LIGA PRVAKA

Damir Kojašević iz Podgorice za "Avaz": Safet Sušić favorit je za selektora Crne Gore

Kojašević u bordo dresu: Najljepše uspomene. Arhiv

Piše: G. ŠUMAR

13.7.2019

Nikšićka Sutjeska remizirala je protiv Slovana u Bratislavi (1:1) u prvoj utakmici prvog pretkola Lige prvaka, zahvaljujući bivšem krilnom napadaču Sarajeva Damiru Kojaševiću (32), koji je u petoj minuti sudijske nadoknade drugog poluvremena postigao eurogol.

Prethodno je domaćin poveo u 82. minuti preko Andraža Šporara, a remi u Slovačkoj označen je kao jedno od najvećih iznenađenja prvih mečeva elitnog kontinentalnog takmičenja...

Moj klub 

- Bilo je dobro u Bratislavi. Imali smo malo sreće, uostalom kao i domaćin, jer su obje ekipe promašile po nekoliko šansi. Moglo je biti i 2:0 ili 3:0, ali i 0:2, pa čak i 0:3. Međutim, mislim da je 1:1, ipak, realan rezultat - rekao je Kojašević u razgovoru za "Dnevni avaz" neposredno nakon dolaska ekspedicije Sutjeske na aerodrom u njegovoj rodnoj Podgorici.

Može li Sutjeska izbaciti Slovan? 

- Zašto ne, imamo sve realne pretpostavke da to ostvarimo, od rezultata prve utakmice do igračkog kvaliteta. Međutim, svjesni smo i toga da će u revanšu biti veoma teško. Igramo kod kuće, stadion će biti pun, a mi ćemo sigurno dati sve od sebe za ostanak u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Ako Bog da, proći ćemo dalje.

Jeste li pratili nastup svog bivšeg kluba protiv Seltika?

- Naravno, gledao sam direktan prijenos. Žao mi je što je moje Sarajevo, poslije vodstva, primilo tri komada. Da nije bilo individualnih grešaka u odbrani, bordo tim mogao je ostvariti mnogo bolji rezultat, ali na suprotnoj strani ipak je bio Seltik, koji je mnogo jači protivnik.

U svakom slučaju, Sarajevu želim sve najbolje i u nastavku takmičenja u Evropi, ali i domaćim takmičenjima. Naravno da pratim sve to, jer Sarajevo je moj klub. Sarajevo mi je u srcu.

Znači li to da iz glavnog grada Bosne i Hercegovine nosite samo lijepe uspomene?

- Tako je. Za Sarajevo, i klub i grad, možete napisati sve najljepše. Sarajevo je i moj grad. Nikada nisam krio da bih se volio vratiti na Koševo.

S obzirom na to da imate 32 godine i na Vašu odanost bordo boji, mogli biste završiti karijeru na Koševu...

- Zašto ne, ako me zovnu iz Titove 38b (adresa klupskih prostorija FK Sarajevo, op. a.), doći ću.

Tri kandidata

 Jedna od top-tema jeste izbor selektora Crne Gore...

- I ja, naravno, sve to pratim s velikom pažnjom. I ovdašnji mediji puno pišu o tome, a kao glavne kandidate ističu bh. trenere Safeta Sušića, Faruka Hadžibegića i Mehu Kodru. Iskreno, volio bih da dođe neko od njih, jer me sva trojica znaju kao igrača i sigurno da bi mi dali šansu.

Jeste li razgovarali sa saigračima iz reprezentacije, kakav je stav Crnogoraca, ko je najbliži selektorskoj klupi? 

- Mislim da je favorit Sušić, njega najviše spominju ovdje, ali još se ništa ne zna. Znate kako to ide u fudbalu, sve se promijeni za jedan dan.

Lopta me sluša 

Kojašević je do sada odigrao osam utakmica za reprezentaciju Crne Gore i postigao jedan gol.

- Taj broj trebao je biti i mnogo veći, ali da se sada ne vraćam na razloge. Međutim, nisam još za staro gvožđe. Zdrav sam, osjećam se dobro, lopta me sluša... - kaže odlični veznjak.

 Dvije sezone

Kojašević je tokom nešto manje od dvije sezone u dresu Sarajeva, od 2010. do 2012. godine, bio jedan od najboljih igrača Premijer lige BiH.

Igrao je i u podgoričkoj Budućnosti, Zeti, poljskoj Jagijeloniji, Vojvodini (Srbija), Astani i Šahtaru (Kazahstan), makedonskom Vardaru... U Sutjesku je stigao u junu ove godine iz Radničkog iz Niša (Srbija).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.