ASOVI

Igor Bišćan za "Avaz": BiH je u uzlaznoj putanji, ali nema kult reprezentacije kao Hrvatska

Bišćan: Borba za plej-of protiv Aberdina. Pixell

Goran ŠUMAR

14.8.2019

Hrvatski viceprvak Rijeka odlično je odigrao prvu utakmicu trećeg pretkola Evropske lige u fudbalu pobijedivši na svojoj Rujevici škotski Aberdin sa 2:0 i tako stekao veliku prednost pred revanš u kojem će pasti odluka o putniku u plej-of.

Igor Bišćan (41), nekadašnja zvijezda zagrebačkog Dinama i engleskog Liverpula s kojim je 2005. bio prvak Evrope, a danas šef stručnog štaba Riječana, u ekskluzivnom razgovoru za „Dnevni avaz”, prokomentirao je start nove sezone, ali i naš državni tim, mogućem povratku među Redse na Enfild...

Svijet za sebe

- Igrači su protiv Aberdina ispunili sve što smo tražili, bili smo bolji u svim segmentima, čak i u nekim u kojima su oni trebali biti bolji. Bio bih ponosan na njih i da nismo pobijedili - rekao je Bišćan.

Ipak, dodaje da je Aberdin težak rival i da posao nije gotov.

- Ostajem pri svom mišljenju da je Aberdin izuzetno težak i zahtjevan protivnik, daj Bože da se varam, ali vidjet ćete u Škotskoj...

Može li Rijeka ove sezone prekinuti dominaciju favoriziranog Dinama i u prvenstvu, kao što ste to uradili prethodne sezone u Kupu Hrvatske?

- Iskren da bude, veoma teško. Dinamo je pokazao da je stvarno svijet za sebe u domaćem takmičenju. Ipak, 25 bodova prednosti Dinama (nad drugoplasiranom Rijekom, op. a.) u prošloj sezoni je najbolji dokaz za to.

Desetak kola bit će potrebno da vidimo hoćemo li imati i kolike će nam za to biti šanse. Naravno, mi ćemo napraviti sve da budemo što je moguće više konkurentni, ali treba biti realan i objektivan u procjeni koja je, jednostavno, takva kakva jeste. Dinamo je prejak za sve nas druge iz Hrvatske nogometne lige.

Bosanci i Hercegovci su uvijek bili omiljeni i cijenjeni u Rijeci. Jeste li Vi zadovoljni Zoranom Kvržićem i Stjepanom Lončarom?

- Jesam, zadovoljan sam tim dečkima jer su, prije svega, odlični kao osobe, ali su i vrhunski profesionalci, sportaši. Na kraju krajeva, što je i najbitnije, riječ je o kvalitetnim igračima. Zoki je već dugo godina igrač koji puno znači Rijeci, a Stjepan je tu godinu i na njega klub ozbiljno računa.

Sigurni smo da će on kroz neko vrijeme svojim igrama doći na razinu koja će mu omogućiti da se proda negdje vani, što će Rijeci donijeti neki novac.

Odlični Kvržić

Ovoga ljeta špekuliralo se o eventualnom odlasku Kvržića. Hoće li on ostati u Rijeci?

- Zoki će, sigurno, ostati ovdje, jer je klub veoma zadovoljan. Vjerujem da je i on zadovoljan svojim statusom u klubu i sretan zbog svega što se dešavalo u posljednjoj godini. Na kraju krajeva, kapitenska traka koju često nosi dokaz je njegovog posebnog statusa u Rijeci. Vjerujem da je i to jedan od bitnih razloga zbog kojih ne razmišlja o odlasku.

Kvržić je u prošloj sezoni izabran u najbolji tim HNL-a, a s obzirom na to da se radi o povremenom reprezentativcu BiH, može li on još pomoći “Zmajevima”?

- Malo mi je nezgodno to komentirati, budući da sam subjektivan kada je u pitanju procjena kvaliteta mog igrača. Jednostavno, prema njemu sam, na neki način, sentimentalan. Njegove brojke i statistika će o njemu najbolje reći sve, šta je i kako odigrao. A vaš selektor je dovoljno stručan i pametan, te zna najbolje procijeniti ko mu je potreban. To bih mu ostavio da procijeni.

