FK ŽELJEZNIČAR

"Plavi" osam dana uoči Premijer lige: Osmanković i Sadiković značajno napredovali

Stoperske pozicije su specifične, teško je dovesti nekoga da se navikava sedam dana prije prvenstva, kaže Almir Memić

Osmanković: Jedno od rješenja na stoperskoj poziciji. FK Željezničar

A. ČULIĆ

12.7.2019

Fudbaleri Željezničara umorni ulaze u posljednjih deset dana prije početka Premijer lige Bosne i Hercegovine. Tako je otprilike uvijek kod Amara Osima, koji nametne žestok tempo, a onda se u posljednjoj fazi radi na osvježenju. 

U srijedu su "Plavi" odigrali dva poluvremena u različitom sastavu protiv juniora. Prva ekipa zabila je tri, druga četiri gola, pa se stječe dojam da su na teren poslane dvije podjednake ekipe.

Radna atmosfera

Prvi pomoćnik trenera Želje Almir Memić ističe da će u subotu u Hrasnici protiv Veleža (18.30 sati) igrati ekipa koja bi trebala istrčati u prvom kolu protiv Borca (20. juli, Grbavica).

- Atmosfera je do sada bila odlična, radna. Prema našim procjenama, za barem 30 posto bit ćemo bolji nego na kraju prošle sezone. Naravno, s vremenom očekujemo da ekipa bude uigranija i još kvalitetnija.

U subotu nas očekuje meč s Veležom, to je sedam dana prije početka, tako da će navijači moći vidjeti koji je to otprilike prvi tim Želje. Neće biti baš prvi, ali najviše dva igrača bit će promijenjena za Borac - priča Memić.

Prema njegovom mišljenju, Željo je uradio fantastičan posao u prijelaznom roku.

- Doveli smo ili mlade igrače od kojih se u budućnosti očekuje mnogo ili ciljana pojačanja koja odmah mogu uskočiti u igru. Samo s potpuno zdravim Erminom Zecom mnogo smo jači, a da ne govorimo o Mehmedu Alispahiću i Petru Boji.

Mislim da smo kompaktniji i da su se zato igrači trebali naviknuti na rad ovog stručnog štaba, jer samo su Jadranko Bogičević i Srđan Stanić iz ove ekipe znali metodologiju, kako se radi i šta se od igrača očekuje - riječi su Memića.

Navijači Željezničara najviše su zabrinuti zbog defanzivne linije, ali Memić kaže da je teško očekivati da do početka dođe neki od stopera.

Vrhunska klasa

- Stoperske pozicije su specifične. Teško je dovesti nekoga da se navikava sedam dana prije prvenstva. Kada bismo dovodili nekoga, to bi morao biti igrač vrhunske klase, ali teško je očekivati da ga sada možemo naći.

Iz onoga što smo radili sa stoperima, moram priznati da je Kemal Osmanković mnogo napredovao, a imamo i Dadu Sadiković, čiji kvalitet nikad nije bio upitan, ali jeste fizička sprema. Mislim da su mu ovo prve pripreme koje je obavio u punom kapacitetu i vidi se da mu je upravo to trebalo da pokaže sav svoj potencijal - smatra Memić.

Generalka protiv Veleža 

Prema onome kako su tempirali dosadašnje pripreme, najjasnija slika mogućnosti ekipe trebala bi se iscrtati u generalki protiv Veleža.

- Nebitno hoćemo li dobiti ili izgubiti, u nedjelju u Hrasnici neće igrati tim koji bude nastupio protiv Veleža - nagovijestio je Memić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.