LEGENDE

Vahid Halilhodžić iz Nanta za "Avaz": Vrijeme je da mostarski derbi bude samo praznik fudbala

Halilhodžić: Nadam se da će Velež krenuti u nove pobjede. Agencije

Piše: Goran ŠUMAR

25.7.2019

Francuz Erv Renar (Herve Renard) podnio je ostavku na mjesto selektora fudbalske reprezentacije Maroka poslije lošeg rezultata na Kupu afričkih nacija. 

Maroko je bio jedan od favorita prije početka takmičenja u Egiptu, ali je eliminiran u osmini finala poslije izvođenja penala u utakmici protiv Benina...

Bez komentara

Kao najozbiljniji nasljednik Renara spominje se upravo legendarni bosanskohercegovački fudbaler i trener Vahid Halilhodžić, koji je u završnoj fazi priprema svog aktuelnog kluba, francuskog Nanta.

- Svašta se piše, priča, ali ne bih to komentirao - rekao je legendarni Vaha u razgovoru za "Dnevni avaz".

Čak je i prestižni "France Football" objavio da ste glavni kandidat za poziciju selektora Maroka...

- Ne, nemam komentar.

Onda se vratimo na Nant. Jeste li zadovoljni dosadašnjim tokom pripremama?

- Mnogo radimo, ulažemo napore, treniramo, ali i dalje čekam da uprava kluba angažira nekoliko novih igrača. Moraju brzo reagirati i dovesti kvalitetna pojačanja kako bismo imali dobru sezonu.

Bilo nervoze

Vaš Velež je minulog vikenda loše otvorio sezonu, domaćim porazom 3:1 od Mladosti...

- Nadam se da će "Rođeni" brzo skupiti snagu i krenuti u nove pobjede. Svaki početak je težak, a svi mi veležovci i istinski ljubitelji fudbala u BiH i regionu godinama smo čekali povratak Veleža tamo gdje mu je mjesto.

Normalno, zbog toga je bilo i malo nervoze. Nadam se da taj poraz neće poremetiti "Rođene", treba nam što prije jedna pobjeda za povratak samopouzdanja i povjerenja u vlastite snage.

Šansa se pruža već u nedjelju, kada slijedi duel sa Zrinjskim. Kako Vi gledate na mostarski derbi?

- Znate da su ti derbiji često zamućeni nekim političkim stvarima. Međutim, nadam se da će doći vrijeme da će se te utakmice gledati i komentirati samo sa sportske strane. Rivalitet će uvijek postojati, ali neka on bude samo zdravi, sportski.

Ovaj put očekujem mnogo manje tenzija što se tiče situacije na tribinama, ali i oko stadiona, u cijelom gradu. Nadam se da će biti mnogo više korektnosti. Neka svako na pravi, sportski način bodri svoj klub.

To je možda i najbolja poruka navijačima...

- Da, vrijeme je da se shvate te neke stvari. U Mostaru je bilo teških momenata, ratnih strahota koje su duboko usađene u misli svih građana, ali sport je most za korake pomirenja.

Vrijeme je da se na boljim osnovama grade i prave koraci pomirenja, razumijevanja, suživota... Uz zdravo razmišljanje svima će nam biti bolje.

Mislim da je došlo vrijeme da utakmice između Veleža i Zrinjskog budu samo istinski praznik fudbala i ništa drugo. Uz samo sportski rivalitet.

Postavio temelje Alžira

Popularni Vaha postavio je temelje reprezentacije Alžira, koja je nedavno osvojila Kup afričkih nacija.

- To je svakako veliki uspjeh za Alžir. Sigurno ste vidjeli kako su proslavili tu titulu i koliko su Alžirci privrženi svojoj reprezentaciji.

Znam koliko tamo cijene fudbal, obožavaju ga, tako da je to lijep poklon za sve ljubitelje fudbala u Alžiru. Mnogo mi je drago zbog toga - rekao je Halilhodžić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.