Inače, jeste li imali priliku da gledate utakmice reprezentacije BiH, kako Vam izgleda tim koji je napravio Robert Prosinečki?

- Moram priznati, nisam gledao previše utakmica vaše reprezentacije, tu i tamo neke snimke. Naravno, pratio sam rezultate... Ali, ovako izvana, čini mi se da ste u uzlaznoj putanji i da ste dovoljno kvalitetni da možete biti konkurentni u borbi za plasman na Evropsko prvenstvo. Nadam se, uz malo sreće, da ćete to i ostvariti.

Kad analizirate reprezentacije Hrvatske i BiH, šta je, prema Vama, osnovni razlog zbog kojeg “Vatreni” ostvaruju mnogo bolje rezultate?

- Kontinuitet koji ima reprezentacija Hrvatske već dugi niz godina nije slučajan. On je plod, prije svega, velikog talenta koji je možda kod nas, bar za nijansu, izraženiji nego kod drugih država u regiji.

Osim toga, mislim da je kult koji ima reprezentacija Hrvatske napravio to da se svi naši reprezentativci rado odazivaju pozivu selektora i maksimalno trude i daju sve od sebe da reprezentacija ima dobre rezultate i na velikim takmičenjima.

Jednostavno, kada igrači koji igraju u najboljim svjetskim klubovima, a imamo ih puno, dođu i pokažu tu veliku želju i motiv i u reprezentaciji, plus kvaliteta koju posjeduju, to garantira dobre igre i na kraju dobre rezultate.

Premijer liga

Pratite li Premijer ligu BiH, ima li tu zanimljivih igrača?

- Ne pratim, to više radi naš sportski direktor. Međutim, sigurno je da u BiH ima zanimljivih igrača. Najbolji igrači iz BiH mogu igrati u HNL-u, koja je ipak jedan nivo više.  To je nekako logičan put za vaše najbolje igrače prema Evropi. U Hrvatskoj su igrači iz BiH uvijek dobro prolazili, dobro primljeni, jer imamo sličan mentalitet, okruženje. To je dobar spoj. 

Dolazite li u BiH, u Sarajevo, Mostar... 

- Rijetko... Posljednji put sam bio u Sarajevu prije sedam-osam godina, kada je Dinamo igrao sa Željezničarom prijateljsku utakmicu. S druge strane, u Mostar i taj dio BiH sam redovno dolazio na pripreme s Dinamom, u Međugorje.

U BiH imam puno prijatelja i poznanika. Mislim da su top-ljudi koji odišu duhom i pozitivom. Zbog toga su u svakom društvu rado i jako lijepo prihvaćeni. U društvu Bosanaca i Hercegovaca svako se uvijek osjeća ugodno.

Posebna draž

Kako je Vama, kao rođenom Zagrepčaninu, dinamovcu, igrati protiv „Modrih” čiji ste dres godinama nosili?

- U svakom slučaju veoma zanimljivo jer su utakmice između Rijeke i Dinama derbiji koji imaju svoju posebnu draž.

Takmičarski naboj je veliki, rivalstvo također, što svemu tome daje jednu dodatnu dimenziju.

Ne razmišljam i ne osjećam se kao neki posebno veliki dinamovac. Jednostavno, to mi nikada ne stvara probleme u motivaciji i doživljaju svake od tih utakmica. Trudim se napraviti najbolje što mogu da dođem do pobjede - rekao je Bišćan.

Legende s Enfilda

Vaš bivši klub Liverpul je u prethodnoj sezoni došao do krova Evrope. Jeste li zadržali kontakt s nekim iz tog slavnog kluba, odnosno možemo li Vas očekivati jednog dana na klupi ekipe sa Enfilda?

- Imam kontakte koje održavam povremenim druženjima na utakmicama legendi kluba s Enfilda. One se organiziraju nekoliko puta godišnje. To su uvijek ugodna druženja i prisjećanja na vrijeme koje smo proveli skupa.

Što se tiče mog dolaska na klupu Liverpula, to mi djeluje kao znanstvena fantastika. Biti trener jednog takvog kluba je vrh vrhova u našem poslu i u ovom trenutku mi je to teško zamisliti. Vrijeme će sve pokazati, ali iz ove naše perspektive to zvuči pomalo nerealno.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.