ŠTO POSIJEŠ, TO POŽANJEŠ

Loša infrastruktura, loš fudbal, loša liga = Malo gledalaca i loš rejting igrača

Nema napretka u sportu, pogotovo u fudbalu, bez adekvatnih uvjeta za svakodnevno treniranje svih uzrasnih kategorija i, na kraju, za igranje. Arhiv

G. ŠUMAR iN. DEMIROVIĆ

7.7.2019

Više je faktora zbog kojih je Premijer liga Bosne i Hercegovine svrstana u red najlošijih u Evropi. Jasno je da se mnogo toga svodi na nedostatak novca, a pitanje je kako se utroši ono što imamo. Bosna i Hercegovina ima, u najmanju ruku, neadekvatnu infrastrukturu da bi se napravio bilo kakav iskorak na sportskom planu.

Zbog toga i ne čudi da nam reprezentaciju nose uglavnom igrači koji su se fudbalski školovali izvan BiH ili tamo otišli veoma rano, jer su za više potrebni uvjeti. Elitno bh. fudbalsko takmičenje ih, jednostavno, nema.

Stanje je očajno - od terena do  lopti i trenera 


Zato imamo ligu u kojoj se mogu napraviti atraktivne fotografije fudbalera. Onako neprepoznatljivi u blatu, mamac su za svaki objektiv, ali ako se stvar uozbilji, nema nikakve slučajnosti.

Loša infrastruktura, loš fudbal i loša liga, u konačnoj računici, znače malo gledalaca i loš rejting igrača koji dolaze iz takvog takmičenja. Koliko si uložio, toliko ti se vrati.

Imamo terene na kojima se zaboravlja pas-igra, napadamo klubove koji idu na pripreme u Antaliju zbog toga što će se vratiti na bh. oranice. Stručnjaci smo za okrenuti stvari. Kriv je onaj ko ode na dobre pripreme kako bi igrače najbolje moguće pripremio i na taj način izbjegao i povrede, a nije onaj koji igra ili dozvoli da se igra na nečemu što se teško može nazvati travnjakom.

- Nema napretka u sportu, pogotovo u fudbalu, bez adekvatnih uvjeta za svakodnevno treniranje svih uzrasnih kategorija i, na kraju, za igranje. To se odnosi na sve, od terena do kvalitetnih lopti i trenera. Često, obilazeći BiH, mislim da smo na nezavidnom nivou. Ustvari, stanje je očajno - tvrdi nekadašnji proslavljeni fudbaler Sarajeva Slaviša Vukičević, koji je igračku karijeru završio u Francuskoj.

Nije samo A-selekcija ogledalo fudbala 

Prema njegovim riječima, mnogo toga je povezano, a kako kaže, ako gleda igrače u Premijer ligi, kao da su usporeni u odnosu na one evropske.

- Navijački izostanak s bh. tribina alarm je da se nešto mora mijenjati, jer se bojim da ćemo ubrzo izgubiti sve navijače. I dalje mislim da pokretači pozitivnih promjena moraju imati inicijativu i podršku u Nogometnom savezu BiH. Jer, nije samo A-selekcija ogledalo bh. fudbala. Treba misliti ili razmišljati i o budućim generacijama te praviti kvalitetne centre za svakodnevno treniranje, sa svom pratećom infrastrukturom – naglasio je Vukičević.

MIRSAD FAZLAGIĆ: Bolji tereni vraćaju publiku na tribine

Legendarni bh. fudbaler i trener Mirsad Fazlagić ocjenjuje da je stanje na premijerligaškim terenima uglavnom loše.

- Veoma se malo uradilo na fudbalskoj infrastrukturi, posebno u Sarajevu. A neću reći ništa novo ako konstatiram da bi se s boljom infrastrukturom bolje i igralo, posebno mislim na ligaške utakmice - rekao je Fazlagić, koji je bio i kapiten nekadašnje reprezentacije bivše Jugoslavije, te je dodaje:

- Tereni kao što su na Grbavici ili zeničkom Bilinom polju, posebno dobrim tehničarima, dozvoljavaju da pokažu svu ljepotu fudbalske igre. U svakom slučaju, kvalitetni uvjeti su olakšavajuća okolnost da se dođe do bolje i ljepše igre. A to dovodi navijače na tribine.

Reprezentacija BiH bez stalnog doma: Još nemamo nacionalni stadion

Bosna i Hercegovina, za razliku od velikog broja drugih država, nema nacionalni stadion. Luta se od Zenice do Sarajeva, a odlučujuće utakmice za plasman na Euro 2020. naš državni tim igrat će samo na jednom stadionu – zeničkom Bilinom polju, saznaje “Dnevni avaz”.

Reprezentacija je privremeno, kako se to često ističe,iz nužde, igrala na Grbavici, gdje je napravljen odličan teren. No, reprezentativci su priznali da atmosfera na Grbavici nije ni približna onoj s Bilinog polja. S druge strane, modernizacija našeg najvećeg stadiona na Koševu još nije ni blizu realizacije.

Prema preliminarnim predračunima, za ispunjavanje uvjeta i stavljanje tog stadiona u treću kategoriju, što je minimalan uvjet za odigravanje međunarodnih utakmica, potrebno je skoro 1.700.000 KM. Treba prvo obnoviti travnjak i ugraditi grijanje, instalirati brojčanike na ulazu u stadion, obnoviti i natkriti novinarske lože, osposobiti prostorije za održavanje pres-konferencije te ugraditi čitače karata i urediti svlačionice. 

UEFA-in program

U sjedištu Evropske fudbalske federacije (UEFA) u aprilu ove godine održan je sastanak UEFA-inog Het-trik odbora, na kojem je odobrena aplikacija NSBiH za projekt “Razvoj infrastrukture omladinskog nogometa u BiH kroz širu društvenu zajednicu“. Taj projekt donijet će nabavku i montažu vještačke trave za 15 lokalnih zajednica u BiH.

Kontrola ulaganja

Nije nepoznat slučaj da se novac koji se odobri putem UEFA-inog programa i preko Nogometnog saveza, koristi na drugačiji način od predviđenog. Premijerligaši su znali ulagati u restorane ili prostorije za smještaj te u sredine gdje uopće ne igraju svoje utakmice.

Obaveza reflektora

Mnogo je dilema i oko reflektora na stadionima s obzirom na to da su se za ispunjavanje UEFA-inih uvjeta morali pojačavati.

Bez sumnje, za dobivanje licence uskoro će biti potrebno da klub i kod nas ima reflektore, a ovih dana je objavljeno kako će kroz projekt NSBiH na devet bh. stadiona biti uloženo više od 1,3 miliona dolara za unapređenje rasvjetnih tijela.

Najduža pauza

Premijer liga BiH važi za takmičenje sa jednom od najdužih zimskih pauza. Igrači skoro tri mjeseca ne igraju zvanične utakmice. Razlog je upravo infrastruktura. Loši tereni ne dozvoljavaju odigravanje utakmica u zimskim vremenskim prilikama. Ovaj fenomen na kraju i košta zbog znatno dužih priprema.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.