REPREZENTATIVCI

Eldar Ćivić otkrio zašto je tri puta odbio zagrebački Dinamo

Ćivić: Gojak? Ako je broj dao Amer, onda nema nikakvih problema. Arhiv

G. Š.

28.7.2019

Transfer bosanskohercegovačkog reprezentativca Eldara Ćivića (23) iz praške Sparte u Dinamo činio se kao gotova stvar. Trebao je doći u Zagreb te potpisati ugovor, a onda je naglo, preko noći, završio u Ferencvarošu, mogućem i dosta izvjesnom Dinamovu suparniku u 3. pretkolu Lige prvaka.

S Mađarima je potpisao trogodišnji ugovor s opcijom produženja za još jednu godinu, a kažu u Budimpešti da se radilo o rekordnom transferu kad je Ferencvaros u pitanju. Nije se, doduše, spomenula cifra, ali dosadašnji rekord Ferencvaroša držao je Italijan Davide Lanzafame (31), koji je lani iz Honveda doveden za odštetu od 630.000 eura. Ćivićeva tržišna vrijednost, prema Transfermarktu, iznosi milion eura.

Na koncu je Dinamo doveo Francoisa ​Moubandjea (Fransua Mubandže), a Ćivić će, najvjerojatnije, biti suparnik Modrima u sljedećim europskim izazovima. Baš nas zanima taj okršaj Hajrović – Ćivić… Jučer nam se bosanskohercegovački reprezentativac javio iz Budimpešte. Doduše, ne na prvu, ali kad smo mu poslali SMS da nam je njegov broj dao sjajni mladi dinamovac i njegov saigrač iz reprezentacije Amer Gojak, javio se za sekundu.

– Gojak? Ako je broj dao Amer, onda nema nikakvih problema… - rekao je Ćivić za "Sportske novosti".

Trebali smo zabiti šest

Na početku razgovora Eldar nam je kazao:

– Vidite, ništa još nije gotovo. Imamo prednost, pobijedili smo Valetu s 3:1, ali još ništa nije gotovo. Znate, malo je nezgodno pričati o sljedećim utakmicama kad još nismo riješili prolaz dalje. Nije ni Dinamo, vjerojatno ni oni previše ne razgovaraju o Ferencvarošu. Znamo da će na Malti biti jako vruće, a i imaju teren s umjetnom travom. To će biti neugodna utakmica, rekao je reprezentativac BIH.

Inače, Ferencvaroš je vodio s 3:0, na kraju su u samom finišu utakmice dopustili Maltežanima da im zabiju, a mogli su gosti još jedan u zadnjim sekundama, ali golman Denes Dibusz spasio je Mađare, skinuo je zicer.

– Pali smo posljednjih 10-15 minuta. Međutim, do tada smo im trebali zabiti šest pogodaka. No pred kraj smo, nekako, psihološki potonuli, pala nam je i koncentracija, to nam se ne smije događati. Do tada smo zaista dobro djelovali, ali onda su nas posljednje minute mogle jako opeći… Da su zabili drugi pogodak, bilo bi nam puno toplije na Malti. Naš nas je golman opet spasio, tako je bilo i protiv Ludogoreca. Golman nam je dobar, baš dobar, konstatuje Ćivić

Prvo je bila posudba

Onda smo se prebacili na temu koja nas je ponajviše zanimala. Kako to da se Ćivić odlučio za Ferencvaros, a ne za Dinamo, a već je bio na korak do Maksimira? Što se događalo da je Budimpeštu pretpostavio Zagrebu?

– Dinamo me želio na posudbu! Ja nisam nikamo želio otići na posudbu. Sad ću vam sve ispričati, baš onako kako je bilo. Za početak da vam kažem da sam Dinamo odbio tri puta! Prvo smo se sve dogovorili za transfer. Bilo je, praktički, gotovo, dogovoreno, ali želio sam dobiti na uvid sve detalje ugovora. Naravno da sam ja želio doći u Dinamo. Osim što se radi o velikom klubu, bio bih bliže kući, što nije zanemarivo. Međutim, nakon tog dogovora oko transfera deset dana iz Maksimira nisu stizale nikakve informacije. U tom me razdoblju nazvao direktor Ferencvarosa i kazao mi da me žele dovesti. Onda se opet javio Dinamo, međutim ovog puta više nisu govorili o transferu, nego o posudbi s opcijom otkupa ugovora. Rekao sam tada da ne želim na posudbu, da neću. Rekao sam ljudima u Dinamu da želim transfer, da ako odlazim iz svog bivšeg kluba praške Sparte, s njom više ne želim imati nikakve veze. Istina, tada su mi iz Dinama kazali da će mi povećati primanja, ali bio sam čvrst u odluci da ne idem na posudbu. Tada sam odlučio doći u Ferencvaros. E onda, kad sam već došao u Budimpeštu, zvali su me iz Dinama i kazali, u redu, ne treba posudba, odlučili smo se za transfer, kupili bismo te! E, onda je već bilo kasno, pa nisam takav čovjek da bih tada otišao iz Budimpešte u Zagreb, objašnjava Ćivić.

Čuo sam se s Bjelicom

Eto, tako smo saznali zašto Ćivić nije došao u Dinamo, koji se onda okrenuo prema Mubandžeu.

– Znam da me trener Bjelica želio, čuo sam se poslije s njim. Meni je iskreno žao što nisam završio u Dinamu, jer znam šta je Dinamo. Nažalost, bilo je tako kako sam vam ispričao. Ma čak i nije toliko bitno to što bih u Zagrebu bio bliže kući, Dinamo je odličan klub, znate kako se kaže, Dinamo je – Dinamo, ističe Ćivić.

Otkriva i da je u vrijeme dok se govorilo o njegovom dolasku u Dinamo razgovarao s Amerom Gojakom i Izetom Hajrovićem.

– S Gojakom sam bio stalno u kontaktu. Već smo jedan drugome govorili kako ćemo zajedno na pripreme… Ali ispalo je ovako kako je ispalo. Možda danas-sutra ipak dođem u Dinamo, nikad se ne zna. Ali sad ću dati sve od sebe u Ferencvarošu, klubu koji me sjajno primio, naglašava bh. reprezentativac.

Svi, eto, pretpostavljamo da će se u 3. pretkolu Lige prvaka ipak sudariti Ferencvaros i Dinamo. Rekli ste da nećete unaprijed komentirati, ali pokušajmo ovako… Što ako se to dogodi?

– Vidite, realno je kazati da je Dinamo favorit! Ali ako budemo igrali jedni protiv drugih, bit će to dvije jako dobre utakmice. Igrat će se odličan nogomet. Jer gledajte sada, ne zna se u današnjem nogometu ko koga može pobijediti. Sve je moguće. Eto, nas je sve iznenadilo kako je Gzira, klub s Malte, izbacila Hajduk. Ko je to mogao očekivati? Da Hajduk ispadne od neke ekipe s Malte? Dajte molim vas… Pa uostalom, Ludogorec je protiv nas bio favorit pa mu to ništa nije značilo, izbacili smo ih. Kad u utakmicu ne uđete sto posto, kad nekoga podcijenite, odmah je druga priča. Pa zar i Hrvatska nije bila favorit protiv Mađarske pa je izgubila u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo? – zaključio je Eldar Ćivić, adut kluba iz Budimpešte.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.