LEGENDE

Meho Kodro za "Avaz": Veležova priča snažno je odjeknula u cijeloj regiji

Kodro: Planirao sam doći na Koševo. Arhiv

Goran ŠUMAR

7.7.2019

Nekadašnji kapiten i selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Meho Kodro, kao i svake godine, došao je na odmor u rodni Mostar. Kako kaže, u gradu na Neretvi je ove godine vruće kao nikad do sada.

- Došao sam sa porodicom iz Španije, gdje, inače, živim. Tu sam, u Mostaru, sa majkom i starim. U četvrtak je palo malo kiše, ali kasnije je vrućina bila još žešća. Evo, sad je deset sati, a mislim da je već temperatura 40 stepeni. Ili je barem blizu.. - rekao je legendarni napadač Veleža (52) za "Dnevni avaz".

 Nastavak karijere

"Vruće" je i u Crnoj Gori. Iz tamošnjeg Fudbalskog saveza stižu informacije da ste jedan od glavnih kandidata za selektora?

- Ne znam, da Vam pravo kažem...

Navodno ćete Vi, Safet Sušić ili Faruk Hadžibegić biti novi selektor Crnogoraca...

- Šta ja znam, fino je da se priča o našim trenerima. Ne znam, nemam mnogo informacija o tome.

 Jesu li Vas zvali iz FSCG?

- Nisam ja pričao s njima. U medijima sam, međutim, pročitao nešto o tome. Da vam pravo kažem, u posljednjim mjesecima takvih je priča i pričica bilo milion. Zbog toga i ne dajem previše važnosti takvim vijestima.

 Prema posljednjim informacijama iz FSCG, imenovanje selektora bit će do sredine jula...

- Eto, brzo će to biti, za koji dan... Pročitao sam da je predsjednik FSCG Dejan Savićević izjavio da bi volio dovesti trenera iz regije da priča naš jezik. A što se tiče ostalih detalja, ne znam.

 Imate li još nekih ponuda?

- Trenutno nemam. Sve je nešto “rekla-kazala”, ostvari se kontakt s klubom, počne priča i ostane na tome. Nedavno sam imao nekih ponuda iz daleka, ali prvo mi se nešto nije ni išlo izvan Evrope. A poslije se sve to razvodnilo.

Sada sam tu, na odmoru u Mostaru. Kod kuće ću biti narednih nekoliko dana, a šta će biti kasnije, vjerujte, ni sam ne znam.

Posjeta klubu

Jeste li već posjetili svoj FK Velež, koji će u predstojećoj sezoni igrati tamo gdje mu je mjesto, u bh. eliti?

- Nisam, jer sam tek došao. Također, Ibro (trener Veleža Ibro Rahimić, op. a.) i ekipa bili su na pripremama izvan Mostara tako da još nisam vidio nikoga iz kluba. Naravno, pratit ću u narednim danima utakmice "Rođenih". Jer, doći u Mostar, a ne otići na utakmicu Veleža i ne vidjeti nekoga od raje, to nema smisla.

"Rođeni" konačno zaslužuju sve pohvale, kako struka i igrači, tako i agilna uprava...

- Tako je, moraju se svi pohvaliti. Kad se nešto dobro ili fino uradi, treba da se pohvali. Mislim da su "Rođeni" to stvarno zaslužili. Treba znati šta se dešavalo s Veležom prije dvije-tri godine, gdje je bio i sve ostalo. I kakvu su transformaciju napravili, šta su sve uradili i gdje su sada doveli Velež.

Vidim da je pozitivna Veležova priča snažno odjeknula u cijeloj regiji. “Rođeni” su, inače, bili omiljeni i prije u cijeloj regiji, ali i nakon svega ovoga što nas je zadesilo. Drago mi je što čujem, vidim, osjetim... da je dosta prave raje, bez obzira na to za koga navija, obradovalo to što Velež vraća stari sjaj.

Hoćete li u utorak doći u Sarajevo, gdje će tim čiji ste bili trener, igrati protiv Seltika prvu utakmicu pretkola Lige prvaka?

- Planirao sam. I Sarajevo je imalo dobru takmičarsku godinu iza sebe. Drago mi je zbog toga. Nadam se da je došlo vrijeme da jedan naš klub napravi iskorak i u Evropi.

Kenan počeo pripreme

Vaš sin Kenan, naš reprezentativac iz Atletika Bilbaa, doputovao je prije Vas u Mostar.

- Kenan se već i vratio u Bilbao, jer je Atletiko u srijedu počeo pripreme. Što se njega tiče, sve je u najboljem redu, ostaje u Bilbau, gdje ima ugovor na tri i po godine. Počeli su novu priču, dolazi nova sezona, borba za mjesto u timu.

Nekoliko prvih dana bit će u Bilbau, a potom idu na pripreme u Njemačku i Austriju. Prvenstvo u Španiji počinje 18. avgusta, a oni u prvom kolu dočekuju Barcelonu.

 Nikad jača konkurencija u Španiji

 Mnoge interesira može li Real Madrid konačno skinuti Barcelonu s trona u španskom fudbalu, koji Vi odlično poznajete? 

- Real je imao dobre igrače i u prethodnim sezonama, ali se sve to razvodnilo. Trebala im je ova rekonstrukcija. Mislim da rade dobar posao, mada i u Španiji i u Evropi imate još dosta ekipa koje, također, to rade.

I Sevilja, i Atletiko Madrid potpisuju dobre igrače, Barcelona da ne govorim. Konkurencija u Španiji će biti jaka, možda jača nego ikad. U Evropi, isto tako, vidite da transferi dosežu nivoe koji su bili nezamislivi. To je nevjerovatno... To je ta neka fudbalska globalizacija, gdje nema granica. Svake godine govorimo: “Je li moguće?”, ali granice se stalno pomjeraju. Bogati postaju još bogatiji, prave jače ekipe.

105 

ligaških golova u Španiji postigao je Kodro kao igrač Real Sosijedada, Barcelone, Tenerifa i Alaveša između 1991. i 2000. godine.


ekipe vodio je Meho kao glavni trener, Real Sosijedad B, Sarajevo i švicarski Servet, dok je 2008. bio selektor reprezentacije BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.