REPREZENTATIVCI

Kenan Pirić: Slovenci ne mogu bez Bosanaca

Najvažnije je da budem zdrav i u Mariboru branim što bolje. A vidjet ćemo šta će mi donijeti ova sezona

Pirić: Glavni razlog lošeg starta u prvenstvu umor od evropskih utakmica. Arhiv

Goran ŠUMAR

31.7.2019

Nedjeljni derbi slovenske elite između Maribora i ljubljanske Olimpije završen je najnepopularnijim rezultatom – 0:0, iako su domaćini i aktuelni prvak 75 minuta, nakon isključenja Vitalijsa Maksimenka, igrali s igračem više. 

Popravni ispit 

- Utakmica je bila malo napeta, derbi k'o derbi - rekao je golman naše reprezentacije iz Maribora Kenan Pirić u razgovoru za „Dnevni avaz“ i dodao:

- Bili smo bolji, premda su se gosti iz Ljubljane i s igračem manje znalački branili. Također, nismo smjeli krenuti „grlom u jagode“, jer Olimpija ima opasnu kontru. Šteta zbog novih „prosutih“ bodova, ali u prvenstvu ima vremena za popravni.

U slovenskom derbiju nastupilo je šest Bosanaca i Hercegovaca, po tri s obje strane, Pirić, Jasmin Mešanović i Nardin Mulahusejnović s jedne, a Asmir Suljić, Tomislav Tomić i Luka Menalo s druge strane. Također, za Maribor je igrao i Slovenac Dino Hotič, na klupi je bio Jasmin Handanovič, dok su boje Olimpije branili i Mirel Samardžič, Haris Kadrič...

- Ne mogu Slovenci bez Bosanaca. Da ekipe nisu ograničene na tri stranca, sigurno bi nas bilo još puno više - naglašava golman Maribora.

Nakon tri kola Maribor ima samo dva boda, tako da je trenutno na predzadnjem, 9. mjestu.

- Loše smo startovali. Prvo nas je kod kuće iznenadio Triglav (1:2 – op. a.), potom smo remizirali 1:1 u Velenju. Nisam branio protiv Rudara jer sam imao stomačni virus. Jednostavno, u slovenskoj ligi plaćamo ceh igranja u Evropi, a također došlo nam je nekoliko novih igrač, tako da još tražimo najbolju i ekipu i formu. Zbog toga trener često „miksa“ ekipu. Međutim, mislim da je glavni razlog lošeg starta u prvenstvu umor od evropskih utakmica, gdje je velika energetska potrošnja - objašnjava Pirić te naglašava da su Mariborčani odmah na početku sezone ušli u jak tempo, srijeda – subota ili nedjelja.

Liga prvaka

Maribor već sutra (19 sati) gostuje u Štokholmu, gdje u drugom pretkolu Lige prvaka brani pobjedu od 2:1.

- Šveđani su nezgodna ekipa, ali ja sam uvjeren da ćemo i u srijedu uspješno izaći nakraj s njima. Najopasniji su nakon prekida, imaju nekoliko igrača na koje treba obratiti pažnju, ali ja sam optimista. Mislim da ćemo, nakon islandskog Valura, proći i drugu evropsku prepreku - rekao je Pirić, koji je pred početak sezone postavio dva cilja.

Transfer u bolji klub, ali i borbu za mjesto prvog golmana reprezentacije.

- Najvažnije je da budem zdrav i u Mariboru branim što bolje. A vidjet ćemo šta će mi donijeti ova sezona. Hoće li to biti novi klub i(li) broj jedan u reprezentaciji, o tom potom. Ako u Evropi pružim dobre partije, možda se već ovoga ljeta pojavi neki kupac. Međutim, trenutno sam maksimalno fokusiran na Maribor - za kraj je tajnovit Pirić.

Pojačana konkurencija za tim 

Za razliku od Pirića, potencijalni reprezentativac BiH Mešanović, koji je odigrao 90 minuta protiv Olimpije, još traži mjesto standardnog startera. U prvoj utakmici protiv AIK-a u igru je ušao u 87. minuti.

- Trener, kako sam već rekao, još „miksa“ tim. Jednu utakmicu Meša odigra u špicu, drugu na krilu. Također, došlo nam je dosta novih igrača, pojačana je konkurencija za tim - prenosi Pirić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.