MOSTAR

Bit će uzavrelo Pod Bijelim brijegom: "Rođeni" su tri godine čekali na (bolje) sutra

Svi s nestrpljenjem čekamo duel koji se, evo, ponovo igra, kaže trener Veleža Kodro

Bijeli brijeg: Velež se barem nakratko vraća na svoje. Arhiv

F. IBRULJ

27.7.2019

Drugi put se "Rođenima" ponavlja historija. Gradski derbi ponovo igraju nakon tri sezone čekanja. Na kraju sezone 2002./2003. Velež je morao napustiti društvo najboljih pa je prvi sljedeći duel Veleža i Zrinjskog bio 28. oktobra 2006. godine.  

Samo Bobić

Velež je tada u samoj završnici golom Adisa Obada stigao do pobjede 2:1. Na klupi „Rođenih“ je bio Milomir Šešlija, Zrinjski je vodio Blaž Slišković. Istim rezultatom završen je i drugi duel te sezone, Zrinjski je izašao kao pobjednik, Krešimir Kordić je pogodio za 2:1. 

Posljednji gradski derbi za prvenstvene bodove bio je onaj pod Bijelim brijegom 4. maja 2016. Zrinjski je bio veliki favorit, ali je do pobjede došao puno teže nego što su to mnogi očekivali tada. Strijelac jedinog gola na utakmici bio je Nemanja Bilbija nakon tri minute igre u nastavku. U tim trenucima Velež je bio poprilično uzdrman, sigurni putnik u niži rang, dok se Zrinjski borio za naslov prvaka. Od tada do danas se puno toga promijenilo barem gledajući igrački kadar jedne i druge ekipe, iz tog posljednjeg prvenstvenog susreta tu je od prvih jedanaest samo golman Adnan Bobić.

I dok je taj susret stigao u završnici sezone, ovaj novi dolazi na početku nove, u trenutku kada Zrinjski ima izuzetno neugodan raspored i važne utakmice u razmaku od tri-četiri dana.

Dobro radili

- Mi smo utakmicu protiv Mladosti arhivirali. Napravili smo analizu, vidjeli naše greške. U toj prvoj utakmici smo golove primili nakon individualnih grešaka, bili smo dosta bojažljivi, kasnili u duelima. U periodu do utakmice moramo sve svoje greške pokušati svesti na najmanju moguću mjeru. Naravno, svi smo nekako planirali da ćemo sezonu otvoriti pobjedom, to se nije dogodilo, ali idemo dalje. 

Tokom sedmice smo dobro radili, pojedini igrači imaju problema s povredama, oni rade po posebnom programu, pa ćemo vidjeti, imamo do utakmice još dva dana. Svi nekako s nestrpljenjem čekamo taj derbi koji se, evo, ponovo igra i to su utakmice za koje igrače ne trebate posebno motivirati - kaže trener Veleža Mustafa Kodro. 

Kodrin derbi 

Trener Veleža može se pohvaliti da je bio akter utakmice protiv Zrinjskog i kao igrač. On je još 1. marta 2000. godine bio akter prvog poslijeratnog okršaja gradskih rivala. Ta utakmica je odigrana u organizaciji „Dnevnog avaza“ na Koševu, a na kraju je bilo 2:2.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.