SLUČAJ 'KOŠEVO'

Hoće li FK Sarajevo odseliti na Butmir?

Za stvaranje svih uvjeta za odigravanje međunarodnih utakmica najvišeg ranga u okviru UEFA-e neophodni su višemilionski iznosi

Općinsko vijeće je donijelo Odluku o izmjenama i dopunama Regulacionog plana „Zetra“, u čijem sastavu je i stadion na Koševu. Arhiv

Autor:G. ŠUMAR

25.8.2019

Potencijalni investitori iz Rijada i Melburna, koji su u postupku međunarodnog javnog poziva dostavili svu potrebnu dokumentaciju o svom poslovnom kredibilitetu s pregledom objekata koje su radili u različitim oblastima građevinarstva, kako tvrde u sarajevskoj Općini Centar, u kontinuitetu su iskazivali interesiranje za aktivnosti Općine na donošenju prostorne planske dokumentacije koja se odnosi na modernizaciju kompleksa Olimpijskog stadiona „Asim Ferhatović Hase“.

Višenamjenski objekt izgrađen 1947. godine

- U ovom periodu Općinsko vijeće je donijelo Odluku o izmjenama i dopunama Regulacionog plana „Zetra“, u čijem sastavu je i stadion na Koševu sa svim drugim sportskim sadržajima – kaže za „Avaz“ Safet Huremović, stručni savjetnik za informiranje i koordinaciju Općine Centar.

Olimpijski stadion „Asim Ferhatović Hase” je višenamjenski sportski objekt u Sarajevu. Izgrađen je u razdoblju nakon Drugog svjetskog rata, 1947. godine. Na njemu su održane mnoge sportske priredbe, koncerti, ali i svečanost otvaranja Zimskih olimpijskih igara 1984. godine. Od sportskih, fudbalskih priredbi treba izdvojiti utakmice FK Sarajeva, ali i duele nekadašnje tadašnje reprezentacije Jugoslavije, te sadašnjeg našeg državnog tima.

Na Koševu su gostovali i brojni velikani evropskog i svjetskog fudbala, od Mančester junajteda, Real Madrida, Hamburgera, Anderlehta, Derbi kauntija, Intera, Njukastla, Borusije, do brazilskog Santosa. Kroz svoju historiju stadion je pretrpio mnoge rekonstrukcije i nadogradnje, a najveća je bila pred održavanje Zimskih olimpijskih igara...

U julu 2004. godine na stadionu su opet počeli radovi na njegovoj rekonstrukciji i poboljšanju uvjeta radi dobivanja licence UEFA-e za odigravanje evropskih utakmica. Međutim, s obzirom na to da kuće evropskog fudbala skoro redovno iz godine u godinu povećava kriterije, naš najveći stadion je zatvorio kapije našem državnom timu, ali i FK Sarajevo, za odigravanje evropskih utakmica od trećeg pretkola.

Bez zvaničnog stava iz kluba 

- Općinsko vijeće je uvijek bilo uz FK Sarajevo, svake godine je pomagalo klub s Koševa - tvrdi vijećnik sarajevske Općine Centar Sulejman Haljevac te dodaje:

- Do sada su vijećnici dva puta na sjednicama podržali promjenu Regulacionog plana „Zetra“, gdje spada i novi stadion Koševo s okolinom, od okolnih zgrada do sportskih borilišta. Taj projekt nudi nove, evropske standarde za Koševo, po kojima bi on bio najbolji stadion u BiH, ali i šire. Dobili smo čak i dvije ponude.

Međutim, sada, kada je implementacija tog projekta došla do Mjesne zajednice Koševo i izjašnjavanja stanovnika tog mjesnog područja jesu li za novi stadion, dobili smo informaciju da neki ljudi žele da se FK Sarajevo pravi stadion na Butmiru!

Tragom informacije da FK Sarajevo želi da odseli s Olimpijskog stadiona „Asim Ferhatović Hase“, te pravi vlastiti dom na Butmiru, u utorak smo kontaktirali PR službu kluba s Koševa, sa željom da o ovoj temi razgovaramo s nekim od čelnika bordo velikana ili dobijemo zvanični stav kluba. Međutim, nismo dobili nikakav odgovor.

Milion maraka za modernizaciju stadiona 

S druge strane, stručni savjetnik za informiranje i koordinaciju Općine Centar potvrdio je informacije „Dnevnog avaza“.

- Općina je izdvojila značajna sredstva za poboljšanje uvjeta za odigravanje međunarodnih utakmica. Namjera načelnika Nedžada Ajnadžića je da u budžetu Općine za 2020. godinu izdvoji milion maraka za modernizaciju stadiona – kaže Huremović.

Međutim, za stvaranje svih uvjeta za odigravanje međunarodnih utakmica najvišeg ranga u okviru UEFA-e neophodni su višemilionski iznosi.

- Stoga, općinski načelnik očekuje da će i ostali nivoi vlasti, Federacija BiH, Kanton Sarajevo, Grad Sarajevo, uz aktivno učešće Nogometnog saveza i FK Sarajevo, osigurati sredstva u budžetima za narednu godinu kako bi se već u januaru 2020. godine pokrenuo postupak javne nabavke izbora najpovoljnijeg izvođača za sve vrste radova na stadionu Koševo.

Planirano je da Općina bude organizator sastanka sa svim ovim i drugim subjektima kako bi se blagovremeno planirala neophodna finansijska konstrukcija za realizaciju ovog značajnog projekta, kako s aspekta razvoja fudbala tako i s aspekta daljnje afirmacije i promocije Sarajeva u svijetu sporta, turizma, biznisa - rekao je Huremović. 

Nogometni savez BiH: Još nije u tre}oj kategoriji 

Stadion Koševo još nije u trećoj kategoriji, što je preduvjet za klupska takmičenja od trećeg pretkola u okviru UEFA-e, te povratak našeg državnog tima i odigravanje kvalifikacionih utakmica.

- Kao prvi projekt koji želimo implementirati ove godine na stadionu Koševo je ugradnja brojčanika, za šta smo osigurali 100.000 eura. S obzirom na veliki broj ulaza na ovom stadionu, da bi se implementirao ovaj projekt, prema našim procjenama, potrebno je oko 200.000 eura. Također, na stadionu Koševo potrebno je uraditi novi travnjak, pokrivanje pres-tribine i osposobljavanje prostorije za održavanje pres-konferencije - istakli su iz Nogometnog saveza BiH.

Prema procjenama iz Općine Centar, vrijednost ovih radova, nakon kojih bi se naš državni tim mogao vratiti na Koševo, a FK Sarajevo igrati utakmice trećeg pretkola i plej-ofa evropskih takmičenja, iznosi oko 1.500.000 KM. Međutim, za utakmice grupne faze Evropske lige i Lige prvaka neophodno je dodatno „umivanje“ stadiona.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.