LIGA PRVAKA

Gojak: Mi smo Dinamo, idemo na pobjedu

Počela nova sezona elitnog klupskog fudbalskog takmičenja

Gojak: Izvrsne igre u dresu zabgrebačkog kluba. Milan Sabić / PIXELL

Piše: G. Š. / Avaz.ba

18.9.2019

Počela je nova sezona elitnog klupskog fudbalskog takmičenja. Na terene će večeras istrčati ekipe iz grupa A, B, C i D, koje će se pored prestiža, boriti i za bogate premije u Ligi prvaka. 

Evropska fudbalska federacija (UEFA) ove je godine, podsjetimo, za premiranje Lige prvaka izdvojila više od dvije milijarde eura. Klubovi su kao nagradu za plasman u grupnu fazu već zaradili po 15,25 miliona eura.

Svaka pobjeda u grupi donosi po 2,7 miliona eura, a remi po 900 hiljada eura.

Visoki ciljevi

Zagrebački Dinamo, bosanskohercegovačkih reprezentativaca Amera Gojaka i Izeta Hajrovića, u prvom kolu grupe C na svom Maksimiru igrat će protiv italijanske Atalante (u drugom meču ove grupe sastaju se Šahtar i Mančester siti).

Prema Mozzart kladionici favorit u ovoj utakmici je Atalanta, a kvota je 2,15, dok je kvota na Dinamo 3,40.

- Jedva čekamo utakmicu. Igramo na našem terenu, znamo da je svima protiv nas teško igrati u Maksimiru. Mi smo Dinamo, idemo na pobjedu - rekao je Gojak.

Ofanzivni veznjak očekuje da će prvak Hrvatske imati veliku podršku sa tribina.

- Sigurno je prednost to što Ligu prvaka otvaramo kod kuće, jer bismo u slučaju pobjede mnogo dobili na samopouzdanju. Bitna nam je ova prva utakmica i zbog toga se nadam punom stadionu. Naši ciljevi su uvijek visoko.

Vjerujemo da možemo biti drugi u grupi, a ako ne, nadamo se plasman na treće mjesto koje donosi ostanak u Evropi, odnosno Evropskoj ligi - optimista je Gojak, koji je odlično ušao u sezonu.

Postigao je odlučujući gol u Superkupu Hrvatske protiv Rijeke (1:0), kao i izjednačujući pogodak (1:1) protiv norveškog Rozenborga koji je "Modrima" trasirao put u Ligu prvaka.

Bio je uspješan i u dresu reprezentacije BiH u septembarskim utakmicama (u dvije utakmice postigao tri gola uz dvije asistencije).

- Otkako igram seniorski fudbal nikada bolje nisam ušao u sezonu. Nadam se da ću ovako nastaviti i dalje. Trebam raditi još jače i sve će se to vratiti na terenu - kategoričan je 23-godišnji Sarajlija.


Pjanić spreman

Također, večeras bi na teren trebao istrčati još jedan ambasador bh. fudbala u Ligi prvaka, Miralem Pjanić. 

Nakon što je u subotu, zbog povrede, već u 44. minuti napustio prvenstvenu utakmicu protiv Fiorentine (0:0), Pjanić je obavio detaljne medicinske preglede u Juventusovoj klinici, nakon kojih je utvrđeno da ne postoji povreda mišića te se naš as vratio u trenažni proces.

Prve treninge je obavio individualno, ali se očekuje da će večeras biti u ekipi protiv Atletiko Madrida. Bit će to repriza osmine finala iz prošle sezone u kojem je Juve, nakon 0:2 u Madridu, "nokautirao" Atletiko sa 3:0 u Torinu uz het-trik Kristijana Ronalda (Cristiano)...

Atletikov gradski rival Real u jednom od derbija gostovat će prvaku Francuske Pari Sen Žermenu.

Džekini savjeti  

U minuloj reprezentativnoj pauzi Gojak je o utakmici sa Atalantom često razgovarao sa Edinom Džekom i Miralemom Pjanićem, koji u Italiji imaju iskustvo u duelima protiv ekipe iz Bergama.

Raspored 

DANAS

Klub Briž - Galatasaraj, Olimpijakos - Totenhem (18.55 sati), Pari Sen Žermen - Real, Bajern - Crvena zvezda, Dinamo - Atalanta, Šahtar - Mančester siti, Bajer - Lokomotiv, Atletiko - Juventus (21). 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.