EKSKLUZIV

Irfan Hadžić ostavio najjači dojam u Skoplju

U igračkoj karijeri nastupao je za makedonske ekipe Cementarnicu, slovensko Celje te Srem u Srbiji

Angelovski: Prosinečki mi je prijatelj. Facebook

Piše: G. ŠUMAR

15.7.2019

Selektor reprezentacije Sjeverne Makedonije Igor Angelovski (43) u ekskluzivnom razgovoru za „Dnevni avaz” prokomentirao je prve mečeve kvalifikacija za Evropsku ligu i Ligu prvaka, ali i prva četiri kola kvalifikacija za Euro 2020.

Prenio nam je Angelovski utiske iz Skoplja, gdje je bosanskohercegovački viceprvak Zrinjski deklasirao domaću Akademiju Pandev sa 3:0 i napravio veliki korak prema plasmanu u drugo pretkolo Evropske lige.

Broj devet

- U četvrtak sam bio na stadionu “Toše Proeski” i gledao utakmicu. Zrinjski je sasvim zasluženo pobijedio, jer je bolje stajao na terenu i bio kvalitetniji tim od Akademije Pandev - kaže Angelovski.

Ko je od igrača bh. predstavnika ostavio najjači dojam na Vas?

- Zrinjski ima nekoliko kvalitetnih igrača, ali treba istaći i to da dobro stoje na terenu, kao tim. Mislim da je to njihov kvalitet.

Međutim, najviše mi se dopao igrač s brojem devet Irfan Hadžić, koji je bio strijelac prvog gola.

Jeste li imali prilike gledati utakmicu kvalifikacija Lige prvaka Sarajevo - Seltik 1:3, s obzirom na to da je kapiten kluba s Koševa Krste Velkoski reprezentativac Makedonije?

- Ni, nisam gledao tu utakmicu, jer sam u tom terminu pratio Škendiju, koja je pobijedila 1:0 Kalju u Estoniji. Međutim, golove i najzanimljivije detalje s Koševa pogledao sam u skraćenom snimku.

Jeste li zadovoljni rezultatima makedonskih ekipa u prvim duelima?

- Pa dobro, djelimično. Mislim da je Škendija opravdala ulogu favorita u Ligi prvaka, dok je Škupi napravio dobar rezultat u Pjuniku, 1:1, te bi u revanšu to morao iskoristiti za prolaz i ostanak u Evropi.

S druge strane, Makedoniji Đorđe Petrov, koja je poražena 1:3 u Jerevanu od Alaškerta, predstoji težak revanš. Vidjet ćemo, možda će gol Jašaroskog u Jerevanu ipak donijeti prolaz Makedoniji. Akademija Pandev nema ni teoretskih šansi da iznenadi Zrinjski u Mostaru.

Susret u Torinu

Pratite li bh. fudbal?

- Kako ne. Pratim i zbog toga što u Bosni imam reprezentativca Velkoskog, a u Hercegovini je Goce Sedloski, na klupi Širokog Brijega. Imam dosta informacija o bosanskom fudbalu.

Reprezentacije BiH i Makedonije u prva četiri kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. osvojile su samo po četiri boda. Vaš komentar?

- Mislim da smo i mi i vi bolje odigrali na terenu nego što to trenutno pokazuje tabela. Posebno mi je žao što ste izgubili protiv Italije u Torinu, jer ste odigrali dobru utakmicu. Isto tako, i mi smo u Skoplju dominirali protiv Poljske, ali smo izgubili.

Inače, gledao sam sve vaše posljednje utakmice, i u Finskoj (0:2, op. a.) i u Italiji (1:2), jer pored toga što me interesuje bh. fudbal, selektor BiH Robi Prosinečki mi je i prijatelj. Dosta pratim i cijenim bh. reprezentaciju.

Mogu li ove dvije selekcije u nastavku borbe za Euro ispraviti loš start?

- Mislim da mogu, jer obje reprezentacije imaju kvalitet za više, odnosno potencijal za bolje rezultate i bodovni saldo. Također, i vi i mi imamo mogućnost da se na predstojeće Evropsko prvenstvo plasiramo preko finalnih turnira Lige nacija.

Nadam se da će obje reprezentacije biti dio završnog turnira Eura 2020, jer, ponavljam, za to imamo kvalitet.

Iz lične karte

Igor Angelovski rođen je 2. juna 1976. godine u Skoplju. U igračkoj karijeri nastupao je za makedonske ekipe Cementarnicu i Skoplje, slovensko Celje te Srem u Srbiji.

Trenersku karijeru počeo je 2012. godine u skopskom Rabotničkom, gdje je bio šef struke do 2015. kada je sjeo na klupu reprezentacije Makedonije. Prvo je bio trener u stručnom štabu, a godinu poslije, 16. oktobra 2016., izabran je za selektora.

 30  utakmica vodio je Angelovski selekciju Makedonije i ostvario  12 pobjeda, šest remija i 12 poraza uz  gol-razliku 44:35


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.