TRANSFERI

Presedan u Barceloni

Beri ima 16 godina i dolazi iz Vest Bromviča

Beri: Nekada su se engleski timovi jagmili za talente iz Španije, a sad.... FC Barcelona

A. ČULIĆ

13.7.2019

Nedavno je neko ustvrdio, prethodno napravivši podrobnu analizu, kako je Barcelonina čuvena škola La Masija zapravo vrlo neuspješna u posljednje vrijeme.

Tačnije, ne da ne daje uopće igrače nego od većine njih mnogi završe u, ako ne bezveznim, onda barem solidnim klubovima. Od generacije s Čavijem (Xavi) i Inijestom te, naravno, Mesijem (Messi), koji bi bio Mesi, vjerovatno, i da je u Škendiji trenirao (u istoj su generaciji igrali i Pujol, Alba, Buskets i Pike) nije izrastao nijedan igrač koji bi činio okosnicu Barcelone.

Igrali su El-Hadadi, Krkić, Montoja (Montoya)... i svi su oni negdje drugo.

Da se u Barceloni dešava nešto čudno, pokazuje i najnoviji potez. Doveli su mladog igrača iz Vest Bromvič albiona (WBA).

Mladi 16-godišnji napadač Lui Beri (Louie Barry) smatra se jednim od bisera engleskog fudbala, a cjelokupnoj nevjerovatnosti sigurno doprinosi i činjenica da je prije bilo nezamislivo da njemački ili španski klubovi dovode engleske talente. Engleski talenti zapravo bili su rijetkost, a Brazilci, Španci, Nijemci koje bi dovodili engleski klubovi predstavljali su razlog oduševljenju.

Kako se sve mijenja, tako se izgleda promijenila i praksa u Barceloni.

Ko je Lui Beri

Beri igra fudbal od šeste godine i prošao je sve selekcije WBA. S Barcom je dogovorio trogodišnji ugovor.

U dresu kadetske selekcije Engleske (U17) odigrao je devet utakmica i postigao je sedam golova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.