LONDON Životna priča reprezentativca Bosne i Hercegovine

Englezi o heroju Arsenala: Kolašinac je iz škole bježao u džamiju, a radije bi bio gladan nego jeo svinjetinu

Avaz Sport
26.07.2019 12:46

Kolašinac: Snažnu građu duguje bh. korijenima

Foto: AFP

Naoružani pljačkaši u Londonu su očito napali pogrešnu osobu, kada su se namjerili na čovjeka čiji su nadimci Tenk i Razbijač.

Sead Kolašinac, stasiti nogometaš Arsenala i reprezentacije Bosne i Hercegovine, rastjerao je razbojnike koji su, naoružani noževima, željeli opljačkati automobil u kojem su se nalazili Kolašinac i njegov saigrač Mesut Ozil.

Kako prenosi "Daily Mail", bio je to loš potez razbojnika, jer su se namjerili na Seada koji svoju snažnu građu, kako kaže njegov otac Faik, duguje svojim bosanskim korijenima.

- Sve je u genetici - kaže Kolašinac stariji, prenosi "Daily Mail" i podsjeća na Seadovu životnu priču.

Porodica Kolašinac se tokom rata u BiH skrasila u njemačkom Karlsrueu, gdje je Faik radio u lokalnoj fabrici automobila kako bi izdržavao porodicu. Tu je 1993. godine rođen i Sead.

- Njemačkoj sam zahvalan na svemu, baš kao i moja porodica. U to vrijeme nije bilo lako izbjeglicama. Njemačka nam je pomogla - rekao je Faik Kolašinac.

Mladi Sead, kojeg je rijetko bilo moguće vidjeti bez lopte u nogama, privukao je pažnju njemačkih klubova, postao je zvijezda, ali nije zaboravio svoje porijeklo.

Svaki vikend se vraćao kući, kako bi uživao u domaćoj kuhinji, naročito u bureku i tradicionalnim kolačima. I cijela porodica svake godine dolazi u selo Domanovići, gdje su Seadovi roditelji živjeli prije rata. Prema riječima Faika, Sead uživa kada se nalazi među svojim narodom.

I slavni fudbaler je nastavio sa tradicionalnim porodičnim životom. Prošlog mjeseca se vjenčao sa svojom dugogodišnjom djevojkom Janom.

- I vjera je imala važnu ulogu u Seadovom odrastanju, jer je često bježao iz škole da bi išao u mekbet u džamiju. Njegov otac je ponosno rekao da bi njegov sin radije bio gladan nego jeo svinjetinu - navodi "Daily Mail". 

Komentari

NA VRH