REPREZENTATIVCI

Zoran Kvržić za "Avaz": Ne znam zašto me bivši trener Kek nije pustio na američku turneju

Baš mi je žao što tada nisam bio s reprezentacijom, možda bih se i prije nametnuo selektoru, kaže povratnik u redove "Zmajeva"

Kvržić: Nova pozicija u ekipi. Agencije

G. ŠUMAR

22.8.2019

Kapiten Nogometnog kluba Rijeka Zoran Kvržić (31), nakon skoro pet godina, ponovo je pozvan u naš najbolji državni tim koji septembarskim utakmicama s Lihtenštajnom u Zenici i Armenijom u Jerevanu nastavlja kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2020.

- Ne mogu reći da sam očekivao poziv selektora Roberta Prosinečkog, malo sam iznenađen, ali mislim da posebno u ovoj godini pružam dobre partije u svom klubu te da sam zaslužio povratak u reprezentaciju.

Naravno, dat ću sve od sebe da opravdam poziv selektora - rekao je Kvržić u razgovoru za "Dnevni avaz".

Povratak u tim

Posebno je zahvalio svom klubu Rijeci, koji mu je, kako kaže, omogućio da ponovo bude reprezentativac, što nije mala stvar.

Posljednju utakmicu za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, podsjetimo, Kvržić je odigrao 16. novembra 2014. u Izraelu (3:0), kada je selektor "Zmajeva" bio Safet Sušić.

Sigurno je i ranije zaslužio novi poziv, ali, kako kaže, nikad nije kasno.

- Žao mi je što se početkom 2018. godine nisam mogao odazvati na poziv selektora Prosinečkog za američku turneju. Igrom slučaja, sada već bivši trener Rijeke (Matjaž Kek, op. a.) nije me želio pustiti na te utakmice s reprezentacijama Sjedinjenih Američkih Država i Meksika. Ne znam iz kojeg razloga.

Baš mi je žao što tada nisam bio s reprezentacijom. Možda bih se i prije nametnuo selektoru. Ali, šta je, tu je, ponovo sam dobio poziv i sretan sam zbog toga - ističe kapiten Riječana.

Šef stručnog štaba Rijeke Igor Bišćan je prije desetak dana, u ekskluzivnom intervjuu za naš list, biranim riječima pričao o popularnom Kvrži.

- Pročitao sam taj tekst na "Avazovom" portalu... Inače, o treneru Bišćanu mogu reći samo sve najbolje. Otkad je došao u Rijeku (oktobar 2018. godine, op. a.), dao mi je pravu šansu, ali i podigao samopouzdanje. Jednostavno, pustio me je da igram i od sebe dajem ono što najbolje znam.

Na koncu, mislim da i on može biti zadovoljan mojim igrama, što je i izjavio za "Avaz" - konstatira kapiten Rijeke, kojem je Bišćan promijenio i poziciju u timu.

Kvržić je do dolaska Bišćana igrao desno krilo ili desnog veznog, a sada je desni bočni igrač u zadnjoj liniji.

- Na toj poziciji sam igrao i cijelu prošlu polusezonu. Mislim da mi dobro ide. Sada mi je mnogo lakše igrati, jer dolazim iz drugog plana. Ofanzivno znam kakve stvari trebam raditi, s obzirom na moju raniju poziciju u timu. Što se tiče defanzive, tu se mnoge stvari mogu naučiti i u hodu.

Vremenom mi je postalo veoma dobro igrati na toj poziciji - otkriva iskusni igrač.

Na konstataciju da je selektor Prosinečki potvrdio da ima određenih problema u zadnjoj liniji, kako zbog povreda tako i činjenice da neki reprezentativci nisu u takmičarskoj formi, Kvržić odgovara:

- Selektor će najbolje procijeniti i odlučiti ko mu od nas treba u ovom trenutku. Ako dobijem šansu, sigurno ću dati svoj maksimum i pokušati opravdati povjerenje.

Evropska liga

Riječane danas u gostima kod belgijskog Genta (20.30 sati) očekuje prva utakmica plej-ofa Evropske lige.

- Mislim da su Belgijanci mnogo bolja ekipa od našeg prethodnog protivnika Aberdina kojeg smo dva puta pobijedili sa po 2:0. Međutim, i mi imamo svoje adute i šanse. Ako izborimo povoljan rezultat u prvoj utakmici, u revanšu, pred našim navijačima, sigurno možemo ostvariti veliki uspjeh.

U svakom slučaju, došli smo u Belgiju da se "potučemo" s Gentom i odigramo čvrstu, kvalitetnu utakmicu. Vjerujem da ćemo ostaviti prostora za ukupnu pobjedu u revanšu - kaže naš reprezentativac.

 Borba s Dinamom 

Rijeka i Dinamo su zbog evropskih nastupa odgodili predstojeći međusobni derbi u prvenstvu Hrvatske, koji se trebao igrati u nedjelju.

- I njima je to odgovaralo zbog Lige prvaka, tako da je derbi prolongiran. To nam je super došlo, jer imamo gust raspored - rekao je Kvržić.

Na pitanje može li Rijeka ove sezone oteti Dinamu i prvenstvo, kao u prošloj sezoni Kup, Kvržić odgovara:

- Ne znam, još je rano za neke prognoze. Mi, sigurno, imamo kvalitetnu ekipu, ali Dinamo je ipak druga dimenzije. Imaju 30 igrača i koga god da stavi njihov trener, nema greške.

37  

utakmica za Rijeku u Evropi odigrao je Kvržić, po čemu je klupski rekorder


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.