SLUČAJ KOŠEVO

Neka NSBiH obavijesti javnost o načinu kandidiranja projekata za modernizaciju stadiona

Na Koševu se ne mogu igrati utakmice trećeg pretkola. Avaz

G. Š.

26.7.2019

Iz sarajevske Općine Centar oglasili su se povodom "slučaja Koševo", odnosno nemogućnosti da se utakmica trećeg kola kvalifikacija za Evropsku ligu odigra na Olimpijskom stadionu “Asim Ferhatovic Hase”, te reagovanja Nogometnog saveza BiH. Saopćenje prenosimo u cijelosti. 

- Iako oblast profesionalnog sporta treba da bude briga cijele društvene zajednice i svih nivoa vlasti Općina Centar kao društveno odgovorna lokalna zajednica, predvođena načelnikom dr. Nedžadom Ajnadžićem, se opredijelila da jedan od prioriteta bude dovođenje Olimpijskog stadiona ”Asim Ferhatović Hase” na Koševu u stanje da se na njemu mogu odigravati međunarodne utakmice.

Velika sredstva

U tom cilju Općina Centar je uložila velika sredstva iz vlastitog budžeta, samo u posljednje dvije godine 1,3 miliona konvertibilnih maraka u modernizaciju stadiona. Ta sredstva su utrošena na uspostavu centralne sobe za upravljanje sistemom sigurnosti, pojačanje reflektorske rasvjete, postavljanje novog semafora, ugradnju novih stolica u VIP loži, sanaciju službenog ulaza… Osim Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo ni jedna druga institucija viših nivoa vlasti (države, Federacije, Grada) u proteklim godinama nije izdvojila bilo kakva finansijska sredstva za modernizaciju stadiona na Koševu.

Ujedno su planirani novi projekti dalje modernizacije stadiona za odigravanje međunarodnih utakmica po standardima UEFA-e i FIFA-e (u vrijednosti 1,7 miliona maraka) a koje Općina Centar ne može i ne treba da radi jedina i sama i bila je spremna učestvovati u ulaganjima. Stoga je uputila molbu sljedećim institucijama da i oni izdvoje njihova sredstva: Gradu Sarajevo, Vladi Kantona Sarajevo i Ministarstvu kulture i sporta, Vladi Federacije BiH, od kojih nikada nije stigao odgovor.

Naša želja je da FK Sarajevo (kojeg je Općina Centar godinama pomagala) igra svoje utakmice na Stadionu “Asim Ferhatović Hase”, ali i da nogometna reprezentacija BiH domaće utakmice igra u glavnom gradu i na olimpijskom stadionu. Stoga se očekuje učešće i ostalih nivoa vlasti jer to nije samo interes i odgovornost jedne lokalne zajednice već i glavnog grada BiH, Kantona i Federacije i cijele države Bosne i Hercegovine.

Uporedo sa aktivnostima na modernizaciji stadiona visoki prioritet Općine Centar je pronalaženje partnera na međunarodnom nivou za rekonstrukciju i modernizaciju stadiona. U tom cilju Općina je raspisala otvoreni međunarodni predkvalifikacijski poziv za iskazivanje interesa potencijalnih privatnih partnera da investiraju svoja sredstva u realizaciju projekta modernizacije kompleksa Olimpijskog stadiona “Asim Ferhatović Hase” na Koševu, na koji su se prijavile dvije respektabilne inostrane kompanije, a nakon predstojećih izmjena i dopuna RP Zetra bit će stvoreni uslovi za raspisivanje međunarodnog kvalifikacijskog poziva za izbor najpovoljnijeg partnera za modernizaciju i stadiona Koševo i cijelog sportskog kompleksa lokaliteta Koševo.

Sportskoj javnosti u BiH je poznata činjenica da UEFA i FIFA finansiraju projekte modernizacije fudbalskih stadiona i stvaranja neophodnih uslova za odigravanje međunarodnih utakmica u okviru ovih fudbalskih federacija.

Poziv NSBiH

U tom smislu Općina ne može biti partner niti kandidirati projekte modernizacije prema UEFA-i i FIFA-i već to može isključivo fudbalski klub koji igra na određenom terenu, u ovom slučaju FK Sarajevo, putem Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH.

Općina Centar je spremna da ukoliko UEFA ili FIFA odobre finansijska sredstva za određeni projekat učestvuje i svojim sredstvima kako bi se realizirali projekti koji će zadovoljiti propisane uslove za odigravanje međunarodnih utakmica.

Cijenimo da bi bilo korektno i pozivamo Nogometni savez BiH da obavijesti javnost o načinu kandidiranja projekata za modernizaciju stadiona, te da Općinu obavještava o projektima koje finansiraju UEFA i FIFA u oblasti razvoja sporta i sportske infrastrukture.

Želimo istaknuti opredijeljenost načelnika da Općina finansijski podrži i ove vrste projekata i u tom smislu načelnik Ajnadžić poziva nadležne predstavnike Fudbalskog saveza i FK Sarajevo da zajedno radimo na što bržoj realizaciji projekta modernizacije stadiona “Asim Ferhatović Hase” koji kao nacionalni stadion treba da bude ponos i glavnog grada i države BiH, piše u saopćenu Općine Centar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.