ZANIMLJIVO

Predsjednik Barcelone skinuo torbicu De Jongovoj djevojci zbog "Nikea"

Sporan sponzorski ugovor

Predstavljanje De Jonga. Screenshot

V. D./Avaz Sport

6.7.2019

Barcelona je danas na Kamp Nou službeno predstavila najskupljeg holandskog igrača na svijetu. Za katalonskog velikana zaigrat će 22-godišnji Frenki (Frenkie) koji je stigao iz Ajaksa za 75 miliona eura.

De Jonga je dočekalo nekoliko hiljada navijača i brojni novinari, a na predstavljanje je došao s porodicom i prekrasnom zaručnicom Miki Kimeni (Mikky Kiemeney).

Nakon pres-konferencije mladi par je htio zajedničkom fotografijom zabilježiti najljepši trenutak De Jongove karijere, ali u kadar im je uletio predsjednik Barcelone Žozep Bartomeu (Josep Bartomeu). Zaustavio je bliceve fotoaparata, a potom naglo skinuo torbicu De Jongovoj djevojci,

Kimenej je preko ramena nosila skupocjeni Diorov komad, a s obzirom da Barcelona ekskluzivno sarađuje s ""Nikeom", isticanje drugih brendova protivno je ugovoru. Nike u rekordnom sponzorskom dogovoru puni proračun Barcelone sa 155 miliona eura svake sezone, dovoljno za dva De Jonga ili igrače sličnog kalibra. Tako će biti i idućih devet godina, a vrijednost sponzorstva, ako se ispune svi bonusi iz ugovora Nikea i Barcelone, trebala bi probiti iznos od jedne milijarde eura. Zato se predsjednik Bartomeu bacio na torbicu mlade De Jongove djevojke, koja je ponosno pozirala s dresom Barcelone i Diorovim logom. 

Uobičajena je praksa da igrači nakon potpisa za velikane poput Barcelone dobiju detaljne upute o osnovnim vrijednostima kluba i strategiji, ali i sitničava pravila o odnosu prema sponzorima i ključnim partnerima kluba, čiji imidž su dužni štititi.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.