SAZNAJEMO

Investitori iz Rijada i Melburna žele ulagati milione u Koševo

Ukoliko bude sve dogovoreno, investitori bi nastavili ulagati u kompleks stadiona, u gradnju zgrada, hotela i drugih pratećih sadržaja...

Hoće li Olimpijski stadion “Asim Ferhatović Hase” iduće godine biti spreman za evropske utakmice. Arhiv

Piše: G. Šumar

23.8.2019

Potencijalni investitori iz Rijada i Melburna, koji su zainteresirani za modernizaciju kompleksa Olimpijskog stadiona “Asim Ferhatović Hase” u Sarajevu, iskazali su interes za aktivnosti Općine Centar u vezi s donošenjem prostorno-planske dokumentacije, saznaje “Dnevni avaz”.

Općinsko vijeće donijelo je tim povodom odluku o izmjenama i dopunama RP “Zetra”, u čijem je sastavu i stadion na Koševu, sa svim drugim sportskim sadržajima.

Nacrt plana

Nakon što Zavod za planiranje završi nacrt plana, a Općinsko vijeće ga usvoji, taj dokument će ići u javnu raspravu.

Kako saznajemo u Općini, namjera načelnika Nedžada Ajnadžića je da u budžetu za 2020. godinu izdvoji milion maraka za modernizaciju stadiona Koševo.

To bi bila inicijalna sredstva za odigravanje svih evropskih utakmica na našem najvećem stadionu, a što je trenutno zabranjeno, jer ne ispunjava uvjete. Investitori bi potom, ukoliko bude sve dogovoreno, nastavili ulagati u kompleks stadiona, u gradnju zgrada, hotela i drugih pratećih sadržaja.

No, za stvaranje svih uvjeta za odigravanje međunarodnih utakmica najvišeg ranga UEFA-inih takmičenja neophodno je uložiti višemilionske iznose.

Ostali nivoi

Zbog toga se očekuje da će i ostali nivoi vlasti, pored Općine Centar - Federacija BiH, Kanton Sarajevo, Grad Sarajevo... uz aktivno učešće Nogometnog saveza i Fudbalskog kluba Sarajevo, osigurati sredstva u svojim budžetima za narednu godinu. Cilj je da se već u januaru 2020. pokrene postupak izbora najpovoljnijeg izvođača za sve vrste radova na stadionu Koševo.

Značajan projekt

Planirano je da Općina Centar bude organizator sastanka sa svim navedenim, ali i drugim zainteresiranim subjektima. Cilj je da se blagovremeno planira neophodna finansijska konstrukcija za realizaciju ovog značajnog projekta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.