SKOKOVI U VODU Ove godine u Mostaru skakači su vozili zipline od Lučkog mosta do platoa ispod Starog mosta

Danas prvi skokovi: Počinje "Red Bull Cliff Diving" u Mostaru

Sve je spremno za novi spektakularni okršaj najboljih svjetskih skakača i skakačica u vodu na Starom mostu

G. Š.
23.08.2019 14:04

Veliko finale na rasporedu je sutra, u subotu, od 13 sati

Foto: Red Bull

Sve je spremno za novi spektakularni okršaj najboljih svjetskih skakača i skakačica u vodu na Starom mostu. Mostarska publika će petu godinu uzastopno uživati u nevjerovatnim skokovima planetarne ''cliff diving'' elite, na pretposljednjoj stanici "Red Bull Cliff Diving" Svjetskog prvenstva 2019. Takmičenje u Mostaru zvanično počinje  danas u 15 sati, izvođenjem prve dvije serije skokova s visine od 21 (u konkurenciji žena) odnosno 27 metara (u konkurenciji muškaraca). Veliko finale na rasporedu je sutra, u subotu, od 13 sati. 

Odbrana titule

Favoriti ovog vikenda svakako su aktuelni prvak i prvakinja, Englez Gari Hant (Gary Hunt) i Australka Rianan Ifland (Rhiannan Iffland), koji bi dobrim nastupima u Mostaru stanicu prije kraja sezone osigurali odbrane titula.

Hant će imati nešto teži posao, jer se nakon višemjesečne pauze uzrokovane povredom vraća Rumun Konstantin Popovici (Constantin), jedini koji ga je ove godine pobijedio (u Irskoj). S druge strane, od takmičenja se zbog povrede do kraja sezone oprostila Meksikanka Adriana Himenez (Jimenez), prošlogodišnja pobjednica na Starom mostu i jedna od najvećih suparnica Ifland.

Naravno, tu je još mnogo sjajnih skakača koji uvijek mogu bljesnuti, a treba imati na umu da Stari most donosi sreću takmičarima s pozivnicom (čak šestero ih je u prethodne četiri godine bilo na pobjedničkom postolju). U svakom slučaju, sve upućuje na to da će takmičenje biti uzbudljivo i napeto.

Redoslijed kojim skakači nastupaju na "Red Bull Cliff Diving" takmičenjima tradicionalno se određuje kroz neku zanimljivu igru. Ove godine u Mostaru skakači su vozili zipline od Lučkog mosta do platoa ispod Starog mosta - i što su brži bili, zauzimali su bolje startne pozicije.

Pet bina

Koncertom ''Kontre'' i ''Indiga'' ispred Hamam muzeja večeras počinje i "Old Town Street Fest", a nakon njih na scenu će izaći legendarni splitski reperi TBF. Na pet bina u Starom gradu bit će još mnogo odličnih koncerata, nakon kojih u klubu Alibaba slijedi "Brown Sugar RnB party" s DJ Soulom i Merakoonom.

Stari most će u petak biti zatvoren za prelazak u periodu od 14.30 do 17 sati, kao i u subotu od 12.30 do 15.30. Ulaz je oba dana takmičenja slobodan, a gledaocima se preporučuje da do mosta dođu s desne strane, odakle se najlakše mogu spustiti na plato ispod, predviđen za publiku.

Komentari

NA VRH