprezentaciju. To je tako u nogometu, što apsolutno razumijem i poštujem.


utakmica za naš državni tim odigrao je Jajalo

utakmice Jajalo je odigrao za A-reprezentaciju Hrvatske, uz 21 nastup za U-21 i još sedam za U-20 tim

35 

utakmica za Palermo, u prošloj sezoni, odigrao je Jajalo i postigao tri gola uz isto toliko asistencija u Seriji B

Iz lične karte 

Mato Jajalo je rođen 25. maja 1988. godine u Jajcu.

Pored Sarajeva, Palerma, te od predstojeće sezone Udinezea, igrao je za njemački Keln, italijansku Sijenu te u Hrvatskoj, za Rijeku i Slaven Belupu, gdje je odradio kadetski i juniorski staž.

Tužna priča u Palermu 

Sada već Vaš bivši klub Palermo je izbačen u treći rang, Seriju C... 

- Ovih dana se dešava jedna tužna priča oko tog Palerma. Naime, vlasnici koji su bili u klubu nisu ispoštovali finansijske obaveze, tako da nisu dobili licencu za Seriju B.  Mislim da će klub Palermo ići u stečaj, ali pričekat ćemo još koji dan pa da vidimo konačnu odluku. Tužna priča, uglavnom, ali, eto... Šta je tu je. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.