ŠPANIJA

Počelo suđenje u Valensiji: Na optuženičkoj klupi 36 fudbalera!

Herera: Veznjak PSG-a igrao za Saragosu u spornoj sezoni. AFP

E. J.

6.9.2019

U Valensiji je počelo suđenje u vezi s optužbama za namještanje rezultata utakmica u Španiji u koje je umiješano i nekoliko velikih imena iz svijeta nogometa. U centru pažnje je susret između Levantea i Saragose iz 2011. godine. 

Radi se o posljednjoj utakmici sezone u kojoj je Saragosi bila potrebna pobjeda da bi izbjegla ispadanje u niži rang. Navodno su predstavnici Saragose platili milion dolara igračima Levantea da im osiguraju željeni trijumf (2:1), prenose agencije.

Ukupno 42 osobe su obuhvaćene optužnicom, uključujući bivšeg većinskog vlasnika Saragose Agapita Iglesijasa (Iglesias), kao i poznatog meksičkog trenera Havijera Agirea (Javier Aguirre), koji je vodio Saragosu.

Optuženo je i 36 igrača, među kojima kompletna ekipa Saragose iz te sezone. Oni su optuženi za namještanje rezultata i prijeti im dvije godine zatvora, kao i novčana kazna u iznosu od 2,1 milion dolara ukoliko budu osuđeni.

Među nogometašima koji će se pojaviti na sudu su i veznjak Pari Sen Žermena, bivši igrač Mančester junajteda Ander Herera (Herrera) i bivši igrač Atletiko Madrida Gabi Fernandez, koji su igrali u to vrijeme za Saragosu.

S optužbama za učešće u namještanju su suočeni i urugvajski reprezentativac Kristijan Stuani (Cristian) iz Đirone, potom Ekvadorac Felipe Kaisedo (Caicedo), sada član Lacija, Džeferson Montero (Jefferson), koji igra za Birmingem siti...


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.