EVROPSKA LIGA

Musemić: Drugačije se osjećamo na svom stadionu, ali to ne znači da nećemo dobro odigrati u Zenici

Musemić: BATE ima kvalitet. Arhiv

G. Š.

8.8.2019

Prvak Bosne i Hercegovine s Koševa večeras (19.45 sati) na zeničkom Bilinom polju igra prvu utakmicu trećeg pretkola Evropske lige protiv bjeloruskog BATE Borisova s ambicijom da stvori kapital za revanš.

- Svaki rezultat bez primljenog gola mislim da je aktivan - konstatira šef stručnog štaba Fudbalskog kluba Sarajevo Husref Musemić. 

Igrački kadar 

Rijetko se događa da je neka ekipa opasnija u gostima nego na svom terenu, a upravo je to slučaj s evropskim nastupima BATE Borisova. U posljednjih nekoliko godina često su u pretkolima, kako Lige prvaka tako i Evropske lige, igrali po principu “remi kod kuće, pobjeda u gostima”.

- BATE je, sigurno, ekipa koja ima kvalitet. To najbolje pokazuje podatak da u posljednjih 10 ili 11 godina devet puta igraju u grupnoj fazi nekog takmičenja, ili Evropkse lige ili Lige prvaka. Sigurno, Bate je (pre)ozbiljna ekipa... Ni ovoga puta nismo imali sreće u žrijebu, ali šta je, tu je – ističe Musemić.

Bordo tim i za predstojeću utakmicu ima puno problema s izostancima nekolicine igrača zbog povreda. Van stroja, podsjetimo, već duže vrijeme su Elvis Džafić, Miloš Stanojević i Selmir Pidro, kojima su se ove sezone pridružili Mirko Oremuš, Amer Dupovac, Amar Rahmanović i Dušan Hodžić.

- Koga nema, bez njega se može, i mora. Idemo dalje, šta da radimo. Za razliku od posljednje utakmice sa Slobodom (3:0 – op. a.), u konkurenciju za tim se vraćaju Aladin Šišić i Mersudin Ahmetović. Također, tu je sada u punom kapacitetu i Krste Velkoski, kojeg sam pokušao malo odmoriti. Ipak, on zbog reprezentativnih obaveza ljetos nije imao odmora – naglašava prvi koševski strateg.

Šišić je preskočio posljednju utakmicu i odmarao više zbog preventive, jer je osjetio manju bol, kako kaže Musemić, peckanje u mišiću, na posljednjem treningu pred duel sa Slobodom (3. kolo - 3:0), te se više prepao. A Ahmetović je van stroja od utakmice sa Čelikom (2. kolo – 0:0).

- Atmosfera u našem taboru je dobra. Normalno, svi smo malo razočarani što ne možemo da igramo na svom stadionu, ali šta da radimo. To već nije do nas. Sigurno da bismo na našem stadionu imali veću podršku, ali... – naglašava trener Sarajeva.

Navijački karavan

Ipak, prema posljednjim najavama iz navijačkih krugova, Sarajevo će večeras imati veliku podršku i na Bilinom polju. U glavnom gradu se već „odavno“ sprema navijački voz, ali i konvoj automobila. Također, dolazak najavljuju i navijači iz svih krajeva BiH...

- Ni ne sumnjam da na Bilinom polju nećemo imati solidnu podršku. Ali, ipak, nekako se drugačije osjećamo kada igramo na svom stadionu. To je neki razlog našeg razočarenja.

Također, to ne znači da mi nećemo dobro odigrati u Zenici. Ali, drugačije se osjećamo na Olimpijskom stadionu „Asim Ferhatović Hase“, kao u svojoj kući. Ne kažem da na Bilinom polju neće biti sve korektno, i podrška, i teren, i sve ostalo, ali nekako u startu uvijek se bolje osjećaš u svojoj kući - za kraj je rekao Musemić.

Baha: Znamo odakle nam prijeti opasnost

BATE Borisov od jučer ujutro boravi u Zenici, gdje je sinoć odradio posljednji trening uoči današnje utakmice 3. pretkola Evropske lige protiv Sarajeva. Šef stručnog štaba bjeloruske ekipe Aleksej Baha (Alyaksey) istakao je da su dobro skautirali ekipu našeg prvaka.

Ekipa Borisova: Pozitivna iskustva s gostovanja. Xinhua

- Pregledali smo nekoliko videosnimaka, a posebnu pažnju obratili smo na utakmice koje je Sarajevo igralo s ekipom Seltika. Znamo odakle nam prijeti opasnost. Svjesni smo da će biti teško, ali s optimizmom očekujemo početak – rekao je Baha i dodao da njegova ekipa ima pozitivna iskustva na gostujućim terenima.

Bjelorusi imaju skuplji tim

Trenutna tržišna vrijednost igrača FK Sarajevo, prema njemačkom Transfermarktu, iznosi 10,55 miliona eura, a BATE Borisova 13,75 miliona eura.

Prvak Bjelorusije ima četiri igrača koji su milioneri - u eurima, centralnog veznog Stanislava Draguna (1,5 miliona eura), golmana Denisa Ščerbickog (Shcherbitski – 1,2 miliona eura), te lijevog bočnog Aleksandra Filipovića (milion eura) i stopera Borisa Kopitovića (milion eura), a bordo tim samo jednog – golmana Vladana Kovačevića (milion eura).

U Zenicu u bordo majicama

Udruženje navijača Fudbalskog kluba Sarajevo “Horde zla” pozvalo je pristalice bordo tima da danas dođu u Zenicu i podrže izabranike Husrefa Musemića.

- Pozivamo sve navijače koji žele da podrže naše Sarajevo da se okupimo na zapadnoj tribini stadiona Bilino polje - saopćeno je iz UN FKS “Horde zla”.

Okupljanje navijača je ispred Olimpijskog stadiona “Asim Ferhatović Hase” sutra od 16.30 do 17.30 sati.

- Svi koji nemaju prijevoz neka dođu, pokušat će se naći u privatnim vozilima. Okupljanje u Zenici je na Željezničkoj stanici, odakle se kreće korteom prema stadionu. Svi u bordo majicama! Svi u Zenicu - pozivaju iz UN FKS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.