LIGA PRVAKA

Amer Gojak za "Avaz": Pobjedu smo proslavili uz Halidovu pjesmu!

Gojak: Igrač odluke u Trondhajmu. Slavko Midžor / Pixell

Piše: G. Š.

29.8.2019

Naš reprezentativac iz zagrebačkog Dinama Amer Gojak u ekskluzivnom razgovoru za “Dnevni avaz” osvrnuo se na veliki uspjeh “Modrih”, odnosno postignuti eurogol odluke u Trondhajmu za 1:1, koji je klubu sa Maksimira trasirao put u Ligu prvaka.

- Osjećaj je predivan - rekao je Gojak.

Prvak Hrvatske, podsjetimo, u prvoj utakmici na Maksimiru pobijedio je sa 2:0, a bek Rozenborga Birger Meling možda je najbolje opisao tok revanš-utakmice.

- Kontrolirali smo cijelu utakmicu, skoro da nam nisu stvorili priliku. Stvarno nervira kad primiš gol udarcem koji je kao s druge planete, i to još pogrešnom nogom (lijevom, op. a.) - izjavio je Meling.

U 66. minuti revanša, trener Dinama Nenad Bjelica napravio je ključni potez. Iz igre je izveo Izeta Hajrovića i ubacio Gojaka, koji mu je uzvratio na najbolji mogući način. Pet minuta poslije, postigao je pogodak odluke, gol za TV špice.

– Zamjena? To je nogomet, nekad pogodite, nekad ne. Drago mi je zbog Amera, koji je bio toliko osporavan. Mislim da je zabio četiri gola, a donio nam je Superkup... Zaslužio je ovo - rekao je trener Dinama.

Pozitivna energija

Kakav je osjećaj uvesti ekipu u Ligu prvaka?

- Nemam riječi kojima bih vam opisao onaj trenutak, kad sam shvatio da je lopta ušla u gol, a i sve poslije toga. Evo, ni jutros (jučer, op. a.) nikako da oči sklopim od uzbuđenja i pozitivne energije. Ovaj ulazak u Ligu prvaka nije samo moja zasluga, već cijele ekipe i trenera Nenada Bjelice, kluba i naših navijača. I sada ćemo uživati u svakoj utakmici koja je pred nama.

Jeste li bili ljuti što niste počeli utakmicu u Trondhajmu? 

- Ma, kakva ljutnja! To je odluka trenera Bjelice, kojeg poštujem više od svega i nemam pravo komentirati njegove odluke. Uostalom, vidite da je odlično ispalo. Svaki trener ima svoje vizije i zamisli, na nama je da ih provodimo. Liga prvaka je ovdje i niko ne može dovoditi u pitanje njegove odluke. Znate, ono što je izgovorio trener nakon utakmice o meni, može reći samo veliki čovjek. Ne trener, već čovjek! I od srca mu hvala na tim riječima.

Kako ste i s kim proslavili ovaj veliki uspjeh?

- Pjesma je počela u svlačionici, nastavila se u autobusu do aerodroma u Trondhajmu, neki su pjevali i prilikom kontrole pasoša. Eto, toliko smo sretni bili. Policajci nas gledaju u čudu, a mi pjevamo na praznom aerodromu. I tokom leta za Zagreb, koji je trajao tri sata, svi smo skupa pjevali. Gurnuli su mi mikrofon u autobusu da zapjevam… I mislim, šta ću, a onda mi Bruno Petković pusti na zvučnik Halida Bešlića i pjesmu “Vraćam se majci u Bosnu”. Svi su pjevali sa mnom. Vjerovatno bismo još slavili da nas trener Bjelica nije potjerao kućama, jer nas u subotu očekuje derbi s Hajdukom, a znamo koliko našim navijačima znači ta utakmica.

Osnovni cilj

Slijedi nova pobjeda...

- Ovaj mjesec je bio predivan za svakog navijača Dinama i svjesni smo da ga moramo privesti kraju na najbolji mogući način, a to su bodovi na Poljudu. Iskreno, volim igrati u takvoj atmosferi, kad je cijeli stadion protiv tebe. To mi daje snagu i samopouzdanje. Idemo odigrati pravu utakmicu i veseliti se pred odlazak kućama na reprezentaciju.

U subotu je na programu i sarajevski vječiti derbi... Vaša očekivanja?

- Kao dijete kluba s Grbavice, naravno da očekujem trijumf Želje. Naprijed Plavi.

Koga očekujete u grupi Lige prvaka, protiv koga biste voljeli igrati?

- Nemam nekih velikih želja, jer su to 32 najbolja kluba u Evropi. Koga god Dinamo izvuče, neće biti lako. No, mi moramo uživati u tim utakmicama, jer je osnovni cilj ostvaren. Igrat ćemo bez pritiska i tada smo najopasniji. A siguran sam da ćemo biti dobri i da ćemo uzimati bodove u Ligi prvaka.

Plasman na Euro 

Reprezentacija Bosne i Hercegovine 5. septembra u Zenici dočekuje Lihtenštajn, a tri dana poslije gostuje u Jerevanu.

- Ispucali smo sve bonuse i više nemamo pravo na loš dan. Idemo da uzmemo bodove i ostanemo do kraja u igri za plasman na Euro. To je jedino što priznajemo i jedino što naši navijači očekuju. Siguran sam da će nas selektor Prosinečki dobro pripremiti i da ćemo se veseliti s našim narodom - rekao je Gojak.

Gol za dedu Edhema 

Na dan utakmice u Trondhajmu, klanjana je dženaza Amerovom djedu Edhemu, mada naš reprezentativac nije znao da je on umro. To mu je otac Ahmed javio tek nakon utakmice.

- Svi smo Allahovi i Njemu se vraćamo. Da ti dragi Allah podari lijepi dženet. Znam koliko si volio ovu igru, posebno mi je drago što sam imao priliku da ti poklonim gol, dedo Edhem - napisao je Gojak na Instagramu.

Džeko: Znaš i lijevom, a?

Povodom Gojakovog gola, na društvenim mrežama oglasio se i kapiten naše reprezentacije Edin Džeko.

- Znaš i lijevom, a? - napisao je Džeko.

S druge strane, naš as iz Dinama je napisao:

- San postaje java. Čestitam cjelokupnom timu na ovom uspjehu, zaslužili smo ovo. Hvala dragom Bogu na svemu - napisao je Gojak uz fotografiju slavlja u svlačionici.

Gol vrijedan skoro 30 miliona eura

Zahvaljujući eurogolu našeg reprezentativca, “Modri” i Hrvatski nogometni savez zaradit će skoro 30 miliona eura.

Dinamo je, ušavši u Ligu prvaka, zaradio između 23 i 24 miliona eura! Samo od plasmana među evropsku klupsku elitu zarada je 15,25 miliona eura, a tome treba dodati i nagradu koju UEFA daje klubovima na osnovu njihovog uspjeha u proteklih 10 godina. Za Dinamo je to, u ovom trenutku, između 7,7 i 8,8 miliona eura, dok je nagrada za svaku eventualnu pobjedu u grupi Lige prvaka 2,7 miliona eura, a za remi 900.000 eura.

Također, UEFA će iz svog Fonda solidarnosti 130 miliona eura podijeliti savezima koji daju svoje predstavnike u Ligi prvaka. Fudbalski savez Engleske dobit će, naravno, najviše novca, jer njihovih pet klubova učestvuje u grupnoj fazi Lige prvaka, dok će Hrvatskom nogometnom savezu pripasti skoro četiri miliona eura.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.