SLUČAJ KOŠEVO

Erupcija razočarenja: Sarajevo plaća pet puta manje najamninu za Koševo nego što bi trebalo

Općina Centar je u posljednje dvije godine u modernizaciju stadiona uložila 1.300.000, KM. Arhiv

Avaz Sport

25.7.2019

Javna ustanova Centar za sport i rekreaciju, koja upravlja stadionom "Asim Ferhatović Hase", povodom slučaja ''Koševo", obratila se saopćenjem za javnost, koje prenosimo u cijelosti: 

- Izuzetno smo razočarani medijskim istupima predstavnika FK Sarajevo koji su korisnici stadiona “Asim Ferhatović Hase” i s kojima smo do sada imali korektnu saradnju. Prvenstveno želimo da istaknemo da JU Centar za sport i rekreaciju i Općina Centar kroz smanjenu cijenu zakupa termina na terenima Koševa direktno podržavaju FK Sarajevo već godinama. Konkretno, FK Sarajevo umjesto 430.000 KM, koliko iznosi komercijalna cijena zakupa termina, uplaćuje 86.000 KM, što znači da JU Centar za sport i rekreaciju i Općina Centar na godišnjem nivou samo kroz ovu aktivnost FK Sarajevo pomažu s otprilike 350.000 KM. 

Kada to pomnožimo s godinama korištenja dobijemo višemilionske iznose kojima je ova lokalna zajednica, što direktno, što putem JU Centar za sport i rekreaciju, podržala FK Sarajevo.

Nadalje, Općina Centar je u posljednje dvije godine u modernizaciju stadiona uložila 1.300.000 KM i ta sredstva su utrošena na uspostavu centralne sobe za upravljanje sistemom sigurnosti, pojačanje reflektorske rasvjete, postavljanje novog semafora, ugradnju novih stolica u VIP loži, sanaciju službenog ulaza.

Naglašavamo da realizacijom navedenih projekata nije obustavljena daljnja modernizacija. U planu su novi projekti poput zagrijavanja terena, elektronskih čitača karata, natkrivanja pres-tribine i osposobljavanja prostorije za pres-konferencije.

Kada su u pitanju tvrdnje direktorice Buljubašić, ističemo da je FK Sarajevo tek na sastanku 26. juna 2019. godine ponudio sredstva u iznosu od 100.000 eura, ali koja ne bi bila uložena nego bi bila uplaćena unaprijed kao zakupnina.

Već tad je bilo izvjesno da se evropske utakmice neće održavati na Stadionu “Asim Ferhatović Hase”.

Općina Centar i JU Centar za sport i rekreaciju kada je u pitanju stadion realiziraju aktivnosti u dva pravca.

Općina Centar je bila spremna učestvovati u ulaganjima u stadion u iznosu od 1.000.000 KM kako bi se stekli uvjeti za odigravanje evropskih utakmica, međutim, da bi se to omogućilo, potrebna su bila ulaganja u iznosu od najmanje 1.700.000 KM.

Osim navedenog, Općina Centar traži partnera na međunarodnom nivou za rekonstrukciju stadiona.

Za kraj, izražavamo žaljenje što je došlo do ovakve situacije, posebno uzimajući u obzir činjenicu da je JU Centar za sport i rekreaciju zajedno sa svojim osnivačem uložio ogromne napore kako bi stadion ispunio sve neophodne uvjete za odigravanje međunarodnih utakmica. Naša želja je da FK Sarajevo igra svoje utakmice na stadionu “Asim Ferhatović Hase”, ali i da nogometna reprezentacija BiH domaće utakmice igra u glavnom gradu i na olimpijskom stadionu. Također, očekujemo i pomoć ostalih nivoa vlasti jer ni FK Sarajevo ni nogometna reprezentacija BiH nisu i ne smiju biti interes samo jedne lokalne zajednice.

Ističemo da, osim ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvada Kurića, niti jedan drugi nivo vlasti (država, Federacija, grad) u proteklim godinama nije izdvojio bilo kakva finansijska sredstva za modernizaciju stadiona na Koševu, za razliku od prakse kakva je u glavnim gradovima susjednih zemalja.

Bilo bi jako interesantno da čujemo od onih koji su donijeli odluku kako je 9. jula 2019. godine referentni evropski klub Seltik mogao igrati s našim klubom na stadionu na Koševu, a FK Sarajevo ne može igrati na matičnom stadionu. Ujedno podsjećamo da su igrači rukovodstvo Seltika dali jako pozivno mišljenje o stadionu - stoji u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.