BLAMAŽA

Čudna sudba Hajduka kluba

Malteška Gzira senzacionalno slavila na Poljudu i izbacila "Bile" već u prvom pretkolu Evropske lige

Ponovo je Poljud bio ispunjen, ali umjesto slavlja desio se skandal. Facebook

Piše: A. ČULIĆ

19.7.2019

Vjerovatno najvoljeniji klub ne samo na Balkanu, već i u širem regionu, splitski Hajduk dopustio je sebi novu blamažu, možda i najveću u svojoj historiji.

Splićani su u prvoj utakmici Evropske lige u gostima kod malteške Gzire dobili 2:0, rasprodale su se karte za revanš, čak je pomama bila i za ulaznicama za naredno kolo, a onda je došla "neuka" Gzira i slavila 3:1 na Poljudu. Scenario da se poubijaju redom u Splitu.

Da stvar bude gora imali su vodstvo na poluvremenu, 1:0, a onda u narednih 45 minuta iz najgore noćne more, proizveli frustrirajući ishod čiji gorak okus dugo neće biti sapran.

Grozomornu noć na Poljudu zapečatio je Kone u 96. minuti.

Razočarani navijači sinoć su izvrijeđali čelnike kluba, pokušali se obračunati i sa igračima, ali sukob je ipak spriječen.

Na meti novinara našao se trener Hajduka Siniša Oreščanin koji je bio u čudu nakon utakmice.

- Prvo poluvrijeme bilo je donekle OK, u drugom smo ušli u neki "majndset" iz kojeg smo se teško izvukli, tako sam osobno vidio. Nismo radili stvari koje smo se dogovorili. Čestitam Gziri, radili su stvari koje smo mi morali raditi. Koristili smo jednu, jaču stranu, a na drugoj ništa. Primili smo dva eurogola, to su bili šokovi iz kojih se nismo mogli izvući - kazao je Oreščanin.

Index.hr prisjetio se svih blamaža Hajduka u novijoj historiji.

Slovan Bratislava – Osijek 4:0 i 2:0 (1995./96. Kup UEFA-e)

Iako bez najboljeg strijelca Roberta Špehara, Osijek je doživio dva rutinska poraza od Slovana, koji i danas ima problema s amaterskim momčadima.

Hajduk Split – Dunafer 0:2 i 2:2 (2000./01. Liga prvaka)

Prije 19 godina dogodila se prva blamaža Hajduka i tek početak historijskih poraza. Šok na Poljudu 0:2, a potom remi 2:2 i oproštaj od snova i Lige prvaka.

Hajduk Split – Šelburn 3:2 i 0:2 (2004./05. Liga prvaka)

Podcjenjivački se Hajduk postavio protiv Iraca, koje je jedva pobijedio 3:2 na Poljudu i očekivao lagan uzvrat. Kad tamo - poraz 2:0 i šokantno ispadanje iz Europe. Nakon utakmice pokrenuta je hajka protiv igrača iz BiH.

Debrecen – Hajduk 3:0 i 5:0 (2005./06. Liga prvaka)

U Hajduku su bili uvjereni da su veliki favoriti protiv tadašnjeg mađarskog prvaka. Ćiro Blažević je čak ostao optimist i nakon primljene lekcije 3:0 u prvoj utakmici, najavljujući preokret na Poljudu. Međutim, dogodila se povijesna petica koja je do danas jednako bolna za sve navijače Hajduka.

Žilina – Hajduk Split 1:1 i 1:0 (2009./10. Europa liga)

Hajdukova delegacija slavila je nakon ždrijeba kada su doznali da je protivnik Žilina. No poslije remija i poraza uslijedio je novi bolni oproštaj od Europe.

Hajduk - Dila Gori 0:1 i 0:1 (2013./14. Evropska liga)

Stigao je Hajduk na korak od plej-ofa, a samim tim i grupne faze Evropske lige, ali Gruzijci su ga dva puta šokirali s po 1:0 i osramotili ga u još jednoj njegovoj europskoj avanturi, koju Splićani ne pamte po lijepom.

Kasnije je Dila Gori igrala protiv Rapida iz Beča i nije zabila nijedan gol (1:0, 3:0).  

Hajduk - Gzira 2:0, 1:3 (2019./2020. Evropska liga)

Posljednja u nizu blamaža. Nakon pobjede 2:0 na Malti i vodstva 1:0 na Poljudu, navijači Hajduka su svoju ekipu već vidjeli u 2. pretkolu. No dobro su se prevarili jer su gosti preokretom i golom u 96. minuti napravili čudo, izbacili Splićane iz Europe i izazvali nove potrese u klubu i oko njega. 

Ludnica u svlačionici Gzire nakon trijumfa. Instagram

- Bio sam spreman na ispadanje, a onda sam vidio podcjenjivački članak u hrvatskim novinama. Ne ide to baš tako, novine sam im zalijepio u svlačionicu, pisalo je da će biti golijada, spominjali su vanzemaljce... Bolji motiv im nije trebao. Sve smo preveli. Pobijedili smo veliki klub. Presretni smo - kazao je trener Gzire Tedesko nakon čuda na Poljudu.

Prošlu sezonu Gzira je završila na trećem mjestu prvenstva Malte.

Nakon utakmice navijači su se željeli obračunati s igračima i stručnim štabom, ali ih je u tome spriječila policija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.