REPREZENTACIJA

Nije sve do trenera, pojedini igrači se šetaju po terenu

Sama želje da odstupi pokazuje Robijev sportski duh, rekao je Fazlagić

Prosinečki na popravnom ispitu. Arhiv

G. ŠUMAR

13.9.2019

Ostanak Roberta Prosinečkog na klupi našeg državnog tima i dalje je top tema bosanskohercegovačkih, ali i regionalnih fudbalskih krugova. Povodom toga kontaktirali smo nekoliko velikana bh. fudbala kako bismo čuli njihovo mišljenje o neočekivanom raspletu u reprezentaciji. Je li ostanak Prosinečkog dobra stvar za uzdrmane "Zmajeve", iza kojih je serija loših rezultata u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, pitali smo Mišu Smajlovića (80), Mirsada Fazlagića (76) i Merseda Kovačevića (62). 

Dugotrajan proces

- Vjerovatno je Robi nakon poraza u Jerevanu (2:4), u stanju razočarenja, dao ostavku, jer nije do kraja razmišljao šta i kako dalje. To je ustvari bio, kako je sam rekao, moralni čin - izjavio je Smajlović. 

Bivši selektor naše reprezentacije, koji je najdublji trag ostavio na Grbavici kao igrač i trener Željezničara, dodao je sljedeće:

- Mislio sam da će ostati pri tom stavu, ali se odlučio da promijeni odluku. U ovom momentu, možda je i najbolje da baš on završi ove kvalifikacije. Jer, znate kako kod nas ide to s izborom novog selektora. To su problemi, dugotrajne procedure, usaglašavanja... Sve bi se to oteglo, a već u oktobru nas čekaju kvalifikacijske utakmice s Finskom i Grčkom. Mislim da je Savez, ipak, donio dobru odluku, nakon što ga je uvjerio da ostane. To je najrealnija opcija u ovom momentu. 

Mirsad Fazlagić, nekadašnji kapiten i trener selekcije bivše Jugoslavije, te prvi selektor naše reprezentacije, naglašava da nema kontakt sa Savezom, te je svoj stav iznio na osnovu onoga što, kako kaže, pročita u novinama.

- Ne znam, da vam pravo kažem. Evidentno je da je u kvalifikacijama ostvaren neuspjeh, da smo odigrali jako loše. A sam Robijev čin da odstupi pokazuje njegov sportsko-takmičarski duh. Iz toga je i proizašla njegova ostavka. Je li Savez donio pravu odluku, ne znam, jer to je već stvar odnosa Saveza i selektora - kaže Fazlagić. 

Šok-terapija

Mersed Kovačević, nekadašnji ubojiti centarfor tuzlanske Slobode, Bešiktaša, Galatasaraja, ističe da je Nogometni savez BiH donio ispravnu odluku.

- Robi je ipak započeo jedan ciklus, u kojem je bilo i dobrih igara i utakmica. Kad sve saberem i oduzmem, nije sve do trenera. Zbog toga mislim da je ovo dobar potez Saveza, jer imamo još šansi da odemo na Euro 2020, barem preko dodatnin kvalifikacija u Ligi nacija - smatra Kovačević.

Dodaje da bi ova kompletna situacija, nakon meče u Jerevanu, mogla biti dobra šok terapija.

- Mislim da će Robi sada sigurno uvesti neke promjene što se tiče ekipe. Krajnje vrijeme je za to, jer imamo nekih vrhunskih igrača, koji u svojim klubovima igraju fantastično, a kad dođu u reprezentaciju, maltene, šetaju po terenu, bez ikakvih obaveza. Bez obzira na što su to velika imena pojedini, igrači u reprezentaciju ne pružaju ni 30 posto od onoga što pokazuju u klubovima - ocjenjuje popularni Meske. 

Glavaš: Ispalo je nespretno

Vlatko Glavaš, nekadašnji kapiten, a potom i trener "Zmajeva", mišljenja je da je sve ispalo pomalo nespretno. 

- Znam da emocije rade poslije utakmice, to je sigurno. Ne znam šta se dešavalo na sjednici Izvršnog odbora, ali očigledno je da nisu imali drugo rješenje ili nisu željeli da dovode sebe u još goru konfuziju.

Na kraju krajeva, Robi je doveden s ciljem da nas odvede na Euro 2020, a poslije njegovog osvajanja Lige nacija, te šanse još postoje. Krivac za sadašnji plasman nije samo selektor, odgovornost moraju preuzeti i oni koji vode NSBiH. Naravno, najveći krivci su oni koji igraju na terenu - analizira Glavaš.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.