NOGOMET

Hadžibegić za "Avaz": Obaveza BiH je da se bori za Euro 2020.

Sramota je da u glavnom gradu skoro 25 godina poslije rata nemamo stadion za pretkolo Evropske lige. Zamislite da se neki naš tim plasira u grupnu fazu, šta bi bilo onda

Hadžibegić: “Slučaj Koševo” nije problem FK Sarajevo. Arhiv

Goran Šumar

28.8.2019

Selektor reprezentacije Crne Gore Faruk Hadžibegić u petak se iz rodnog Sarajeva vraća u Podgoricu, gdje će 5. septembra u prijateljskoj utakmici protiv Mađarske debitirati na klupi komšija. Pet dana poslije, Crnogorce očekuje kvalifikaciona utakmica s Češkom.  

Džeko i Pjanić

- Situacija je takva kakva jeste, peti, odnosno posljedenji smo u grupi, sa samo dva boda iz četiri utakmice. Taj plasman svakako moramo popraviti. Uvjeren sam da ćemo pronaći najbolju soluciju ili rješenje - rekao je Hadžibegić u razgovoru za “Dnevni avaz” i dodao:

- U principu, veoma sam zadovoljan, bez obzira na to što je situacija komplicirana.

Imate li u kvalifikacijama za Euro 2020. neki imperativ rezultata?

- Ne. Moramo probuditi taj pobjednički duh te ne prihvatati ovu situaciju, da smo, od pet selekcija, peti na tabeli. Cilj je da ekipa pokaže ono što može, jer nije objektivno da smo posljednji, da imamo gol-razliku od 3:10... Na nama svima je odgovornost da to promijenimo, odnosno da nađemo najbolje rješenje te da pokrenemo kompletnu situaciju nabolje. Poslije moramo imati i više ambicija, ali o tom, potom.

Naš državni tim nakon četiri kola ima samo četiri boda. Vaš komentar?

- Volio bih da naša Bosna i Hercegovina ima više bodove. Poraz u Finskoj je promijenio sve relacije. No, prednost Finske, Armenije i Grčke, koja ima isto bodova kao i Bosna, a da prvoplasiranu Italiju ostavimo po strani, realno i objektivno može se stići. Ekipa je dobra. Gledao sam u nedjelju Edina Džeku, koji je otvorio sezonu golom i dobrom partijom. Miralem Pjanić je, također, odigrao 90 minuta za Juventus tako da su ta dva ključna igrača već na visokom nivou. Prema tome, Bosna i Hercegovina ima razloga, ali i obavezu da se nada boljem plasmanu, odnosno da se bori za vrh tabele.

A to je plasman na završni turnir Evropskog prvenstva?

- To u svakom slučaju želim. Mislim da to reprezentacija BiH može osigurati. Znam, međutim, da neće biti lako, jer ima i protivnika koji imaju kvalitetne timove.

 U našoj reprezentaciji je u toku smjena generacija...

- To je sastavni dio našeg posla... Istu situaciju imam i ja u Crnoj Gori. Ništa novo, dobro je da imamo mladosti. Trenutno pratim obje naše lige, i bh. i crnogorsku. Činjenica je da se u Premijer ligi BiH iz godine u godinu igra sve bolji fudbal. Naravno, može to biti još bolje, brže, agresivnije... Prvenstvo više nikome nije lagana stvar, a to je već napredak.

Vječiti derbi

Jeste li u subotu bili na Koševu, Sarajevo – Velež 2:1.

- Naravno. Sarajevo mi i ove sezone izgleda dobro.

Bordo tim ne pruža partije po ukusu navijača zbog niza okolnosti – od povreda do umora, ali što je najvažnije, osvaja bodove.

- Sarajevo je danas dobro jaka ekipa. Uz Željezničar, to su, ipak, dvije najbolje bh. ekipe, a Zrinjski im je uz rame. Žao mi je što zbog obaveza neću moći prisustvovati predstojećem vječitom derbiju gradskih rivala.

Ipak, kakva su Vaša očekivanja?

- Volio bih da derbi protekne u fer i sportskoj borbi, kao što je bio posljednji na Grbavici. Ta dva kluba moraju biti lokomotiva lijepih stvari u bh. fudbalu. Imaju kvalitet, organizaciju, strukture, dobre trenere tako da bih volio da njihov međusobni duel protekne u sportskoj borbi. Naravno, kao navijač Sarajeva, volio BiH da pobijedi moj tim, ali ta dva tima iz našeg glavnog grada moraju biti isključivo sportski rivali. Ništa drugo.

Kako gledate na “slučaj Koševo”, odnosno na činjenicu da reprezentacija BiH i FK Sarajevo ne mogu igrati sve evropske utakmice na našem najvećem stadionu?

- To nije problem FK Sarajevo. Taj problem se morao riješiti davno, to je olimpijski objekt. Sramota je da mi u glavnom gradu nemamo uvjete da igramo evropsku utakmicu. To je veoma zabrinjavajuće i razočaravajuće. Tu više nema prostora ni za kakva obećanja nego samo za konkretne stvari. Sramota je da u glavnom gradu skoro 25 godina poslije rata nemamo stadion za pretkolo Evropske lige. Zamislite da se neki naš tim plasira u grupnu fazu, šta bi bilo onda. Kad mi sami ne gledamo na sebe, možete misliti kako nas gledaju Evropljani. Tužno, tužna situacija.

Dinamo i Zvezda

Kako gledate na nove uspjehe zagrebačkog Dinama i Crvene zvezde u kvalifikacijama za Ligu prvaka?  

- Nije mi mrsko, kroz smijeh je rekao Hadžibegić te dodao:

- No, totalno sam fokusiran na to šta radi FK Sarajevo, šta ja mogu napraviti u Crnoj Gori te reprezentacija BiH. To je ono što mi je u prvom planu... A što se tiče Dinama i Zvezde, to su dva kluba koji i historijski imaju takve strukture tako da je njima sigurno lakše praviti iskorake u Evropi nego ostalim klubovima iz regije. U svakom slučaju, mora se podići kvalitet fudbala na prostoru cijele bivše države. Jer, kad vidim ko sve igra u grupnoj fazi Evropske lige, pa čak i Lige prvaka, mislim da klubovi s ovih naših prostora moraju dobro razmisliti, ako ništa drugo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.