LOZANA

Igrali izuzetno sumnjivo u odbrani: Albanskom Skenderbeu potvrđena najrigoroznija kazna UEFA-e ikad

Predsjednik kluba Ardian Takaj bio je šokiran odlukom CAS-a

Skenderbeu: "Igrali bez truda". Ilustracija

A. Ču. / Avaz.ba

13.7.2019

Arbitražni sportski sud u Lozani (CAS) potvrdio je 10-godišnju kaznu albanskom nogometnom klubu Skenderbeu za namještanje utakmica u nacionalnom prvenstvu i europskim natjecanjima. 

Albanski klub se žalio na najveću kaznu koju je Evropska nogometna federacija (UEFA) izrekla, no CAS je odbacio žalbu.

Skenderbeu je bio pod sumnjom da je u sezoni 2015/16. godine namještao utakmice u albanskom prvenstvu, ali u u Evropi. Zbog toga je već bio izbačen iz evropskih natjecanja u sezoni 2016/17., ali istraga se nastavila pa je 7. februara ove godine donesena i odluka o ovoj rigoroznoj kazni.

- UEFA-ina suspenzija od 10 godina i milion eura kazne su bili proporcionalni i opravdani - navodi se u saopćenju.

Predsjednik kluba Ardian Takaj bio je šokiran odlukom CAS-a.

- Neću napustiti klub, slučaj ćemo predati Federalnom sudu u Švicarskoj i tamo ćemo tražiti pravdu. Ovaj slučaj je prešao sve granice - poručio je predsjednik kluba.

Istražitelji su naveli da su namještene dvije utakmice 2015. u kvalifikacijama za Ligu prvaka, jedna protiv zagrebačkog Dinama, a jedna protiv Krusadersa i dvije utakmice u Evropskoj ligi iste godine protiv lisabonskog Sportinga i moskovskog Lokomotiva.

Navedeno je da su igrači Skenderbeua u tim utakmicama "igrali izuzetno sumnjivo u obrani" i da su u tim susretima igrali "nezainteresirano i bez truda". Bivši prvak Albanije je kažnjen zbog toga što je namjestio više utakmica u nacionalnom prvenstvu.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.