AZIJA

Darije Kalezić za "Avaz": Strani fudbaleri u Indoneziji zarađuju stotine hiljada dolara

U finalu Kupa pobijedili smo najtrofejniji ovdašnji klub i nisam mogao ni sanjati da ću doživjeti takvo slavlje, kaže naš trener

Kalezić: Posjećenost utakmicama u Indoneziji je fantastična. PSM Makasar

Piše: G. ŠUMAR

24.8.2019

Naš fudbalski stručnjak Darije Kalezić, koji je kao trener radio u Holandiji, Engleskoj, Saudijskoj Arabiji, Australiji, od 2. februara ove godine je šef stručnog štaba indonezijskog PSM-a iz Makasara.

- U toku godišnjeg odmora dobio sam poziv iz Azije. U prvi mah nisam bio spreman ni za ozbiljan razgovor s predsjednikom PSM-a, ali nakon što sam saznao da se radi o jednoj, da tako kažem, fanatičnoj ligi koja je veoma popularna u Indoneziji, ipak sam pristao - kaže 49-godišnji Mostarac za “Dnevni avaz”.

Stigao trofej

Objašnjava da je ponudu prihvatio zbog iskrenosti predsjednika i njegove vizije rada, fantastičnih navijača i punih stadiona, veoma interesantnog prvenstva, ali i uvjeta koji su mu ponuđeni.

- Također, dvojicu važnih igrača poznavao sam ranije iz Holandije. Kada sam sagledao sve te uvjete i okolnosti, zaključio sam da možemo napraviti značajniji rezultat - kaže Kalezić.

Prvi trofej je već stigao. PSM je ovog mjeseca, poslije pobjede nad Persijom iz Džakarte, osvojio Kup Indonezije.

- Na mojoj prvoj pres-konferenciji u Makasaru, odmah nakon službenog predstavljanja, postavljeno mi je pitanje mogu li vratiti barem jedan trofej koji se čeka 19 godina.

Odgovorio sam da ne mogu gledati u budućnost, ali da ću sigurno raditi najbolje što znam i učiniti sve da napravimo iskorak. Međutim, šest mjeseci poslije, u finalu Kupa Indonezije, pobijedili smo najtrofejniji ovdašnji klub i napravili zaista neviđen uspjeh. Takvo slavlje nisam mogao ni sanjati da ću doživjeti. Bilo je veličanstveno, unikatno - konstatira Kalezić.

Finalna utakmica je odigrana pred više od 75 hiljada navijača!

- Inače, posjećenost utakmicama u Indoneziji je fantastična. Atmosfera je neopisiva za evropske pojmove. Persija prvenstvene utakmice igra pred 70 hiljada gledalaca.

Persib na domaćim utakmicama prati oko 60 hiljada navijača, Persebaju 55 hiljada, Aremu 45 hiljada... Naš je stadion, koji prima 18 hiljada navijača, uvijek rasprodat - naglašava bosanskohercegovački trener.

Svi sretni

U razgovoru s Kalezićem saznali smo da uvjeti za rad u Indoneziji nisu na evropskom nivou, ali, kako kaže, zbog toga se niko ne žali.

- Svi su sretni kad igraju ili gledaju fudbal, iako je većina stanovništva siromašna. Djeca bez patika ganjaju loptu i po ulicama, gdje od školskih torbi naprave golove - prenosi Kalezić, te otkriva da strani fudbaleri u Indoneziji godišnje zarađuju po nekoliko stotina hiljada dolara.

Većina stranaca, kako ističe, dobri su igrači koji su igrali na najvišem nivou u Evropi.

- Za razliku od njih, igrači iz Indonezije zarađuju mnogo manje, ali za ovdašnje standarde imaju natprosječna primanja.

Što se tiče kvaliteta lige, mogao bih ga uporediti sa slabijim holandskim drugoligašima ili boljim trećeligašima - za kraj je rekao šef stručnog štaba PSM-a te napomenuo da u Indoneziji već dugo i uspješno radi još jedan bh. trener, Milomir Šešlija.

Ogromno iskustvo

Kalezić ističe da Indonezija ima približno 256 miliona stanovnika i da se na sva gostovanja putuje avionom te da letovi traju od jednog do četiri sata.

- To je veoma iscrpljujuće za igrače. Ovdje su i velike vrućine. Vrlo specifično podneblje, a za mene to je ogromno iskustvo. Mentalitet ovdašnjih ljudi je veoma dobar, u smislu da hoće slušati, učiti i napredovati.

To je narod koji daje čak i previše respekta svakome - prenosi Kalezić, te dodaje da je fudbal najpopularniji sport.

Vjeruje u Prosinečkog

Neizbježna tema s Kalezićem je naš državni tim.

- U kvalifikacijama za Euro 2020 nadao sam se nastavku uspješne serije rezultata iz Lige nacija. Tim je imao kontinuitet, osjećalo se da je ekipa homogena. Zbog toga sam malo neprijatno iznenađen rezultatima u kvalifikacijama. Nadam se da je u pitanju bila sportske forma i specifični razlozi.

Međutim, bitna je činjenica da imamo kvalitet i zaista mislim da ćemo u drugom dijelu kvalifikacija pobijediti pet od mogućih šest utakmica. Vjerujem u bogato znanje i iskustvo selektora Roberta Prosinečkog - rekao je Kalezić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.