EVROPSKA LIGA

Vukas uoči duela protiv Malmea: Sve opet mora biti na top-razini

Vukas: Novo iskušenje za Mostarce. Arhiv

Ma. P.

8.8.2019

Nakon makedonske Akademije Pandev (3:0, 3:0) i holandskog Utrehta (1:1, 2:1), Zrinjski svoj evropski put nastavlja u Švedskoj, gdje ga večeras čeka prva utakmica trećeg kola Evropske lige (19 sati).

Veliki respekt

S druge strane bit će Malme, najtrofejniji švedski klub koji, baš kao i Utreht, iz puno razloga ima ulogu favorita protiv Zrinjskog, ali "Plemići" su ove sezone već dokazali da vrijede i sigurno nisu bez šansi protiv kluba koji je prošle sezone svoj nastup u Evropskoj ligi završio tek na proljeće porazom od Čelzija.

- Imamo veliki respekt prema Malmeu i njegovim rezultatima, kako kroz povijest tako i posljednjih godina. Svjesni smo njihove snage i kvalitete, ali naš stav je isti kao što je bio uoči dvomeča protiv Utrehta - izjavio je trener Zrinjskog Hari Vukas.

- Ne smijemo niti pomisliti da nas čekaju manje zahtijevne utakmice nego one što su bile protiv Utrehta, tako da fokus, kompaktnost, trka i sve ostalo što je potrebno moraju biti na top-razini ako mislimo doći do rezultata koji bi nam dao realnu mogućnost da u revanšu na Pecari tražimo prolaz - dodao je trener Zrinjskog.

Sedma utakmica

Za razliku od Mostaraca, koji su u nedjelju igrali protiv Željezničara, Malme je proteklog vikenda bio slobodan, jer su zbog zgusnutijeg rasporeda utakmicu posljednjeg kola odradili još u maju.

- Ovo će za nas biti sedma utakmica u tri sedmice, a svih šest prethodnih su bile dosta teške, kako fizički tako i psihički. Ipak, spremni smo za borbu koja nas čeka. Derbi protiv Željezničara je preskočilo nekoliko igrača, a sada će svi oni biti u kombinacijama - kazao je Vukas, koji je, zanimljivo, u Švedsku doveo 23 igrača, odnosno sve one koji su i prijavljeni za Evropu.

- Petorica će morati na tribine, ali iskoristili smo činjenicu da smo u Malme doputovali čarterom - zaključio je trener Zrinjskog, koji je jučer s igračima na stadionu "Swedbank" odradio trening. 

Drugi put u Švedskoj

Zrinjski večeras igra svoju 45. utakmicu na međunarodnoj sceni, a prvu je odigrao upravo u Švedskoj prije 19 godina, kada je u Intertoto kupu gostovao kod Vastra Frolunde. Zanimljivo da je Intertoto kup osnovao Erik Person (Eric Persson), koji je predsjednik Malmea bio punih 37 godina.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.