EVROPSKA LIGA

Besim Šerbečić za "Avaz": Mi smo favoriti

Najvažnije je da ne primimo gol, što bi nam bilo od velikog značaja za revanš, kaže stoper Sarajeva

Šerbečić: Vjeruje u uspjeh. Agencije

Piše: Goran ŠUMAR

7.8.2019

Stub odbrane kluba s Koševa Besim Šerbečić (21), koji je za kratko vrijeme pobrao simpatije navijača Fudbalskog kluba Sarajevo, optimista je pred prvu utakmicu trećeg pretkola Evropske lige protiv bjeloruskog BATE Borisova (četvrtak, 19.45 sati, Bilino polje). 

- Uprkos nekolicini povrijeđenih igrača, zbog dobrih rezultata u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, ali i utakmica protiv Seltika u kvalifikacijama za Ligu prvaka, u našoj svlačionici vladaju veoma pozitivne vibracije - kaže Šerbečić za "Dnevni avaz".

Dobra atmosfera

Može li povredama oslabljeni bordo tim ipak napraviti iskorak u Evropi? 

- Stvarno mislim da može, imamo kvalitetan tim, koji igra veoma disciplinirano, a to je ono što me posebno raduje. Ako zadržimo tu disciplinu, imamo se čemu nadati. Zaista ne vidim razlog da ne bude tako.

Ipak, BATE je nezgodan protivnik.

- Sigurno, oni su kvalitetan, iskusan tim, čiji je prosjek godina oko 30. Međutim, zaista vjerujem u našu ekipu, koja također ima kvalitet. Nadam se da ćemo prvo u Zenici napraviti dobar rezultat. Vjerujem u naš prolaz i ostanak u Evropi.

Analizom igre Bjelorusa nije teško zaključiti da su kompaktna ekipa. Kako im se suprotstaviti?

- Nemaju nekih baš istaknutih pojedinaca, igraju kao tim, ali mislim da ćemo i mi imati prostora za našu igru. Mislim da nam neće izaći visoko, tako da na Bilinom polju možemo napraviti dobar rezultat. Najvažnije je da ne primimo gol, što bi nam bilo od velikog značaja za revanš.

Imamo kvalitet

Ko je favorit, Sarajevo ili BATE?

- Mi, naravno. Respektiramo BATE, ali stvarno vjerujem u ovaj naš tim i bilo bi nelogično da kažem da su gosti favoriti.

 Bjelorusi su, prema rezultatima njihovih evropskih utakmica, opasniji na gostovanjima nego na svom terenu.

- Da, znaju igrati na rezultat, jer imaju dosta iskustva u Evropi. Mnogo golova postižu iz prekida, tako da ćemo na taj segment igre obratiti posebnu pažnju. Međutim, ja vidim našu šansu, čvrsto vjerujem u prolaz.

Treba nam podrška

Veliki hendikep za bordo tim je što ne može biti domaćin na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase", nego će sutra igrati u Zenici.

- Na našem stadionu bilo bi više publike, vatrenih navijača. Međutim, ne sumnjam da će naši navijači, pogotovo "Horde zla", napraviti dobru atmosferu na Bilinom polju. Mislim da ćemo imati dobar ambijent, u kojem ćemo se osjećati ugodno, jer stvarno nam treba podrška.

Vjerujem da će nam naši navijači biti 12. igrač - rekao je Šerbečić, koji sve ozbiljnije kuca na vrata naše A-reprezentacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.