NOGOMET

Anketa pokazala: Javnost ne vjeruje da će se BiH kvalificirati na Euro 2020

66 posto učesnika glasalo za opciju "Ne"

Nogometni Zmajevi: Da li će se desiti preokret u kvalifikacijama za EURO 2020. Arhiv

Piše: A. P. / Avaz.ba

12.9.2019

Anketa koja nosi naziv "Da li će se nogometna reprezentacija BiH plasirati na Euro 2020?", koju smo danas objavili na Facebook stranici ''Dnevnog avaza'', pokazala je da većina učesnika ne vjeruje da će se naša reprezentacija plasirati na Evropsko prvenstvo 2020. godine.

U anketi je učestvovalo ukupno 1.408 korisnika Facebooka, od kojih 934 ne vjeruje u plasman na ovo takmičenje, dok se 474 njih još nada uspjehu. 

Pred sami početak kvalifikacija, vladalo je opće uvjerenje u uspjeh, s obzirom na prethodno uspješne nastupe u Ligi nacija, gdje smo u dvomečima nadjačali Austriju i Sjevernu Irsku, te se bez veće muke plasirali u prvu grupu Lige nacija, među najjače evropske selekcije.

Čim su krenule kvalifikacije, stvari su krenule po zlu. Iako igrački nikada jači, spoticali smo se u "već dobivenim utakmicama". Prvo nam je Grčka, kao i inače, uz pomoć neke više sile, otkinula bod. Zatim smo u Finskoj izgubili od, do tada, autsajdera ove grupe. Šlag na tortu je bio poraz od Armenije i "sapunica" sa selektorom Prosinečkim, koji je prvo podnio ostavku, a zatim, pri povratku iz Armenije, odlučio da ipak ostane na kormilu našeg državnog tima. Sve je to utjecalo na javnost i čak pokazalo neku nestabilnost u reprezentaciji.

U prilog strahovanju javnosti za budućnost našeg fudbala ide i činjenica da najveće zvijezde našeg tima, Edin Džeko i Miralem Pjanić, lagano zalaze u godine, a još uvijek se ne nazire neko ko bi u budućnosti mogao biti "nosivi stub" naše reprezentacije.

Do kraja kvalifikacija su ostale još četiri utakmice. Teoretski i dalje imamo šanse za prolaz, a tu je još uvijek i Liga nacija, gdje kroz finale baraža možemo proći na Evropsko prvenstvo. Da li će se stvari promjeniti, da li će naš državni tim ponovo imati potpuno povjerenje javnosti, ostaje da se vidi.

Iduću utakmicu kvalifikacija će ''Zmajevi'' odigrati 12. oktobra ove godine protiv Finske u Zenici. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.