ANALIZA

Dok se igraju dva poluvremena - za Želju nema zime

Filozofija Amara Osima je da bez fizičke besprijekornosti nijedna ekipa nema šta tražiti

U subotu je Alispahić postigao rijetko viđen gol. M. Tabaković

Piše: A. Čulić

26.9.2019

Nakon deset kola Premijer lige fudbaleri Željezničara i dalje su neporaženi, no za njih bi tragično bilo da u subotu na Grbavici nisu savladali Radnik (sinoć su protiv zvijezde imali mnogo lakši zadatak). 

Kada se pogleda omjer šuteva, procent koliko je ko imao loptu u nogama, ne bi bilo nezasluženo da je Željo slavio protiv Radnika sa 4:0, no na Grbavici su morali ipak strepiti do kraja. I opet „Plavi“ tada nisu zabili gol iz izrađene akcije, već individualnim rješenjem. 

Organiziran tim

- Iskreno, pribojavao sam se ove utakmice. Bilo bi baš žalosno da nismo dobili, jer nam nisu opucali na gol. Ovako je možda slađe. Ne znam hoće li se neko naljutiti, ali Radnik je najorganiziranija ekipa koja je došla na Grbavicu – kazao je trener Amar Osim.

Ako je izgledalo da ga je u Mostaru „prokužio“ Feđa Dudić, ne dozvolivši da se tim s Grbavice razmaše, odmah u narednoj utakmici opet je do izražaja došao dječić filozofije Amara Osima, a to je da je osnova svega besprijekorna fizička pripremljenost.

Litre i litre znoja proljevali su tako igrači Želje a prethodnim dvjema pripremama. Dvojica izuzetnih kondicionih trenera i Osim pride do u tančine su organizirali koliko kilometara trebaju igrači istrčati. To sada u prvenstvu itekako dolazi do izražaja: Željo je Radnik savladao golom u trećoj trećini utakmice, baš kao i Mladost, Zrinjski, Čelik i Sarajevo, a boljom igrom u drugom dijelu izvukao je bod protiv Širokog i Veleža.

Frapantan podatak

Današnji Željo osim što ima individualce koji mogu riješiti utakmicu (Alispahić, Zec, Bojo, Sadiković, Štilić...) protivnike najčešće lomi tempom i intenzitetom, pa ako se neko od navijača i zabrine na poluvremenu, dosadašnja praksa ne nudi previše razloga za zabrinutost šta će se desiti u drugih 45 minuta.

Frapantan stoga djeluje podatak da bi tim s Grbavice, da se igra do 45. minute, u sedam utakmica osvojio samo pet bodova, odnosno za devet kola – sedam bodova! Ne računajući sinoćnju utakmicu protiv posljednjeplasirane Zvijezde koja je bila riješena već nakon 45 minuta.


Željina dobitnička druga poluvremena

Mladost - Željezničar 0:0/0:2

Željezničar - Zrinjski 0:0/1:0

Čelik - Željezničar 0:0/0:2

Široki - Željezničar 3:1/3:3

Željezničar - Sarajevo 2:2/5:2

Velež - Željezničar 1:0/1:1

Željezničar - Radnik 0:0/1:0

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.