OPUZEN

Najluđi neretvanski derbi ikad: Stigli Kinezi koji grade Pelješki most pa se desio međunarodni incident

Utakmica završila 1:1

S neretvanskog "el klasika". LIKEmetkovic

A. Ču. / Avaz.ba

3.9.2019

Ono što je u Italiji Roma - Lacio, u Njemačkoj Borusija Dortmund - Šalke, a u Argentini River - Boka, u neretvanskoj dolini je Neretvanac - Neretva. Derbi svih derbija, vječno rivalstvo i neretvanski ''el klasiko''. Više od nogometa.

Na otvaranju 3. HNL Jug u Opuzenu završilo je 1:1, na tribinama je bilo više od hiljadu ljudi, domaći kažu da ne pamte takvu posjetu i atmosferu, a derbi je, piše likemetkovic.hr, imao čak i međunarodno obilježje ''diplomatskog incidenta'' u najavi.

Na utakmicu su došli i kineski radnici s gradilišta Pelješkog mosta.

Došli su podržati opuzenski Neretvanac, a digli su i transparent: "Mi volimo Hrvatsku... gradimo mostove prijateljstva!'' 

Ne baš prijateljski gledali su Kinezi u transparent s druge strane koji su izvjesili navijači Neretve: ''Blue white killersi.''

- Hong Kong is not China - pisalo je na krpi, pa je tako prvi put u historiji neretvanski derbi dobio međunarodno obilježje. 

- Kineza je bilo 50-ak, smjestili su se na tribinu i čekali da počne utakmica. Sve je, od njihova ulaska na stadion i dizanja transparenta, izgledalo disciplinirano, gotovo vojnički. Napisali su i na kineskom jeziku da vole Hrvatsku i da grade mostove prijateljstva. Pisalo je još nešto, ali nisam dobro vidio šta. No, navijači Neretve iz Metkovića saznali su da će Kinezi doći podržati Neretvenac pa su pripremili svoj transparent. Kad su ga podigli, među kineskim navijačima nastao je žamor. Pričali su jedni s drugima, vadili mobitele i snimali - ispričao je za 24sata.hr čitalac koji je bio na derbiju.

No, nije dugo taj transparent bio izvješen. Policajci su ušli na tribinu među gostujuće navijače, zamotali su krpu i spremili je daleko od očiju kineskih navijača pa se poruka do kraja utakmice, koja je na otvaranju sezone završila 1:1, više nije pojavljivala.

Hong Kong, iako dio Kine, funkcionira kao samostalna država sa svojim zakonima, valutom i sportskim reprezentacijama, drugačijim političkim sistemom od kontinentalne Kine i njegovo nezavisno sudstvo djeluje pod sistemom ''običajnog prava''.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.