EVROPSKA LIGA

Vukas: Protiv Malmea ćemo istrčati kao lavovi

Vukas: Ugodno sam iznenađen fizičkom spremom naših momaka. Avaz

G. Š.

3.8.2019

Blaž Slišković često je u svoja tri mandata na klupi Zrinjskog u ukupno četiri godine bio najveća zvijezda svoje momčadi, bez obzira na to kakav je roster imao. No, čak ni njegova popularnost nije bila visoka poput ove koju Hari Vukas uživa nakon samo mjesec i po stanovanja u Mostaru.

Splitski stručnjak proslavio se u dvije utakmice s holandskim Utrehtom u 2. kolu kvalifikacija za Evropsku ligu. U prvoj je izborio 1:1 u Holandiji, a nakon ove druge, dramatične pobjede od 2:1 u produžetku, zacementirao je sebi "polubožanski" status u Mostaru, barem u onom dijelu koji živi za Zrinjski.

Uspjeli se vratiti

- Prije svega, čestitao bih mojim igračima, koji su stvarno dali posljednji atom za ovaj uspjeh. I pun stadion, navijanje "Ultrasa", sve to pridonijelo je da izdrže do kraja. Ovo je veliki uspjeh i drago mi je da sam dio toga, jer sam vidio koliko grad diše zajedno s ovim klubom. Uspjeli smo razveseliti i navijače i nas same i niko nije sretniji od nas - kazao je Vukas za "Sportske novosti" poslije iscrpljujućih 120 minuta.

Utreht je bio ogromni favorit uoči uzvrata i razvoj situacije na terenu sugerirao je da će to potvrditi. Holanđani su poveli pred kraj prvog dijela, ali je u drugom dijelu istrčala drugačija Vukasova momčad. Hadžić je izjednačio u 65. minuti, a u 111. minuti crnogorski reprezentativac Staniša Mandić iskoristio je nonšalanciju holandskog golmana i bacio tribine u trans.

- Činjenica je da u prvom poluvremenu nismo pokazali ono što možemo. Nedostajalo je malo odlučnosti da, kad osvojimo loptu, znamo što s njom i kako, međutim, kao da se uvukla neka nesigurnost. Tek krajem prvog poluvremena, kad smo se počeli malo dizati i kad smo krenuli s onim što želimo, dogodio se taj nesretno primljeni gol.

Taj "nesretno primljen gol" ne viđa se često. Golman Ivan Brkić radio je čuda u prvoj utakmici u Utrehtu, a sada je sebi dopustio da mu relativno neopasan udarac Gustafsona iz slobodnjaka prođe kroz ruke i noge. Takav gol presjekao bi mnoge momčadi, ali ne i Vukasovu.

- Vjerujte mi da moje igrače nije presjekao taj gol, nije, jer smo znali da, ako želimo napraviti uspjeh, moramo dati taj gol. I onda smo na poluvremenu smirili momke, utuvili smo im u glavu da oni to mogu, da Utreht nije bauk. Jeste to kvalitetna momčad, ali s njima se može igrati. I zbilja sam ponosan na to drugo poluvrijeme, zabili smo gol, čak napravili i pritisak i odvukli utakmicu u produžetke. A vidjeli ste i sami da ni oni nisu mnogo spremniji od nas, osobno se ne mogu sjetiti nijedne njihove šanse u drugom poluvremenu, čak i produžecima. Jedino onaj slobodnjak koji je Brkić dobro skinuo.

U 3. kolu kvalifikacija, suparnik Zrinjskom bit će švedski Malme, koji je izbacio slovenske Domžale. Šveđani nisu jaki, ali ni atraktivni kao Utreht, ali će, svejedno, biti favoriti protiv viceprvaka BiH.

Neka traje

- Malme dolazi iz švedske lige, koja nije tako kvalitetna kao holandska, ali naravno da nikoga nećemo potcijeniti. Oni su u startu u prednosti, jer već duže vrijeme igraju svoje prvenstvo. Analizirat ćemo ih, skautirati i pripremiti momčad da do tada bude prava i da istrčimo kao lavovi te da ostvarimo dobar rezultat.

Hari Vukas ponovio je više puta kako je klub napravio odličan posao omogućivši mu da bira između 20 i više podjednako kvalitetnih igrača. Ipak, neki od njih, poput vratara Brkića, Damira Šovšića ili Staniše Mandića, odigrali su svih šest utakmica u nešto više od mjesec.

- Željeli smo ovo, da imamo što više evropskih susreta, pa kad smo dobili, neka traje. Meni je ova utakmica pokazala koliko mnogo možemo. Nekima je ovo bila četvrta utakmica zaredom i neki od njih su 120 minuta proveli na terenu protiv Utrehta. Ugodno sam iznenađen fizičkom spremom naših momaka, jer nije lako nositi se s ekipom koja igra u tako visokom ritmu - zaključio je Vukas.

Najpopularniji i najtraženiji stanovnik Mostara

Hari Vukas je ovih dana najpopularniji i najtraženiji stanovnik Mostara, svako bi popio piće s njim ili se barem slikao. Nakon utakmice s Utrehtom, i sam splitski trener malo je "zaružio" pa je popio koju i sa predsjednikom kluba Denisom Lasićem i drugim članovima uprave. Vukas je dugo u nogometu i zna da je popularnost relativna, da se brzo sve može okrenuti kontra njega ako rezultati ne budu pravi, ali je zaslužio da barem sada može uživati u besplatnim pićima koja mu ljudi šalju gdje god se pojavi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.