DINAMO

Bjelica: Nikakvi pozivi i pritisci menadžera, očeva, baka, djedova kod mene ne prolaze

Samo je teren mjerilo i tako će biti i dalje, kategoričan je trener Dinama

Bjelica: Dosta igrača je tražilo individualne razgovore sa mnom. Arhiva

G. Š. / Avaz.ba

23.9.2019

Sve je do tog trenutka izgledalo idilično, ili barem lijepo “ofarbano”, evropski rezultat kamuflirao je probleme koje Dinamo ove sezone ima u HNL-u i koji se valjaju iz samih kulisa. Ali onda je došao taj poraz u Varaždinu i dozvonio u Dinamovoj svlačionici, zagrmio je Nenad Bjelica neposredno nakon utakmice i podigao tenzije, upalio alarm. Progovorio o potencijalnom nezadovoljstvu igrača minutažom, o onima koji su poletjeli, koji misle da zaslužuju zvjezdaniji status...

- Nisam im u nedjelju nakon treninga više ništa rekao. Ono što mislim kazao sam im u svlačionici nakon utakmice, javno sam poslao poruku i sad više nema razgovora o tome. Samo je teren mjerilo i tako će biti i dalje, nikakvi pozivi i pritisci menadžera, očeva, baka, djedova kod mene ne prolaze - poručio je još jednom Bjelica u razgovoru za zagrebačke "Sportske novosti".

Nema stare slave

Ali pitanje je što se događa s Dinamom u HNL-u, što je uzrok takvoj promjeni raspoloženja i tih padova u igri u domaćem prvenstvu? Zašto sustav koji je lani funkcionirao, da tzv. druga momčad igra i pobjeđuje u prvenstvu, sada “šteka”?

- To je ono o čemu sam pričao, nije se uvijek lako nositi s uspjehom. Neki, jednostavno, pomisle da se više ne moraju dokazivati, da su se već pokazali i da trebaju igrati samo najveće utakmice. E, toga kod mene nema niti će toga biti, na staroj se slavi ne živi. Ali lako je kad imaš jednog ili dva takva igrača, međutim kad ih je malo više, nastaje problem, konstatuje trener Dinama.

Dobro, ali ima još detalja koji utječu na čitavu priču. Recimo, Bjelica jest i lani rotirao, no neki važni igrači poput Olma, Ademija, Oršića... ipak su više igrali u HNL-u nego ove sezone. Dakle, možda Dinamo ipak nema 25-26 kvalitetnih igrača koji mogu odgovoriti svakom izazovu, možda i u HNL-u treba pomoć onih najjačih aduta?

- Ne slažem se da je to pitanje kvalitete, mi smo kvalitetnija momčad nego lani. To je samo pitanje glave i razmišljanja. Ako su neki od tih igrača prošle godine bili kvalitetni, a sad nisu na toj razini, očito problem nije kvaliteta. Ako jedan naš igrač vrijedi i zarađuju više od, u ovom slučaju, čitavog Varaždina, onda takvi igrači moraju biti dovoljno kvalitetni da pobijede taj Varaždin. Imaju ugovor s Dinamom, igrači su ovog kluba i nigdje im ne piše koju poziciju smiju ili ne smiju igrati, ne piše im da smiju igrati samo Ligu prvaka, a ne prvenstvo i Kup. I na njima je da igraju i daju sve od sebe kad su na terenu, neće se zezati sa mnom i imenom Dinamo, to neću dopustiti, kategoričan je prvi strateg kluba iz Maksimira.

Bjelica dakle tvrdi da je glavni problem u pristupu i da će učiniti sve da ga promijeni.

- Vjerujte, ja ću to promijeniti, uklonit ću te njihove bubice. Nije bitno tko se kako zove i što je dosad napravio, samo će ono što vidim na terenu biti relevantno za moje odluke. A bilo kakvi pokušaji i pritisci ikoga sa strane mogu samo odmoći. Ako netko nije zadovoljan time što igra u HNL-u, onda ima drugih koji će biti zadovoljni i davati sve od sebe. Ma, siguran sam da ću riješiti taj problem, ja to znam i mogu, pronaći ću rješenje, rekao je Bjelica.

Više nema kod mene

Kako će onda izgledati Dinamov sastav u sljedeće dvije utakmice prije Manchester Cityja? Karlovac u Kupu i Lokomotiva u prvenstvu uvertira su za taj veliki dvoboj. Hoće li staviti najjače snage i time također poslati poruku “krivcima”?

- Ne znam još, vidjet ću kako će idućih dana igrači reagirati na treningu, tko će se pokazati. Onda ću birati tko će igrati koju utakmicu. Ali neću se ustručavati bilo kakvih odluka; oni koji ne mogu odgovoriti ovim zahtjevima neće igrati. Pa ćemo na zimu podvući crtu tko jest, a tko nije za Dinamo, opominje trener "Modrih".

Bjelica, naravno, nije htio o imenima, na koga je točno mislio u svojoj poruci, tko su menadžeri koji pokušavaju utjecati, tko su oni koji se žale na minutažu. Oni će se, vjerojatno, sami prepoznati, uostalom, mnogima je iste stvari već rekao u lice.

- Ima dosta igrača koji su tražili individualne razgovore sa mnom, imao sam u zadnja dva mjeseca više tih razgovora nego u zadnje četiri sezone! Toga više nema, kod mene u svlačionicu nema ulaska. Moram naglasiti i da postoje suprotni primjeri, igrači koji nisu bili u prvom planu, ali su šutjeli i radili što im se kaže i sad su vrlo važni u našoj momčadi. To je jedini put: izvršavati obveze, raditi za momčad i davati maksimum kad se dobije prilika - za kraj je rekao Bjelica.

Varaždin i Mančester siti


Moramo primijetiti da je i atmosfera u javnosti, ali i u klubu i oko njega, često podcjenjivačka prema HNL-u, u stilu, sad je liga nebitna, ionako ćemo na kraju biti prvaci. Koliko i to utječe na rezultate i izdanja u HNL-u?

- Jasno da i to utječe. Eto, ja nakon Atalante kažem da nas čeka Varaždin i da se pripremamo za tu utakmicu, a mene svi pitaju i pričaju o Mančester sitiju. Praktički mi se smiju što govorim o Varaždinu. Sad se pokazuje koliko sam u pravu, koliko se treba pripremati i posvetiti svakom protivniku. Svi moraju biti svjesni da je svaka utakmica jednako važna, sad nas čeka Karlovac pa Lokomotiva i tek ćemo onda razmišljati o Cityju. Nema biranja utakmica, a ja sam taj koji bira momčad koja će igrati u određenoj utakmici. Poduzet ću sve što treba da dovedem momčad na razinu na kojoj mora biti, što god je potrebno, nema popusta, jasan je Bjelica.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.