EVROPSKA LIGA

Anel Hebibović za "Avaz": Ne razmišljam o Turskoj, koncentriran sam na BATE

U posljednjem žrijebu bili smo miljenici sreće, mada je rano govoriti o plej-ofu

Hebibović: Bjelorusi imaju iskusnu ekipu. Arhiv

Goran ŠUMAR

7.8.2019

Na krilima dvostrukog strijelca Anela Hebibovića aktuelni prvak s Koševa u subotu je rezultatski deklasirao starog rivala iz Tuzle Slobodu (3:0). Tako su fudbaleri Sarajeva napravili odličnu uvertiru pred prvu utakmicu trećeg pretkola Evropske lige protiv bjeloruskog BATE Borisova (četvrtak, Zenica). 

Dobar start

- Zadovoljan sam startom u Premijer ligi, premda mislim da smo i u Zenici mogli ostvariti bolji rezultat od 0:0. Međutim, u toj utakmici sreća nam je okrenula leđe, ali dobro je, idemo dalje.  Da smo pobijedili i tu utakmicu na Bilinom polju, tabela bi izgledala još ljepše, ali... - kaže 29-godišnji desni bočni igrač za "Dnevni avaz". 

Sedam bodova iz tri kola je dobar skor, međutim, navijači očekuju bolju igru bordo tima. 

- Slažem se, ali s obzirom na to da imamo veliki broj povrijeđenih igrača, ipak je zadovoljavajuća. Kad se oni vrate, bit će to sigurno bolje, premda treba imati u vidu i to da u timu imamo i dosta mladih fudbalera. Zbog toga mislim da je i ova naša igra zadovoljavajuća.

Kakva je atmosfera pred duele s prvakom Bjelorusije?

- Dobra. Mislim da ćemo se oporaviti i osvježiti do četvrtka te da će se u konkurenciju za tim vratiti nekoliko oporavljenih igrača. Naravno, dat ćemo sve od sebe da u prvoj utakmici ostvarimo što bolji rezultat.

Jeste li već analizirali igru BATE-a?

- Da, upravo danas (jučer, op. a.) prije treninga imali smo analizu predstojećeg protivnika. Također, ranije sam gledao njihove duele s Rozenburgom... BATE je kvalitetan tim, koji ima dobar kontranapad, a fizički su veoma dobro pripremljeni. Iskusna su ekipa, ali, naravno, i mi imamo neke svoje prednosti.

Koje su to vaše prednosti? 

- Nadam se da ćete ih vidjeti u četvrtak na Bilinom polju. Moramo ih pokazati na terenu kako bismo došli do željenog rezultata.

 Kako komentirate žrijeb plej-ofa i eventualnog rivala na posljednjoj prepreci prema grupnoj fazi?

- Saznali smo protivnika, kazahstanska Astana ili Valeta s Malte, ali nama je najbitnija naredna utakmica. Znači, o plej-ofu još ne razmišljamo. Mogu reći samo to da smo u posljednjem žrijebu bili miljenici sreće, što do sada nije bio slučaj.

Dogovor klubova

Hoćete li nakon evropskih duela realizirati transfer u Tursku?

- Nešto se spominje oko toga. Naravno, ako se dogovore klubovi, jer još dvije godine imam ugovor sa Sarajevom. Vidjet ćemo, to je još, tako da kažem, na nekom čekanju. Ako Sarajevo bude zadovoljno obeštećenjem, postoji mogućnost da odem, ali trenutno ne razmišljam o tome, koncentriran sam samo na BATE. Najbitnije je da Sarajevo pobjeđuje, a ja igram dobro.

Navodno, Vaš naredni klub je Genčlerbirligi?

- Ne znam, vidjet ćemo. Turska jeste u igri, ali, vjerujte, ne zapitkujem o kojem klubu je riječ. Svako radi svoj posao. Moje je da igram najbolje što znam, a Sarajevo da pobjeđuje.

Šanse 40:60

Objektivno, kolike su procentualno šanse da bordo tim izbori nastup u plej-ofu? 

- 40:60. Prema tome, Bjelorusi su blagi favoriti, ne treba bježati od toga. BATE je dobar tim, koji ima i tradiciju. Međutim, i mi se nešto pitamo, naravno.

Hendikep je to što ne igramo na našem stadionu, gdje bi nas sigurno navijači nosili tokom cijele utakmice. Ali, šta je, tu je, mislim da nam ni u Zenici neće manjkati njihova podrška.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.