EKSKLUZIV

Vahid Halilhodžić za "Avaz": Život me nikada nije mazio, ali uvijek sam izlazio kao pobjednik

Ova situacija sa Nantom me malo pogodila, ljudski, kaže legenda Veleža nakon odlaska s klupe francuskog prvoligaša . Dobio mnogo ponuda za nastavak trenerske karijere

Halilhodžić: Želio sam vratiti Nant u Evropu. Arhiv

Goran ŠUMAR

6.8.2019

Naš fudbalski stručnjak Vahid Halilhodžić (66), koji je od petka i ostavke u francuskom Nantu bez angažmana, neće dugo biti slobodan trener, jer je trenutno zatrpan ponudama.

U ekskluzivnom razgovoru za "Dnevni avaz" popularni Vaha je komentirao razloge odlaska iz Nanta, planove za budućnost, ali i trenutnu krizu u Fubbalskom klubu Velež, u kojem je Halilhodžić ostavio dubok trag.

 Klupska politika

- Napustio sam Nant jer se nisam slagao sa klupskom sportskom politikom. Jednostavno, imao sam malo više ambicija od čelnika kluba, tako da sam odlučio, na kraju, da ipak odem - rekao je legendarni Mostarac u jednom dahu.

Je li Vam žao što ste "morali" otići? 

- Nant je klub u kojem sam proveo lijepe godine (kao igrač od 1981. do 1986., op. a.) i sada da odem na ovaj način, to je ipak tužno. Nažalost, drugog izbora nisam imao.

Mislio sam da ćemo u predstojećoj sezoni imati više ambicija, ali nažalost, to nije bilo tako. Zbog toga sam ocijenio da je najbolje da završim posao u Nantu. Jednostavno, ne zanima me posao među takvim ljudima.

Marokanski mediji su objavili da ste u Španiji postigli dogovor sa čelnicima Fudbalskog saveza Maroka u vezi preuzimanja njihove A-reprezentacije...

- Imam o ponuda, posebno sam zatrpan njima poslije odlaska iz Nanta. Još ću malo razmisliti, te odlučiti. U svakom slučaju, ubrzo ću nastaviti raditi.

Ipak, Marokanci su već euforično najavili Vaš dolazak...

- Ne znam šta da vam kažem. U posljednje vrijeme slabo čitam novine, jer toliko toga se pisalo o meni... Dugo nisam davao nikakve izjave, a pisalo se svašta. Ne znam ko tim medijima daje informacije. Kontakata ima, ali malo ću sačekati da se slegnu stvari.

Ipak me je ova situacija sa Nantom malo pogodila, ljudski. Maksimalno sam se angažirao da napravimo nešto više, da jednog dana vratimo klub u evropska takmičenja. To mi je bila velika želja, ali nažalost, nisam imao mogućnost za to.

Palo u vodu

Možemo li Vas uskoro očekivati u domovini, u Jablanici, Mostaru...

- To još ne znam, moram prvo vidjeti kako će ove moje profesionalne stvari da se odvijaju dalje. Trenutno sam okupiran nekim drugim stvarima. Dogodio se neočekivani rastanak sa Nantom, a imao sam potpuno druge planove vezane za taj klub. Sada je sve to palo u vodu...

Ma dobro, život teče dalje. Nažalost, nikada me život nije mazio, ali uvijek sam iz svih tih, tako da kažem, bitaka izlazio kao pobjednik i nastavio dalje.

Tako će biti i ovaj put...

- Naravno, vjerujem u to. To je tako.

Rahimiću treba zahvaliti na svemu  

Velež nakon povratka u Premijer ligu BiH, u prva tri kola, nije osvojio nijedan bod, tako da je trener Ibro Rahimić podnio ostavku. Vaš komentar? 

- Znam da nismo najbolje startali, vjerovatno sada u Mostaru ima malo i panike, poslije toliko godina i želje za povratkom u prvi stepen takmičenja. Međutim, ne treba paničiti, vjerujem da će „Rođeni" naći snage, želje i volje da se izađe iz trenutne krize. Ima vremena da se popravi bodovni saldo.

Također, Rahimiću treba zahvaliti na svemu što je u posljednje vrijeme napravio za Velež. On i predsjednik kluba Šemsudin Hasić napravili su dobar posao, ali kada kola malo krenu nizbrdo uvijek je najodgovorniji trener. Nažalost, takva je sudbina svakog trenera.

145

mečeva odigrao je Halihodžić za Nant i postigao 93 gola


klubova vodio je Halilhodžić u Francuskoj (Bevaoa, Lil, Ren, Pari Sen Žermen, Nant)


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.