REPREZENTATIVCI

Potajno sam se nadao pozivu selektora Prosinečkog

Sada imam dodatni motiv da još više treniram, kaže 25-godišnji defanzivac

Kovačević: Najviše volim igrati u zadnjoj liniji. Arhiv

G. ŠUMAR

22.8.2019

Kapiten poljske Korone Kjelce Adnan Kovačević (25) konkurirat će za predstojeće kvalifikacijske utakmica za Evropsko prvenstvo 2020. godine protiv Lihtenštajna (5. septembar) i Armenije (8. septembar). 

Prethodno je, podsjetimo, Kovačević zabilježio sedam nastupa za mladu reprezentaciju Bosne i Hercegovine te strpljivo čekao šansu za debi u A-timu.

To bi mu se uskoro moglo ispuniti nakon što se našao na popisu selektora "Zmajeva" Roberta Prosinečkog za predstojeća dva kvalifikacijska duela...

Dvije pozicije

- Iskren da budem, iznenadio me poziv selektora Prosinečkog, ali isto tako sam se već neko vrijeme potajno nadao tome s obzirom na moje igre u klubu.

Igram standardno, od ove sezone sam i kapiten, tako da ne mogu reći da se nisam nadao pozivu... - rekao je Kovačević u razgovoru za "Dnevni avaz".

U prošloj sezoni često je bio u timu kola poljskog šampionata.

- Tako je. Ove sezone sam samo jednom bio u timu kola, u prvoj utakmici. Inače, poziv selektora Prosinečkog je došao kao nagrada za uloženi ogroman trud, kako na treninzima tako i utakmicama.

U svakom slučaju, poziv u seniorski tim BiH je bio jedan od važnijih ciljeva u mojoj karijeri. Hvala selektoru, sada imam dodatni motiv da još više treniram, kako bih u nastavku karijere bio još uspješniji - naglašava kapiten Korone.

Kovačević je po vokaciji stoper, ali u klubu često igra i na poziciji defanzivnog veznog.

- U posljednjoj utakmici protiv Pogona igrali smo s tri igrača u zadnjoj liniji, a ja sam bio centralni igrač, kao libero. Međutim, drugi dio drugog poluvremena trener me je prebacio na zadnjeg veznog.

Često me rotira na te dvije pozicije, kad nema rješenje u vezi, prekomanduje mene naprijed. Inače, više volim kada sam u zadnjoj liniji, ali... - ističe Kovačević.

U mladoj reprezentaciji BiH Adnan je igrao s Markom Mihojevićem, Gojkom Cimirotom, Harisom Duljevićem, Muhamedom Bešićem... Tada je selektor naše U-21 reprezentacije bio Vlado Jagodić.

- Bešić je s nama bio samo na jednom okupljanju, jer je odmah prekomandovan u A-tim. Također, Marko je mlađi od nas, ali je bio tu - sjeća se kapiten Korone.

Nema favorita

Njegov tim je u ponedjeljak, u posljednjoj utakmici 5. kola poljske elite, na svom terenu poražen (0:1) od Pogon Ščećina.

- Pogon je trenutno jedna od najboljih ekipa u Poljskoj. Igraju zaista dobro, premda treba naglasiti da ovdje nema nekih velikih favorita.

Naprimjer, prošle sezone prvak je bio Pjast, a niko im nije davao ni najmanje šanse za to, čak ni da će biti blizu trona. Prognoze su bile da će se boriti za plej-of, u koji ide osam ekipa, a oni su na kraju osvojili titulu - objašnjava Kovačević.

Slask Vroclav i Pogon, sa po 13 bodova, dijele prvo mjesto ove sezone. Korona je trenutno 13. u konkurenciji 16 timova.

- Plasman Slaska je, također, iznenađenje. Prošle godine su se u pretposljednjem kolu spasili ispadanja, a sada su prvi. Isto tako, Pjast je prije dvije godine pobjedom u zadnjem kolu izborio opstanak u Prvoj ligi, a u prethodnoj sezoni su bili prvaci.

Ovdje je takva liga, specifična. Nema nikakvih favorita, niti za pobjedu, niti za konačan plasman - rekao je Kovačević.

Cilj plej-of 

Cilj Korone u ovoj sezoni je plasman u plej-of, među prvih osam ekipa.

- U prošloj nam je malo falilo za to, ove godine smo malo lošije startali, ali imamo vremena da popravimo plasman. Šestoplasirana Visla bježi nam samo tri boda - rekao je Kovačević.

Sarajevo ima pobjednički mentalitet

U razgovoru s Kovačevićem saznali smo da redovno prati Premijer ligu BiH i svoj bivši klub s Koševa.

- U ponedjeljak sam gledao samo drugo poluvrijeme utakmice Sarajevo - Radnik, jer smo mi dva i po sata ranije igrali s Pogonom. Bordo tim mi opet izgleda dominantan, opet je glavni favorit za titulu. Možda ne igra baš najbolje ili onako kako bi to željeli navijači, međutim, te "male" utakmice, koje smo nekada gubili, sada rješava rutinski.

Sarajevo sada ima izražen pobjednički mentalitet, a to je najvažnije. I Zrinjski je prethodne tri titule zaredom osvojio na malim utakmicama. Pobjeđivali su po 1:0, skupljali bodove i na kraju ostvarili cilj - analizira Kovačević.

5

utakmica za Koronu ove sezone odigrao je Kovačević i postigao jedan gol. Na terenu je proveo svih 450 minuta

KARIJERU

je Kovačević počeo u Travniku, iz kojeg je 2013. stigao u Sarajevo. Član Korone je od jula 2017. godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.