KOMENTAR

Stižemo li to na zelenu granu

Mogu li Zec, Lazić, Oremuš, Štilić, Ibanjez... Premijer ligu izdići na viši nivo

Ibanjez: Veliko pojačanje Mostaraca. Zrinjski

Piše: Amer Čulić

23.9.2019

Uoči prošlog kola u Hrvatskoj nogometnoj ligi, Matjaž Kek, danas selektor Slovenije i nekadašnji trener Rijeke koja je pod njegovim vodstvom zakratko prekinula dominaciju zagrebačkog Dinama, izjavio je kako povratak nekoć ultraperspektivnih Franka Andrijaševića u Rijeku i Filipa Bradarića u Hajduk ne može biti korak nazad u njihovoj karijeri, koliko kvalitet više za ligu. 

Delač i Benko 

Da li u istom kontekstu možemo posmatrati dolaske u bosanskohercegovačku Premijer ligu provjerenih igrača, koji su se potvrdili na najvišem nivou? Prije nekoliko godina Sarajevo je bilo prvi klub koji je počeo dovoditi provjerene fudbalere.

Kada su se Matej Delač, Mato Jajalo ili Leon Benko obreli na Koševu bilo je to veliko iznenađenje. Djelomično je bordo tim napravio i iskorak u Evropi, ali nije se izdržalo u toj tendenciji.

Danas u Premijer ligi imamo nekadašnje reprezentativce Ermina Zeca, Semira Štilića, izdanke škola Crvene zvezde (Darko Lazić) i Hajduka (Mirko Oremuš), bivšeg omladinskog reprezentativca Srbije (Staniša Mandić)...

Iako su mnogi mišljenja da je njihovo prošlo ili da su došli da se "dozovu", nemoguće je ne ustvrditi da se radi o igračima koji će čine našu ligu kvalitetnijom i zanimljivijom.

Okretanje kursa

Stoga bi se i dovođenje Luisa Ibanjeza (Ibanez) u Zrinjski možda trebalo posmatrati kao okretanje kursa prema onome što je neophodno da bi se napravio evropski iskorak.  Jer, u kakvom god da je stanju trenutno Argentinac, nismo prečesto imali priliku svjedočiti dolascima u Premijer ligu igrača s takvom reputacijom.  

Njegov dolazak, shodno tome, nije samo pun pogodak za Zrinjski već guranje naprijed i drugih klubova koji, ako već nisu, moraju shvatiti da je ovo što oni igraju preljevanje iz šupljeg u prazno ukoliko se ne počne malo više ulagati.

S nekoliko provjerenijih igrača preostalo bi još samo zadržati one talentovane domaće (poput Šabanadžovića, Mujakića, Hadžića...), ubijediti ih i dovoljno platiti da ne hrle u belgijske prve ili danske druge lige gdje se neće naigrati.

Tako bi barem malo bliže bili BATE-u, apolonima, apoelima ili AIK-u... A to malo bliže znači dovoljno da ih bh. predstavnici izbace.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.