NOGOMET

Bugarski Endi Garsija odlučio reći zbogom

Već dolaskom u Totenhem postao najskuplji bugarski fudbaler svih vremena

Berbatov: Uz Stoičkova najveći bugarski fudbaler. Arhiv

A. Ču. / Avaz.ba

19.9.2019

Dimitar Berbatov je odlučio da okonča svoju profesionalnu karijeru.

On je na društvenoj mreži Instagram objavio da je nakon jednogodišnje pauze od fudbala donio odluku da stavi tačku na svoju igračku karijeru, ali dodaje i da će sasvim sigurno ostati u fudbalu.

Počeo je 1998. godine u CSKA iz Sofije, da bi se potom preselio u Bajer iz Leverkuzena, gde je pokazao kakav talent posjeduje. 

Uslijedio je veliki transfer u redove Totenhema, za 16 miliona eura 2006. godine, postao je već tada najskuplje plaćeni bugarski fudbaler svih vremena.

Samo dve godine kasnije, nakon 102 nastupa i 46 golova, stigao je poziv od Aleksa Fergusona, te se popularni Berba preselio na "Old Traford" u transferu vrijednom 38 miliona eura.

U dresu Junajteda upisao je 149 nastupa i postigao 56 golova, nakon toga su uslijedile epizode u Fulamu, Monaku i PAOK-u, da bi njegov posljednji klub u karijeri bio Kerala Blasters iz Indije.

Ističe da je u prethodnih godinu dana pokušavao pronaći angažman, ali nije uspio, pa je riješio da okonča karijeru tokom koje je osvojio dve titule u Premijer ligi, dva Liga kupa, dva Komjuniti šild trofeja, Svjetsko klupsko prvenstvo, kao i Kup Bugarske na startu karijere.

Za reprezentaciju Bugarske upisao je 78 nastupa, postigao 48 pogodaka. Sve je to bugarski Endi Garsija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.