SARAJEVO

Od Biogradlića do Dupovca

Najviše golova za bordo tim protiv “Rođenih“ postigao je Sušić

U posljednjih 15 duele Sarajeva i Veleža aktuelni prvak i osvajač Kupa BiH zabilježio je sedam pobjeda, šest remija i dva poraza. Arhiv

G. Š.

23.8.2019

U okviru 6. kola BH Telecom Premijer lige Bosne i Hercegovine Sarajevo sutra (18 sati) dočekuje Velež. Dueli starih rivala iz našeg glavnog grada i Mostara još od pedesetih godina prošlog stoljeća popularno su nazivani derbijem Bosne i Hercegovine.

Duel u Kupu 

Inače, bordo tim i „Rođeni“ su do sada odigrali 125 međusobnih utakmica, u kojima je klub s Koševa ostvario 47 pobjeda, 43 remija i 35 poraza.

U posljednjih 15 duele Sarajeva i Veleža aktuelni prvak i osvajač Kupa BiH zabilježio je sedam pobjeda, šest remija i dva poraza. Posljednja utakmica ova dva velikana bh. fudbala odigrana je 19. septembra prošle godine na stadionu „Rođeni“ u okviru Kupa BiH (0:1).

- Prvi duel Velež – Torpedo (današnji FK Sarajevo – op. a.) odigran je 10. novembra 1946. godine u okviru Republičke lige i završen je pobjedom domaćina od 3:0. To je bila druga utakmica u klupskoj historiji FK Sarajevo.

S druge strane, najveću pobjedu u derbijima BiH ostvarilo je Sarajevo 26. aprila 2000. godine – 5:1, podsjeća „Bordo vremeplov“.

Posljednju premijerligašku utakmicu Sarajevo i Velež odigrali su 30. aprila 2016. godine na Olimpijskom stadionu „Asim Ferhatović Hase“ (3:0).

Svi na Koševo 

Najviše nastupa za Sarajevo protiv Veleža zabilježio je legendarni Ibrahim Biogradlić – 23, dok je najviše golova „Rođenima“ dao Safet Sušić – devet.

Od sadašnjih igrača kluba s Koševa najviše derbija Bosne i Hercegovine odigrao je povrijeđeni stoper Amer Dupovac, koji je u osam utakmica postigao i jedan gol.

Međutim, treba naglasiti i to da je Sarajevo u tim utakmicama zabilježilo po četiri pobjede i remija.

- Nakon tri godine naši prijatelji iz Mostara su u društvu najboljih. Napunimo tribine u meču starih rivala i nosimo bordo šampiona sve do pobjede. Svi na Koševo - piše na letku koji je štampao FK Sarajevo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.